Eltemették Demján Sándort (fotók)

Publikálás dátuma
2018.04.10. 19:17
MTI Fotók: Illyés Tibor
Örök nyugalomra helyezték Demján Sándor nagyvállalkozót kedden Budapesten a Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhely 19-es parcellájában. A képre kattintva galéria nyílik!

A március 26-án 75. életévében elhunyt üzletember végső búcsúztatásán több ezer ember rótta le kegyeletét, köztük nagykövetek, politikusok, az üzleti, a művészi és a sport világ számos hazai képviselője.

A temetésén jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, valamint a kormány több minisztere.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a barátok, kollégák, üzlettársak nevében elmondott búcsúbeszédében az elhunyt munkásságát méltatta. Mint fogalmazott, az ellátandó feladat lekötötte életét, munkatempója öldöklőnek tűnt, és bár csapatjátékos volt, döntéseiben szeretett szuverén lenni. A vállalkozók elismert vezetőjeként kiállt értük, és ellensége volt a hatékonyságot akadályozó bürokráciának. Demján Sándor megkérdőjelezhetetlen hazafi volt, mindig az ország érdekeit nézte - emlékeztette a gyászolókat.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere kiemelte, hogy a modernkori Magyarország egyik legeredményesebb üzletemberétől, mecénásától búcsúznak, aki nemcsak Budapest és Magyarország, hanem a térség egyik legtehetségesebb, legbefolyásosabb gazdasági és közéleti szereplője volt, fejlesztéseivel Budapest arculatát átrajzolta, kedvezően alakította.

A kormány nevében búcsúzó Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy Demján Sándor a magyar gazdaságtörténet meghatározó alakja volt, modern gazdasági személetet képviselt. Úgy fogalmazott, hogy a vállalkozói világ legendás alakja távozott, akit emberi nagysága, az adott kor kereteit áttörő sikerei, a haza boldogulásáért végzett munkája még életében legendává tett.

"A magyar kormány nevében fejet hajtok Demján Sándor életműve, több évtizedes alkotó munkája, embertársai iránt érzett felelősségérzete, a magyar szellemiség megőrzése érdekében végzett támogató tevékenysége előtt" - fogalmazott Varga Mihály.

Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt.

Demján Sándor 1943. május 14-én született Börvelyen. Szakmai karrierjét 1965-ben a Gárdonyi ÁFÉSZ-nél kezdte. Pályája során számos cég létrehozásánál bábáskodott: 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása.

Nagyvállalkozóként feladatának tekintette a kultúra támogatását, 2003-ban létrehozta a Prima Primissima Díjat.

A Demján Sándor Alapítvány több ezer nehéz helyzetben lévő diák, egyetemista ösztöndíját finanszírozza.
Budapest városfejlesztésében betöltött kiemelkedő munkásságáért 2003 óta Budapest Díszpolgára.

A hazai kultúráért, valamint a rászorulók felkarolásának érdekében végzett munkája elismeréseként az Emberi Méltóságért kitüntetésben részesült, 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

Szerző

Sokan ellógják, pedig bemelegítve az edzés hatékonyabb

Publikálás dátuma
2018.04.10. 17:15
Illusztráció: pexels.com
Tízből kilenc hobbisportoló ellógja a bemelegítést, pedig fontos lenne, már csak azért is, mert sokkal jobban terhelhető, hatékonyabb munkavégzésre képes a test, ha nem hirtelen csap bele a mozgásba.

A bemelegítés felkészíti a testet és az idegrendszert, a mozdulatokat vezérlő agyat a terhelésre – mondta Bogdán-Molnár Virág jógaoktató a Népszavának. Ideális esetben van általános és sportágspecifikus eleme. Utóbbi az várható edzés gyakorlatait vezeti be, labdarúgás esetén ez például néhány perces passzolgatást vagy rugdosást jelent.

Akkor hatékony a bemelegítés, ha keringésfokozó, nyújtó és erősítő fázisa is van. Jó, ha kocogással kezdünk például futni, de meg is kellene állni, és finom előrehajlításokkal, vádlinyújtással, vagy edzettebbek akár négyütemű fekvőtámaszokkal kellene teljessé tenni a bemelegítés folyamatát.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A mindössze négy-öt perces művelet amellett, hogy felkészíti, kevesebb energiabefektetéssel nagyobb teljesítményre ösztönzi a testet, ezáltal hatékonyabbá teszi az edzést, ráadásul csökkenti a sérülésveszélyt is – foglalta össze Bogdán-Molnár Virág. A jógaoktató elmondta, gyakorlott sportolók megérzik a hiányát, és azt is, mennyivel jobban esik utána a mozgás.

És, ahogy megírtuk, nem kevesen vannak, akik a megdolgoztatott izmok megnyújtását is hanyagolják, pedig az is hozzájárul az erősebbé, hajlékonyabbá tételükhöz.

