Előfizetés

100 kilós bombát találtak az iskola udvarán

Publikálás dátuma
2018.04.10. 14:09
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Feltehetően világháborús az előkerült bomba, amit egy biatorbágyi általános iskola udvarán találtak kedden - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.

Markovics Zita elmondta: Biatorbágyon a Karinthy Frigyes utca 4. szám alatti iskola udvarán tereprendezési munkálatok közben akadtak egy feltehetően második világháborús, nagyjából 100 kilós bombára.

A robbanótest - egy szovjet gyártmányú 100 kilós romboló bomba - 45 fokos szögben 50 centiméter hosszúságban állt ki a földből. Ahhoz, hogy a tűzszerészek be tudják azonosítani, ki kellett üríteni az iskolát, valamint a 200 méter sugarú körben található házakat is, összesen öt utcát.

Kedd délután a szerkezet gyújtószerkezetét kiszerelték, a robbanótestet a honvédség központi gyűjtőhelyére szállították. A korlátozásokat már feloldották, az emberek visszatérhetnek otthonukba, illetve az iskolába - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

"Bűnügyi tanácsok": NAV-nyomozó segített adócsalókat

Publikálás dátuma
2018.04.10. 13:21
Illusztráció: Népszava
Hivatali vesztegetés elfogadása miatt vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség kedden egy pénzügyőr ellen, aki két költségvetési csalással gyanúsított embernek segített elkerülni a felelősségre vonást 2015-ben és 2016-ban - közölte Ibolya Tibor, a fővárosi főügyész az MTI-vel.

A vádirat szerint egyik alkalommal az elsőrendű vádlottat, a 44 éves pénzügyőrt az általa vizsgált, több százmillió forintos adóhiány miatti bűnügy gyanúsítottja vette rá arra, hogy közölje a tervezett nyomozás részleteit, a további gyanúsítottak körét, valamint árulja el, ki volt az, aki terhelő vallomást tett rá. A nyomozó átadta az információkat.

Egy másik esetben a pénzügyőr a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozójaként dolgozott, amikor egy dohánybolt üzemeltetője azt kérte tőle, hogy nézzen utána egy ismerőse büntető ügyének. A segítségért cserébe azt ajánlotta, hogy eltekint a nyomozó nála felhalmozott 300 ezer forintos tartozásától. A nyomozó ezt a kérést is teljesítette, a NAV adatbázisából a bűnügyre vonatkozó adatokat lekérte, és átadta a bolt üzemeltetőjének, aki azt a "bűnügyi tanácsokkal" együtt továbbította ismerősének. A boltos az információ közvetítéséért azt kérte ismerősétől, hogy áron felül vegyen meg tőle egy autót.

Az összesen négy vádlott ügye a Fővárosi Törvényszéken folytatódik - olvasható a közleményben.

Lezárták az M7-est - Felborult egy autó

A szalagkorlátot átszakítva oldalára borult egy személygépkocsi az M7-es autópálya 171-es kilométerénél, Balatonszentgyörgy térségében, a Letenye felé vezető oldalon. A katasztrófavédelem első információ szerint az autóban utazó embert kórházba szállították. Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.