Mátrai erőmű;Mészáros Lőrinc;

2018-04-10 15:47:00

Itt az engedély - Mészáros a Mátrai Erőművet is lenyelheti

Minden akadály elhárult az elöl, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég megvásárolja a Mátrai Erőművet.

Tudomásul vette a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivata, hogy Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global Nyrt. közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft. 61,76 százalékos mértékű közvetett befolyást szerez a Mátrai Erőmű Zrt-ben. Az Opus emellett arról is tájékoztatta a befektetőket, hogy a Gazdasági Versenyhivatal április 9-én a korábbi összefonódás-bejelentésre válaszul kiadta a hatósági bizonyítványt arról, hogy a vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn.

Mint ismeretes a múlt év végén kezdődött a tranzakció lebonyolítása. Előbb a cseh Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) és az Opus Status Energy Magántőkealapja fogott össze a német RWE Power és EnBW-csoportok tulajdonrészének megvételére. Az erőműhöz tartozik az ország egyik legnagyobb, 16 megawatt ( (MW)) összteljesítményű naperőműve is. Mint korábban megírtuk, mindössze két munkanappal azután, hogy a kormányfő strómanjának tartott Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus bejelentette, hogy az EPH-val felesben megveszik a Mátrai Erőmű többségét, kiderült: az Opus már ki is vásárolja cseh társát.

Az erőművet 1995 óta irányító német RWE-EnBW-től konkrétan a Mátra Energy Holding Zrt. vette meg a 73 százalékot (a fennmaradó 26 százalék az állami MVM-é). A Mátra Energy Holding két 50-50 százalékos tulajdonosa az EPH, illetve a Status Power Invest Kft. volt. Ez utóbbi kft. a Status Energy magántőkealapé, amely így már egyedül birtokolja a Mátrai Erőmű többségét. Az EPH és a Status különválásának okairól a felek nem közöltek részleteket, úgy tudni, az EPH elbocsátásokat, a tervezett háromszor húsz megawattos napelemtelep-terv eladását, jelentős költségcsökkentést és gyors nyereségtermelést helyezett kilátásba. Ezzel szemben Mészárosék a megkezdett fejlesztések folytatása mellett tették le a voksukat.