Előfizetés

Ragadozó politikusok diadala

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2018.04.11. 07:46
Negyedévesek válnak igazi csapattá Fotók: Huisz István
A Koldusopera eredeti, XVIII. századi verzióját játsszák a TRIP Hajón a Színház-és Filmművészeti Egyetem negyedéves hallgatói óriási energiával, rendkívül élvezetesen.

„Lássuk van-e még morál a világon?” Ezt a mondatot halljuk a Koldusopera című előadásban és rögtön meg is adhatjuk rá a választ. Mindenki tetszőlegesen és saját vér mérséklete szerint. Különösen a mostani választás éjszakáján bizarrnak tűnt a kérdés, a TRIP és a Színházművészeti Egyetem koprodukciójában létrejött előadásnak ugyanis erre a napra esett a premierje. Novák Eszter negyedéves „zenés szakirányú színművész osztálya” időnként meg is szakította a produkciót, hogy tájékoztassák a publikumot a választás aktuális eredményéről. Ezt az egyik szereplő tette meg és beolvasta az aktuális részvételi adatokat, más még nem állt rendelkezésre, majd később közölte, hogy a tapsrendig biztos nem tudhatjuk meg az eredményeket, mert azok várhatóan nem érkeznek meg. A bejelentést jókora derültség fogadta.

Lockit Kurucz Dániel alakítja, Peachum szerepében Imre Krisztián látható

Lockit Kurucz Dániel alakítja, Peachum szerepében Imre Krisztián látható

Novák Eszter és a hallgatói nem a nagyon is ismert Bertolt Brecht - Kurt Weill változatát játszották a Koldusoperának, hanem az eredeti XVIII. századi John Gay és Johann Christoph Pepusch által jegyzett verziót. Már önmagában ez is izgalmas vállalkozás, arról nem beszélve, hogy a változathoz barokk zene társul, amit meg is kellett szólaltatni, ezért egy komplett zenekar is közreműködött az előadásban, mégpedig remek színvonalon. A növendékek pedig bebizonyíthatták, hogy képesek előadni a nem könnyű dalokat. Ezek teljesen másként hatottak, mint a Kurt Weill songok, de ez nem azt jelenti, hogy zeneileg ne lennének igényesek, bonyolultak, sőt. Ezek elsajátításában az osztály másik vezetője, Selmeczi György érezhetően hathatósan segített a diákoknak.

Jó a helyszín: a TRIP egykori tengerjáró hajó Budán. És jó a díszlet: egy hosszú kifutót ülünk körbe, ez torkollik a színpadba. De nagyon sok minden közvetlen közel zajlik hozzánk, például a koldusok dalát úgy adják elő a játszók, hogy érezzük a leheletüket, csaknem megérintenek minket.

A frissen fordított dalszövegek nagyon ütősek, szó van bennük ragadozó politikusokról, bűnről, korrupcióról és a már emlegetett morálról, illetve annak hiányáról. A mű szerzője is megjelenik, néha beleszól az előadásba, vitázik a rendezéssel. Az előadás legnagyobb erénye az a fantasztikus energia és játékkedv, amely árad a szereplőkből. Novák Eszternek különleges képessége van összeállítani egy színművészetis osztályt. Különböző karakterek válnak az irányítása alatt egy csapattá. Mégpedig nem is akármilyenné és a mostaniaknak még van egy évük az egyetemen…

A főbb szerepekben Imre Krisztián, Brasch Bence, Bori Réka, Czvikker Lilla, Széles Flóra és Józsa Bettina egyaránt kiválóak, de a többiek is óriási alázattal és elánnal teszik a dolgukat. Lendületes, nagyszerű este sok új felfedezéssel, és az előadást nem csak a választás éjszakáján játsszák. A morálról, vagy annak hiányáról lehet tűnődni később is. Csak nehogy egyszer túl késő legyen.