Szerző

Davis Kupa - A csehekkel kell megküzdeni a világcsoportért

Publikálás dátuma
2018.04.10. 13:44
A magyar Davis Kupa csapat (balról jobbra: Piros Zsombor, Balázs Attila, Valkusz Máté, Köves Gábor, a csapatkapitány, Borsos Gáb
A cseh csapattal vív osztályozót a magyar férfi teniszválogatott a Davis Kupa világcsoportjában maradásért - írta az MTI.

A párharcra hazai környezetben kerül sor, hiszen a nemzeti csapat szeptember 14-e és 16-a között Magyarországon mérkőzik meg Csehországgal. A tét a világcsoportban maradás.

Köves Gábor szövetségi kapitány a sorsolást követően lapunknak elmondta, a magyar csapat nehéz ellenfelet kapott, de nem lehetetlen a győzelem.

"Nem vagyunk reménytelen helyzetben, hasonlóan nehéz ellenfelek ellen sikerült már győzni kétszer, ez önbizalmat adhat. Meglátjuk, hogy kikkel állnak ki a csehet. Jirí Vesely biztosan játszani fog, nagyon tehetséges fiú. Általában jól is játszik a Davis-kupában, de már nincs a csapatukban Thomas Berdych, aki visszamondta a válogatottságot, illetve Radek Stepanek, aki kiöregedett."

Köves meglátása szerint jöhetett volna könnyebb vagy nehezebb ellenfél is, ugyanakkor Fucsovics Mártonék Budapesten játszhatnak, ez pedig sokat segíthet.

"Itthon játszunk, ranglistahelyezés alapján hasonló esélyeink vannak. Nagyon sok függ majd attól, a párosban sikerül-e pontot szerezni. Nem reménytelen a helyzetünk, remélhetőleg sokan biztatnak majd bennünket és visszavágunk azért a csehországi vereségért, amikor még én játszottam" – utalt az 1996-os mérkőzésre a kapitány, amikor Plzenben kapott ki 5-0-ra a Köves Gáborral felálló csapat. A két nemzet korábban háromszor találkozott a Davis-kupában, a magyarok egyszer nyertek.

A kapitány szerint korai az esélyeket latolgatni, lévén szeptember még nagyon távoli, s úgyis a napi, heti forma dönt. Ugyanakkor annak örül, hogy a magyar játékosok az elmúlt hetekben szép eredményeket értek el.

"Balázs Attila egészséges, újra előre lépeget a világranglistán és nem hátra. Piros Zsombor is fejlődött, most egy Challenger-tornán jutott főtáblára a selejtezőből, Valkusz Máté egy Future-tornát nyert, Nagy Péter is viszonylag jól játszott. Fejlődik minden játékos. Hogy szeptemberig meddig tudnak előrelépni a fiatalok, az jó kérdés. A realitás egyelőre azt mutatja, hogy továbbra is Fucsovics Marci és Balázs Attila fogja alkotni a csapat gerincét, de ettől függetlenül jó lenne, ha lenne olyan játékos, aki a vállukról le tudná venni a nagy terhet. Majd meglátjuk, hogy realitás-e vagy sem. Reménykedem benne, hogy legalább még hárman be tudnak jutni a legjobb háromszázba, esetleg a kétszázon belülre" – mondta a Népszava érdeklődésére a kapitány.

Köves végezetül arra is szót ejtett, mennyi idejük lesz közösen készülni a szeptemberi meccsre.

"Amikor a fiúk egy-egy verseny között itthon vannak, akkor van rá példa, hogy én is lemegyek ezekre az edzésekre, van amikor én is tartom ezeket a tréningeket. Fucsovics Marci a Davis Kupa előtt a US Openen fog játszani, hogy milyen sokáig jut el, ezt nem lehet megmondani, sok függ a játékától, a sorsolástól és a szerencsétől is. Ha hazajön a Davis Kupa előtti héten, akkor biztosan többet fog játszani a többiekkel. Ez versenyprogram függő. De ezzel sose volt gond, mindig rendesen felkészültek."

Ha a 21 év után az élvonalba visszakerült magyar csapat megnyeri az osztályozót, akkor bennmarad a világcsoportban. Amennyiben kikap, akkor jövőre eggyel lejjebb, az euro-afrikai zóna I-es csoportjában folytatja szereplését.

A várható összeállítások:
(A jelenlegi világranglista helyezések alapján)

Magyarország:  Fucsovics Márton (61.), Balázs Attila (175.), Nagy Péter (451.), Piros Zsombor (483.), Valkusz Máté (614.).

Csehország: Jirí Vesely (65.), Adam Pavlasek (208.), Lucas Rosol (247.) Vaclav Safranek (255.).

Az osztályozó párosítása:
Magyarország-Csehország
Argentína-Kolumbia
Nagy-Britannia - Üzbegisztán
Ausztria-Ausztrália
Svájc-Svédország
Szerbia-India
Kanada-Hollandia
Japán - Bosznia-Hercegovina

Szerző
Témák
tenisz Davis Kupa