Embercsempész járt túl az európai hatóságok eszén

Publikálás dátuma
2018.04.12 07:34
Olasz rendőrök kísérik az embercsempésznek hitt menekültet Fotó: AFP/Polizia di Stato
Fotó: /

Az olasz hatóságok büszkén jelentették be a közelmúltban, hogy letartóztatták a világ legkeresettebb emberkereskedőjét, ám most kiderült, hogy Medhanie Yehdego Mered nemhogy nincs rács mögött, de Ugandában él, luxuskörülmények között.

A „bakit” a svéd közszolgálati televízió, az SVT stábja leplezte le. A brit The Guardian újságíróival közös oknyomozást vezető svéd riporterek márciusban Ugandába utaztak, s a fővárosban, Kampalában több tucat emberrel beszéltek, akik mind azt állították: a „tábornok” becenéven ismert 35 éves eritreai férfit sosem tartóztatták le az európai hatóságok, ehelyett igencsak nagy lábon él az afrikai országban, az éjszakai klubok gyakori vendége.

Az európai hatóságok évekkel ezelőtt figyeltek fel Meredre, miután 2013 októberében 368 menekülttel a fedélzetén elsüllyedt egy hajó az olaszországi Lampedusa szigetének közelében. Az áldozatokat az embercsempész hálózata igyekezte Európába szállítani. Palermóban ekkor hajtóvadászat indult Mered után. Két éven át üldözték, s mintegy 20 ezer telefonbeszélgetést hallgattak le, mire 2016 júniusában a palermói ügyészség bejelentette, hogy Szudánban végre elkapták a világ egyik legkeresettebb embercsempészeként emlegetett férfit. A brit hatóságok segítségével a férfit kiadták Olaszországnak. Mint azonban most kiderült, az év letartóztatásának nevezett akció tévedés volt.

Ki került akkor rács mögé? – merül fel a kérdés. A The Guarian szerdai beszámolója szerint egy 29 éves ártatlan eritreai menekült, Medhanie Tesfamariam Behre. Bár a férfi külsőre hasonlít a „Tábornokra”, a jelek szerint a kenyerét korábban tehénfejésből kereső férfinek ez az egyetlen bűne. Az SVT birtokába jutott egyébként egy olyan fájl, amely bizonyítja, hogy egy európai hatóság rájött: nem az igazi embercsempészt kapták el, ám az olasz ügyészség ezt figyelmen kívül hagyta és nem akart új körözést indítani. Állítólag Mered Svédországban élő felesége is jelezte másfél éve: nem a férje ül börtönben. A „Tábornok” anyját pedig Eritreából Palermóba szállították egy DNS-vizsgálatra, amely bizonyította, hogy a letartóztatott menekült nem a fia.

Az ügy rendkívül kínos Olaszországra nézve, amely igen nagy nyomás alatt van a migrációs krízis tetőzése óta, hiszen az unió egyebek között Rómától várja, hogy tartsa kordában a bevándorlást, és kerítse kézre az embercsempészeket.

Szerző
2018.04.12 07:34

Kitartanak a sárgamellényesek

Publikálás dátuma
2019.01.19 18:40

Fotó: AFP/ Yves Salaun / Hans Lucas
Alig több mint huszonötezren vonultak utcára Franciaország-szerte a sárgamellényes tüntetéssorozat tizedik szombatján. Bár a demonstrációk létszáma egyre csökken, a mozgalom tagjai nem tágítanak.
Párizsban nagyjából ötezren tüntettek, a tömegben sokan Emmanuel Macron francia elnök lemondását követelték. „Semmi jóra nem számítok a kormánytól, de az lenne a minimum, hogy odafigyeljenek ránk. Be kellene fejezniük a társadalom megosztását, ez pont az ellenkezője annak, mint amit csinálniuk kellene" - mondta az egyik tüntető. A párizsi felvonulás a francia Nemzetgyűlés épületének közeléből indult, és a város számos pontját érintette. Francia újságíró-szervezetek pénteken elindítottak egy petíciót annak érdekében, hogy véget érjen a riporterek zaklatása a tüntetéseken. A sajtószabadság védelmében ők is összegyűltek a sárgamellényesek demonstrációjával egy időben, a Bastille téren. Egy újságíró így fogalmazott: Két hónapja tartanak a sárgamellényes tüntetések, és ezalatt több újságírót is megtámadtak, mások pedig halálos fenyegetéseket kaptak. Ez elfogadhatatlan egy demokráciában. Meg akarjuk mutatni, hogy a sajtó szabad Franciaországban. A sárgamellényes tüntetéssorozat november közepén indult. Az első demonstráció alkalmával még majdnem háromszázezren vonultak az utcára Franciaországban - emlékeztetett cikkében az Euronews.
2019.01.19 18:40

Tízezrek búcsúztatták a meggyilkolt gdanski polgármestert

Publikálás dátuma
2019.01.19 16:18

Fotó: AFP/ Beata Zawrzel
A lengyelországi Gdanskban szombat délben megkezdődött a város meggyilkolt polgármesterének temetése, az eseményt élőben sugározza a lengyel televízió.
Délben Gdanskban és számos más lengyel nagyvárosban megszólaltak a szirénák a tragikusan elhunyt Pawel Adamowicz főpolgármester emlékére. A települések központi terein hatalmas tévékivetítőket helyeztek el, hogy a gdanski Szűz Mária-székesegyházban megkezdődött szertartást országszerte követhessék az emberek. A hirado.hu cikkében az is olvasható: Európa egyik legnagyobb temploma teljesen megtelt a résztvevőkkel. Adamowicz koporsóját több tízezer ember kíséretében péntek este szállították át a gdanski Európai Szolidaritás Központból a székesegyházhoz. Hamvait a gótikus székesegyház egyik kápolnájában helyezik majd el.
Az eseményen jelen van Andrzej Duda lengyel államfő, Mateusz Morawiecki miniszterelnök, továbbá Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Adamowicz személyes barátja is. A város utcáit ezrek lepték el, köztük ország más részéből érkezett vendégek. A szertartás szervezői megkérték a főpolgármester emléke előtt tisztelegni kívánó embereket, hogy ne hozzanak virágot és gyertyát, hanem ezek értékét inkább fordítsák jótékonysági célokra. Adamowiczot múlt vasárnap egy jótékonysági célú szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, Stefan W., akinél korábban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak.
2019.01.19 16:18