Infó:
John Gay – Johann Christoph Pepusch: Koldusopera
Együttműködésben a Színház-és Filmművészeti Egyetemmel, a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjának részeként
Előadja: a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövőre végzős zenés szakirányú színművész osztálya
Rendező: Novák Eszter
TRIP Hajó, Szilágyi Dezső tér 2-es móló

Folytatódik az eddigi gazdaságpolitika

Publikálás dátuma
2018.04.11. 07:22
Népszava fotó

A gazdaságpolitikai irányvonal folytonosságát ígéri a makrogazdasági elemzők szerint a Fidesz-KDNP pártszövetségnek az országgyűlési választásokon elért nagyarányú győzelme. A nemzetközi hitelminősítők közül a Fitch Ratings adott helyzetértékelést, ebben elemzői azzal számolnak, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) 2018-ban is 4 százalékhoz közeli ütemben nő, és az új magyar kormány továbbra is a GDP-érték 3 százalékának megfelelő EU-tűréshatár alatt tartja az államháztartási hiányt.

A hazai elemzők fontosnak tartották kiemelni, hogy a forint szinte meg sem rezdült az újabb kétharmados nyerés hírére, míg a kormányfő barátjának tartott Mészáros Lőrinc tőzsdén jegyzett társaságainak részvényárfolyama hétfőn hatalmasat emelkedett, ám tegnap már konszolidálódott és az Opus enyhén pozitív tartományban, míg a Konzum 2,5 százalékos mínuszban zárta a napot.

A választások után nem várható komolyabb gazdaságpolitikai fordulat, közép- és hosszabb távon azonban lesz teendője a kormánynak - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Rövid távon az egyik leglényegesebb szempont, hogy mennyire lesz szigorú a 2019-re készülő költségvetés. Kérdés, hogy visszaszorítják-e a hiányt a 2017-es 2 százalék környékére vagy akár az 1-1,5 százalékos sávba. Egy jelentősebb hiánycsökkentés azt mutatná, hogy a kormány figyel a kiadásokra, ezt pedig várhatóan a hitelminősítők is értékelnék ősszel, amikor újra napirendre veszik a magyar osztályzat felülvizsgálatát - tette hozzá a szakértő.

A várhatóan új összetételű kormány a következőkben az elődje ígéreteit teljesítheti, illetve felül is vizsgálhatja azokat. Így napirendre veheti az szja csökkentését, a különadók rendszerét és nem utolsó sorban lépéseket tehet a versenyképesség javításra. Ám ez utóbbihoz elengedhetetlen az eddig elhanyagolt oktatás és az egészségügy fejlesztése is, ugyanis a szakértők szerint ezek nélkül nem lehet sikert elérni.

Felfelé indultak az árak

Publikálás dátuma
2018.04.11. 07:20
Fotó: Tóth Gergő
Lassú ütemben, de emelkedésbe fordult az infláció. Jelentősen drágultak az élelmiszerek, a szeszes italok és a dohányáruk.

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, februárhoz viszonyítva 0,1 százalékkal emelkedtek az árak - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elemzők többsége is nagyjából a KSH által nyilvánosságra hozott inflációs rátát várta. Éves szinten 2,7 százalékos pénzromlásra számít a GKI Gazdaságkutató Zrt. - mondta a Népszavának Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese. A gazdaságkutató azonban akár ennél alacsonyabb inflációt sem tart kizártnak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos inflációs célja ugyan 3 százalék, de legutóbbi előrejelzésükben a jegybanki elemzők is 2,5 százalékra várják az idei pénzromlás mértékét. A jegybank 2019-es előrejelzésében pedig 2,9 százalékos éves infláció szerepel. Ez azt jelenti, hogy 2018 utolsó hónapjaiban az infláció elérheti a 3 százalékot, jövőre pedig már e fölé is emelkedhet.

Az elemzők szerint az USA jegybankjának szerepélt betöltő Fed idén szigorítja a monetáris politikáját és többször is kamatot emel. Az Európai Központi Bank (EKB) óvatosabb lépésekkel, de szintén szigorít pénzügy politikáján. Az MNB az alacsony inflációval is indokolja, hogy rövid távon nem tervezi a szigorítást és az alapkamat is maradhat idén a 0,9 százalékos szinten. Az MNB azért sem siet változtatni monetáris politikáján, mert igyekszik a 315 forintos szint környékén tartani az euró árfolyamát. A jegybank ugyanis a gyenge forinttal tud nyereséget elérni, bár pénzügyi szakemberek többször is felhívták arra a figyelmet, hogy nem ez a feladata. A profitképzés a kereskedelmi bankok feladata, a jegybankoké pedig egyebek mellett az inflációs cél elérése. A GKI elemzői egyébként erre az évre átlagosan 312 forintos euróárfolyamra számítanak, ami a tavalyinál nem sokkal gyengébb.

