A parlagfűnek a légszennyezettség is jót tesz

Publikálás dátuma
2018.04.10. 20:18
Illusztráció: AFP
A klímaváltozás miatt az elmúlt években jelentősen megnőtt a pollenszezon hossza, az egyes növények pollenszórása összemosódhat, ami még erősebb tüneteket okoz az allergiásoknak. A legrosszabb helyzetben a fűfélékre és a parlagfűre allergiások vannak, a megfigyelések szerint ugyanis ezen növények pollenkibocsátása a légszennyezettség növekedésével egyenes arányban emelkedik.

Az időjárási változások nem kedveznek az allergiásoknak. A gyakran átmenet nélkül, szinte napok alatt bekövetkező hirtelen tavaszi felmelegedés miatt egyszerre több allergén növény kezd virágozni. Ez még azok szervezetét is megviseli, akiknél egyébként kora tavasszal még nem jelentkeznének erősebb allergiás tünetek - mondta dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Ráadásul az allergiaszezon idejének kitolódása és a növények hosszabb virágzási ideje is megkeseríti az allergiások mindennapjait.

Drasztikus változások
Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal adatai szerint 1995 és 2015 között a kontinens egyes részein 6-24 nappal is megnőtt az allergiaszezon ideje. Szembetűnő, hogy a legjelentősebb növekedés a klímaváltozás terén leginkább érintett Alaszka területein növelte meg az allergiaszezon hosszát, majd dél felé haladva egyre csökken az emelkedést mutató napok száma. A szénanátha előfordulása, az allergia kezelési költsége és a szövődményként jelentkező sürgősségi ellátást igénylő asztmás rohamok száma is mind folyamatos emelkedést mutat az időjárás változásával összefüggésben.

A parlagfűnek és a fűféléknek még a légszennyezettség is kedvez
Az egyik legnagyobb problémát az Egyesült Államokban is az allergia jelenti. A parlagfű amellett, hogy rendkívül igénytelen növény, szinte bárhol, bármilyen körülmények közt megél, és nagyon gyorsan terjed: virágporát több száz méterre is elfújhatja a szél. Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány közlése szerint a parlagfű pollenkibocsátása jelentősen emelkedett az elmúlt években, – 1996-ban növényenként 10,2g, 2010-ben növényenként 11,7g pollen került a levegőbe - a szén-dioxid koncentráció emelkedésével egyenes arányban. Ennek oka lehet, hogy mivel a szén-dioxid fontos tápanyag a növények számára, ezért ha nagyobb mennyiségben van jelen a levegőben, az ösztönzi a növényeket arra, hogy több pollent termeljenek. A parlagfűnél lejátszódó folyamat a fűféléknél is megfigyelhető.

Rossz kilátások
Kutatók szerint, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának további emelkedésével az egyes növényfajok pollenszáma tovább nő, 2040-re pedig megduplázódik. Ez a kedvezőtlen folyamat nem csak az allergiásokat érinti. Alaszkában az elmúlt években a nyírfapollen koncentráció úgy az egekbe szökött, hogy még a nem allergiások szervezetét is megviseli. Ennek oka lehet az is, hogy a pollenek felszínén a levegőben lévő szennyezőanyagok könnyen megtapadnak, így a szervezetbe jutva együttesen még erősebb tüneteket képesek okozni.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A légúti allergiások száma hazánkban is folyamatos emelkedik. Az elmúlt évek alatt megfigyelhető, hogy szénanáthás tünetek egyre fiatalabb korban, óvodásoknál is jelentkeznek. Dr. Balogh Katalin szerint azonban sokan még mindig nem fordítanak kellő figyelmet betegségük kezelésére, az elhanyagolt allergia talaján pedig gyakran fejlődik ki asztmás szövődmény. Ennek megelőzésére és a tünetek tartós kezelésére már gyermekkortól alkalmazható az allergén immunterápia. A kezelés segítségével hatékonyan vehetjük fel a harcot a kedvezőtlen környezeti változásokkal szemben, hatására ugyanis a szervezetünk fokozatosan megtanulja elviselni az allergént, így az a hároméves kezelés végére – a tünetek jellemzően már a kezelés évében jelentősen csökkennek - nem fog allergiás tüneteket okozni. A tartós tünetmentességen túl az allergén immunterápia ma az egyetlen olyan kezelési mód, amely képes megfékezni az allergia szövődményeként jelentkező asztma kialakulását is.

Szerző

Sokan ellógják, pedig bemelegítve az edzés hatékonyabb

Publikálás dátuma
2018.04.10. 17:15
Illusztráció: pexels.com
Tízből kilenc hobbisportoló ellógja a bemelegítést, pedig fontos lenne, már csak azért is, mert sokkal jobban terhelhető, hatékonyabb munkavégzésre képes a test, ha nem hirtelen csap bele a mozgásba.

A bemelegítés felkészíti a testet és az idegrendszert, a mozdulatokat vezérlő agyat a terhelésre – mondta Bogdán-Molnár Virág jógaoktató a Népszavának. Ideális esetben van általános és sportágspecifikus eleme. Utóbbi az várható edzés gyakorlatait vezeti be, labdarúgás esetén ez például néhány perces passzolgatást vagy rugdosást jelent.

Akkor hatékony a bemelegítés, ha keringésfokozó, nyújtó és erősítő fázisa is van. Jó, ha kocogással kezdünk például futni, de meg is kellene állni, és finom előrehajlításokkal, vádlinyújtással, vagy edzettebbek akár négyütemű fekvőtámaszokkal kellene teljessé tenni a bemelegítés folyamatát.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A mindössze négy-öt perces művelet amellett, hogy felkészíti, kevesebb energiabefektetéssel nagyobb teljesítményre ösztönzi a testet, ezáltal hatékonyabbá teszi az edzést, ráadásul csökkenti a sérülésveszélyt is – foglalta össze Bogdán-Molnár Virág. A jógaoktató elmondta, gyakorlott sportolók megérzik a hiányát, és azt is, mennyivel jobban esik utána a mozgás.

És, ahogy megírtuk, nem kevesen vannak, akik a megdolgoztatott izmok megnyújtását is hanyagolják, pedig az is hozzájárul az erősebbé, hajlékonyabbá tételükhöz.

Szerző

Működik az UV-sugárzás-előrejelző

Publikálás dátuma
2018.04.10. 15:33
Illusztráció: pexels.com
Keddtől működik az UV-sugárzás-előrejelzés - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Az előrejelzés segítségével megtudható: hány percet lehet a tűző napon tölteni anélkül, hogy fájdalmas bőrleégéssel, illetve egyéb egészségkárosodással kellene számolni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat rendszeresen kalibrált műszerekkel, folyamatosan méri az UV-sugárzás erősségét és szakmailag korrekt előrejelzést is készít Magyarország területére. Ha az UV-sugárzás másnap várható maximuma eléri a 7.5 UV-index-értéket legalább az ország területének 50 százalékán, a meteorológiai szolgálat figyelmeztetést ad ki.

Az adatok elérhetők az OMSZ (met.hu) honlapján, illetve annak mobil eszközökre optimalizált változatán (mobil.met.hu), valamint a szolgálat Meteora alkalmazása segítségével - olvasható a meteorológiai szolgálat honlapján.

Szerző