Fenyő-gyilkosság - Hangfelvételt kerestek Rohác testvérénél

Publikálás dátuma
2018.04.10. 18:28
Jozef Rohác Fotó: Népszava

Megszállták az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság elkövetéséért jogerősen életfogytiglanra ítélt Jozef Rohác testvérének szlovákiai házát a kommandósok, akik egy hangfelvételt kerestek Stefan Rohácnál – hangzott el a Hír TV Riasztás című bűnügyi műsor beharangozójában. Utaltak arra is, hogy a gyanú szerint valakik a rejtélyes felvétellel Gyárfás Tamást akarták sarokba szorítani. Azt, hogy mi szerepel a felvételen, egyelőre nem tudni. A kazetta hanganyagáról a tv későbbre részletes beszámolót ígért.

A Pesti srácok című kormányzati propagandaportál információi szerint ez a Stefan Rohác-féle újabb nyilatkozat része annak a – Portik Tamás és Jozef Rohác által kitervelt – zsarolási kísérletnek, amelynek célpontja Gyárfás Tamás, aki a kivégzett Fenyő János médiavállalkozó legnagyobb üzleti riválisa volt.

Az ORFK keddi talányos közleménye szerint "a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2017. október 31. óta folytatja a nyomozást a Fenyő János sérelmére 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében. Az eljárás célja a korábbi nyomozás során ismeretlenül maradt megbízó személyének megállapítása. A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi Osztálya végzi. Az eljárás során a nyomozó hatóság 2018. március 22-én gyanúsítottként hallgatta ki a jelenleg jogerős szabadságvesztését töltő 50 éves P. Tamás magyar állampolgárt."

Szerző

Itt az engedély - Mészáros a Mátrai Erőművet is lenyelheti

Publikálás dátuma
2018.04.10. 15:47
Fotó: Molnár Ádám
Minden akadály elhárult az elöl, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég megvásárolja a Mátrai Erőművet.

Tudomásul vette a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivata, hogy Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global Nyrt. közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft. 61,76 százalékos mértékű közvetett befolyást szerez a Mátrai Erőmű Zrt-ben. Az Opus emellett arról is tájékoztatta a befektetőket, hogy a Gazdasági Versenyhivatal április 9-én a korábbi összefonódás-bejelentésre válaszul kiadta a hatósági bizonyítványt arról, hogy a vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn.

Mint ismeretes a múlt év végén kezdődött a tranzakció lebonyolítása. Előbb a cseh Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) és az Opus Status Energy Magántőkealapja fogott össze a német RWE Power és EnBW-csoportok tulajdonrészének megvételére. Az erőműhöz tartozik az ország egyik legnagyobb, 16 megawatt ( (MW)) összteljesítményű naperőműve is. Mint korábban megírtuk, mindössze két munkanappal azután, hogy a kormányfő strómanjának tartott Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus bejelentette, hogy az EPH-val felesben megveszik a Mátrai Erőmű többségét, kiderült: az Opus már ki is vásárolja cseh társát.

Az erőművet 1995 óta irányító német RWE-EnBW-től konkrétan a Mátra Energy Holding Zrt. vette meg a 73 százalékot (a fennmaradó 26 százalék az állami MVM-é). A Mátra Energy Holding két 50-50 százalékos tulajdonosa az EPH, illetve a Status Power Invest Kft. volt. Ez utóbbi kft. a Status Energy magántőkealapé, amely így már egyedül birtokolja a Mátrai Erőmű többségét. Az EPH és a Status különválásának okairól a felek nem közöltek részleteket, úgy tudni, az EPH elbocsátásokat, a tervezett háromszor húsz megawattos napelemtelep-terv eladását, jelentős költségcsökkentést és gyors nyereségtermelést helyezett kilátásba. Ezzel szemben Mészárosék a megkezdett fejlesztések folytatása mellett tették le a voksukat.

Szerző

Viharos időszak után lemondott a BKIK elnöke

Publikálás dátuma
2018.04.10. 13:50
BKIK. Fotó: Népszava
Rendkívüli elnökségi ülésén jelentette be Krisán László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke lemondását. Vezetését a májusi küldöttgyűlésen adja át - közölte a BKIK kedden az MTI-vel.

A kamara vezetését "viharos időszakban" vette át tavaly márciusban, fogalmazott Krisán László, a BKIK lemondott elnöke. Teendőit azzal kezdte, hogy az alapokat rendbe rakja, és ez szerinte nagyrészt sikerült.

Krisán az elmúlt több mint egy évben válságkezelő (interim) menedzserként vezette a budapesti kamarát, új szemléletet honosított meg a köztestület életében, konfliktusokat is vállalva megoldott számos korábban nem megfelelően kezelt problémát - írja a BKIK. A közleményben kiemelték, a pozitív változások között kell számon tartani, hogy eredményesen alakította át a kamara könyvelését, vezetésével a küldöttek az elvárásoknak megfelelő alapszabályt fogadtak el, létrehozta az állami bürokrácia leépítésére hivatott operatív platformot, szoros kapcsolatot alakított ki a hazai és a nemzetközi gazdasági szereplőkkel, és elérte a budapesti kamara felvételét a legnagyobb európai fővárosok kamaráinak zártkörű szervezetébe.

A közleményben Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke úgy látta, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara teljes megújulását még nem sikerült elérni, ezért szerinte jogszabály-módosítással beavatkozásra van szükség a kamarai rendszerbe.

A közlemény szerint Krisán László a jövőben szakmai tapasztalatát a magyar gazdaság szempontjából stratégia jelentőségű magyar kis- és középvállalkozások fejlesztése érdekében kamatoztatja.

Szerző