Előfizetés

Miért "báboznak" a mentett rétisas-fiókának? (videó)

Publikálás dátuma
2018.04.14. 19:17
Illusztráció: Shutterstock

A budapesti állatkert kisfilmjéből kiderül, a gondozók fondorlatos módon, úgy érik el, hogy Ottó, a mentett rétisas-fióka felnőttként ne az embereket tekintse fajtársnak, hogy egy sasfejhez hasonlító „kesztyűbáb” segítségével etetik. 

A rétisas (Haliaeetus albicilla) Magyarországon őshonos, fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi eszmei értéke 1.000.000 forint. Nem először van szükség a mesterséges nevelésükre az állatkertben, tavaly több mint ezerötszáz mentett állatról gondoskodtak a szakemberek - olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján.

Ez is "cuki", sőt - Hősies hím béka nőstényekkel a veszélyekkel teli úton

Publikálás dátuma
2018.04.13. 11:05
Állj! Nőkkel vagyok!
Németországban, a Harz-térségben a téli hibernáltság után megkezdődött a békák vonulása, hogy vízközelbe jutva megkezdhessék a munkálatokat az utódok létrehozására. A hosszú camino cseppet sem veszélytelen, gyakran autópályákon kell keresztüljutniuk. A német Természetvédelmi Liga ilyenkor akciókat szervez önkéntesek bevonásával, hogy lehetőség szerint csökkentsék a békaáldozatok számát.

KATTINSTON A KÉPRE A GALÉRIÁÉRT! FOTÓK: KLAUS-DIETMAR GABBERT/DPA/AFP 

Magyarországon is segítik természetvédők, állatbarátok ( vagy egyszerűen csak normálisan gondolkodó emberek) a szintén áprolisban zajló békavonulást a Bükk-hegységben, ahol 2010 óta az úttest alatt húzódó "békaátkelővel" is igyekeznek megkönnyíteni a fáradalmas és veszélyes túrát. Korábban a minden évben, a kézzel történő „vödörtaxis” mentés ellenére is igen rövid idő alatt ezrével ütötték el a tó felé szaporodni igyekvő kétéltűeket a 2504-es számú úton. 

Ritka szarvasbébi született Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.04.12. 16:47
Illusztráció: Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Alig néhány ezer David-szarvas él a világon, ezért jó hír, hogy a miskolci állatkert szarvascsapatában egy borjú nevelkedik, ráadásul továbbiak születése is várható a következő hetekben. A tájékoztatás szerint az április első felében született borjúval együtt hat egyedből áll a csapat, amelynek magvát több állatkertből - Veszprémből, Nyíregyházáról, Ostravából és Katowicéből - gyűjtötték össze.

A David-szarvasok párzási ideje nyár elejére esik, ezt követően 9-10 hónapos vemhesség után születnek meg a borjak. A Miskolci Állatkert újszülött borjúja az első napokban valamelyik fa tövében megbújva töltötte ideje nagy részét, ma már azonban gyakran csatlakozik a felnőttekhez. A néhány hetes borjú még csak anyatejet fogyaszt, de rövidesen elkezdi majd kóstolgatni a felnőttek táplálékát is - derült ki a Miskolci Állatkert és Kultúrpark közleményéből.

Illusztráció: Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Illusztráció: Miskolci Állatkert és Kultúrpark


A David-szarvasok (Elaphurus davidianus) – kínai nevén milu – az állatkertek fajmegőrző munkájának klasszikus példája. Kína keleti részén lévő élőhelyéről ugyanis már a 20. század első évtizedeiben kipusztult, de néhány európai állatkertben ekkor már tartottak David-szarvasokat, ami a faj számára a megmenekülést jelentette. Az állatok jól szaporodtak, olyannyira, hogy 1985-ben 22 egyed került vissza Kínába. Ennek eredményeként több mint 2500 egyed él újra Kínában, míg a nyilvántartások szerint állatkertekben több mint 500 példányt tartanak. A magyar állatkertek közül csak Miskolcon lehet David-szarvassal és borjaikkal találkozni.