Az infláció egyik húzóereje az élelmiszerek, illetve az élvezeti cikkek egy részének drágulása. Különösen a gyümölcsök, illetve a szeszes italok, a dohányáruk esetében volt jelentős az áremelkedés. Az élvezeti cikkek esetében az árindex az első negyedévben elérte a 6,6 százalékot. Az élelmiszerek ára átlagosan 4 százalékkal emelkedett az első negyed évben.

Ugyanakkor iparcikkek estében viszont szinte nem is beszélhetünk inflációról – nyilatkozta a Népszavának Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. A termelékenység javulása miatt az iparcikkek ára világ nagy részén csökkent, így Magyarországon sem drágultak, ahogyan a ruházati cikkek sem. Az olajárak, s ezen keresztül az üzemanyagárak rejtenek kockázatokat, és e tekintetben az elemzők idei becslései is eltérnek egymástól. Az átlagos hordónként olajár az előrejelzések alapján az 52-68 dollár között ingadozik.

Az élelmiszerek ára sem egyforma mértékben növekedett, a sertéshús 5-6, a pékáruk 4-5, a tojás 10 százalék fölött drágult, de például a cukor idén az első negyedévben jóval olcsóbb volt, mint egy évvel korábban.

Az elmúlt három év áfacsökkentéseinek hatása a sertéshús, a tojás, vagy az uht tej esetében sem érzékelhető, de ennek oka az alapanyagárak emelkedése. Legfőképp a nemzetközi piaci trendek mozgatják a hazai árakat. Jó példa erre a sertéshús.

A kereskedő számára döntő, hogy milyen áron tudja beszerezni a terméket, és ha emelkednek a mezőgazdasági termelői, átadási árak, akkor drágulhatnak az árucikkek a boltokban is – jegyezte meg Vámos György.

Bár a béremelések, a reáljövedelmek növekedése nyomán meginduló költések hatása az infláción még nem látszik, de ez előbb-utóbb mindenképpen jelentkezni fog. Várhatóan 2019-2020-ban az infláció időszakonként elérheti majd a 4-5 százalékot is.

Ez viszont már kihívást jelent majd a monetáris politika számára, és meg kell jelenjen a kamatpolitikában és egy másfajta pályára kell áttérni a mostanihoz képest.

Az évek óta tartó kegyelmi állapot, az alacsony energiaárak és -kamatok kora egyszer véget ér, és akkor könnyen előfordulhat, hogy akkor kell majd szigorítani a monetáris politikán, amikor éppen dekonjunktúra lesz a világban. Ez nem feltétlenül jelent recessziót, de lassuló gazdasági növekedési pályát igen – figyelmeztetett Karsai Gábor. A magyar államháztartás hiánya az unióban a legnagyobb, miközben a konjunktúra jó, és szintén félő, hogy akkor kell majd fékezni, a költekezést visszafogni, amikor éppen élénkíteni kellene a lassulás miatt.

Ha a kivándorlás tovább folytatódik és egyre kevesebb lesz a járulékfizető, akkor az emelkedő inflációt követő nyugdíjrendszer is jelentős nehézségek elé néz.

Márciusi árak
A tavaly márciusi árszintekhez mérve az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 27, a vaj, vajkrém 14,2, a száraztészta 11,1, a tejtermékek 6,9, a tej 5,9, a kenyér 5,6 százalékkal drágult. A cukor viszont 18,1 százalékkal olcsóbb lett.
A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,8 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt. A háztartási energia 1,4, ezen belül a tűzifa 13,3, a palackos gáz 5,4 százalékkal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A szolgáltatások ára átlagosan 1,1, a ruházkodási cikkeké 0,3 százalékkal emelkedett.
Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, üzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,4, ezen belül az üzemanyagokért 2, a tartós fogyasztási cikkekért 1,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.