Előfizetés

Van szavazókör, ahol csak a Fidesz listája kapott érvényes szavazatot

Publikálás dátuma
2018.04.10. 15:49
Illusztráció: Draskovics Ádám
Több szavazókörben egyetlen érvényes szavazatot sem kapott az ellenzéki lista - annak ellenére, hogy van, aki biztosan állítja, nem a Fideszre ikszelt. És sok szavazókörben 20-30 százalék az érvénytelen szavazatok száma, míg ez az arány máskor 1 százalék körül mozog. A kamupártoknál is különösen sok voks tűnik fel néhol.

A Baranya megyei Bogdása település 1-es számú szavazókörében igen furcsa eredmény született: az összes érvényes listás szavazatot a Fidesz kapta, miközben egyéniben más pártok jelöltjei is kaptak jónéhány ikszet, írja a 444.hu. A valasztas.hu szerint Nagy Csaba fideszes jelölt 68 szavazatot kapott itt, és listán a Fidesz-KDNP ugyanennyit. Csakhogy míg egyéniben további nyolc jelölt kapott összesen 41 szavazatot - legtöbbet az MSZP-P és a Jobbik jelöltjei -, addig pártjaik nulla szavazatot kaptak listán.

Szintén fura a helyzet Baja 9-es szavazókörében: itt listán az MSZP-P jelöltje, Hajdú Miklós 159 szavazatot kapott, miközben pártja listán egyetlen egyet sem. A pecsistop.hu-nál már jelentkezett valaki, aki állítja, hogy ő itt listán az MSZP-t támogatta. Még érdekesebb, hogy míg a Fidesz egyéni jelöltje csak 329 szavazatot kapott, addig a Fidesz - KDNP listán már 418-at, tehát 89-cel többet.

A DK egyet sem, míg a Szegény Emberek Magyarországért Párt 91 listás szavazatot kapott a Budapest IV. kerületi 53. szavazókörben - egyéniben 244-en voksoltak a DK jelöltjére. Hasonlóan járt  a Jobbik a II. kerületi 4-es szavazókörben: listán nem kapott szavazatot, a NET Párt nevű szervezetnél viszont megjelent 66. Ugyan így jelent meg a NET Pártnál 122 listás támogató Sárospatak 7. számú szavazókörében. A Jobbik jelöltjét - 119 listás szavazat ellenére - egyéniben nem támogatta senki a nagypeterdi 1-es szavazókörben, ellenben 76-an ikszeltek a Hajrá Magyarország! jelöltjére.

A Nógrád megye második választókörzetének dejtári szavazókörében pedig hihetetlenül magas lett a pártlistás szavazatok között az érvénytelen: az összes voks 35%-a érvénytelen lett - írja az Index.hu. Hasonlóan magas az érvénytelen szavazatok aránya a budapesti második kerület 44-es szavazókörében: a listás szavazatok közel 11%-a, 84 szavazat a 787-ből. Egyéniben az érvénytelenek száma kevesebb, mint 1%, azaz 2 szavazat. A baranyai Pécsudvard 1-es körzet is hasonlóképp járt: 173 érvénytelen szavazat született 338 érvényes mellett. Egy kaposfői szavazókörben a 396 listás szavazatból 89 érvénytelen (22%). Szokolya település 1-es szavazókörében egyéniben mindössze 7 érvénytelen szavazat lett, listán viszont már 57-en szavaztak érvénytelenül a Választás.hu szerint. A biatorbágyi 2. számú szavazókörben a listás szavazatok 25%-a érvénytelen (192 db). Zádorfalva 1-es körzetében az egyéni szavazatok között lett 192-ból 62 érvénytelen.

Összehasonlításképpen: a 2014-es választásokon 4 millió 920 ezer ember vett részt, közülük 64 ezren érvénytelenül szavaztak a listán. Ez a szavazáson résztvevők 1,3 százaléka volt.

Külön érdekesség, hogy bár a kunpészeri 1-es szavazókörben csak egyetlen nemzetiségi listán regisztrált választó jelent meg, a nap végén mégis kettő lepecsételt, érvénytelen nemzetiségi szavazat volt az urnában. A vecsési 4. szavazókörben pedig 442-en adtak le 450 lepecsételt szavazólapot - igaz, ebből 66 érvénytelen volt.

Önkéntesek lelkesen gyűjtik az anomáliákat különböző közösségi médiás felületeken - például a Facebook és a Tumblr oldalakon -, így ez a felsorolás közel sem teljes. És persze választási csalást sem feltétlenül jelentenek a különös számok: ezek adódhatnak adminisztrációs hibából is.