Hasznos tudnivaló - Mit utálnak a szúnyogok?

Publikálás dátuma
2018.04.11 16:14
Illusztráció: AFP
A jó idővel párhuzamosan „előkerülnek” a szúnyogok is. A Step to Health szerint van néhány olyan illat, ami segít, hogy meg se közelítsenek minket.

Nagyon hatásos, ha vaníliaesszenciát és illatmentes babakrémet 1:10 arányban összekeverünk, majd a testünkre kenjünk. A vaníliaolajat vízben feloldva is a védendő részekre fújhatjuk.

Az ánizs, a szegfűszeg és a bazsalikom esszenciális olajainak keveréke elijeszti, sőt meg is öli a szúnyogokat. Egy pohárba 5 vagy akár 10 cseppet is tehetünk, és a keveréket spricceljük a bőrünkre. A poharat letehetjük a tábortűz vagy a grillező közelébe is. Ha egy rongyot ebbe a keverékbe áztatva az ablakba teszünk, megakadályozhatjuk, hogy a szúnyogok a szobába jussanak. 

A bazsalikom levelei bedörzsölve és a hálószobába lógatva is távol tartják a szúnyogokat, kellemes mellékhatásukként pedig jól is fogunk aludni.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Szintén hatásos, ha 5 gramm szegfűszegolajjal egy csészényi vizet negyedóráig forralunk, és a kihűlt főzetből tíz cseppet a testünkre permetezünk.

A bodzaágak is megölik a szúnyogokat, de vegyük figyelembe, hogy nagyon erős az illatuk, a hálószobában megzavarhatják az alvást.

Kempingezéskor egész napra elfelejthetjük a szúnyogokat, ha eltüzelünk néhány borókaágat.

A cédrusolaj is hatékonyan ijeszti el a szúnyogokat, legyeket, de még a csótányokat is.

Ősi és az egyik leghatásosabbnak tartott természetes szer, a szárított kamilla, amelynek szára és a levelei is alkalmasak a rovarok ártalmatlanítására.

Keverjünk össze egyenlő arányban olajat, sampont és ecetet, amíg fehér habot nem kapunk, ezzel kenjük be szúnyogoknak kitett testrészeinket vagy tegyük a keveréket a lakásba.

Szerző

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.