Djukanovic nyerte a montenegrói elnökválasztást

Publikálás dátuma
2018.04.16 10:43
FOTÓ: SAVO PRELEVIC / AFP
Fotó: /

Ismét Milo Djukanovic Montenegró elnöke. Az ország belpolitikáját több mint két és fél évtizede meghatározó politikus a vártnál biztosabban nyert, a szavazatok 53,9 százalékával. Bár az amúgy széthúzó, különböző irányzatokat magában foglaló ellenzék ezúttal képes volt közös jelölt indítására, az egykor az ország észak-atlanti integrációját bíráló Mladen Bojanicot indította, ez sem volt elég a Balkán őskövületének is nevezett politikussal szemben.

Djukanovic májusban veszi át az elnöki tisztséget az eddigi államfőtől, Filip Vujanovictól, aki szintén a kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) tagja. Az egykor a balkáni cigarettacsempészet keresztapájának tartott Djukanovic egyszer már volt hazája államfője, 1998-2002 között. A kormányfői posztot pedig négy ízben töltötte be (1991-1998, 2003-2006, 2008-2010, 2012-2016). Az eltelt 27 évben öt olyan esztendő volt, amikor nem töltött be fontos tisztséget, ám amikor nem volt a hatalomban, a háttérből akkor is ő irányított.

Milo Djukanovic 53,9 százalékos eredményt ért el a vasárnapi voksoláson, ami azt jelenti, hogy már az első fordulóban elnökké választották. A DPS központja előtt ünneplő tömeg gyűlt össze közvetlenül azután, hogy az állami televízió az első eredményeket közölte. „Ez a megerősítése annak, hogy Montenegró folytassa útját az uniós integráció felé” – fejtette ki győzelmi beszédében hívei előtt. Az 530 ezer választásra jogosult montenegrói állampolgár 64 százaléka élt szavazati jogával. 2013. A részvétel hasonló volt, mint 2013-ban, akkor azonban Filip Vujanovic kisebb fölénnyel, 51,21 százalékos eredménnyel győzött.

Az ellenzék jelöltje, Mladen Bojanic messze várakozások alatt szerepelt, mindössze 33,4 százalékkal lett második. A politikus elismerte vereségét. „Montenegró ezt az utat választotta. Ellenfelem kifosztotta az államot” – közölte. Első ízben indult női jelölt, a szociáldemokraták által indított Draginja Vuksanovicra 8,1 százalék adta a voksát. Mindössze 2,7 százalékot kapott az oroszbarát Marko Milacic.

A választást felügyelő CEMI, illetve a CDT iroda egy sor szabálytalanságot tárt fel a voksolás során. Néhány szavazókörben fel is kellett függeszteni a voksolást. Az ellenzék szerint több helyütt szavazatvásárlás történt. Ez volt a harmadik elnökválasztás a 620 ezres balkáni országban a függetlenség 2002-es elnyerése óta. Bár Montenegró nem elnöki köztársaság, a hatalmat a kormány gyakorolja, Djukanovic győzelme sosem tekinthető jelképesnek.

Szerző
2018.04.16 10:43

Gyermekkereskedelemmel foglalkozott egy klinika Ukrajnában

Publikálás dátuma
2018.07.16 19:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A hatóságok külföldi szervekkel is kapcsolatba léptek, hogy feltárják, hány gyermek került ki az országból.
Az ukrán hatóságok lelepleztek egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikát Kijevben, amely éveken át hamis dokumentumokkal külföldre adott el ukrán béranyák által megszült gyermekeket – hozta nyilvánosságra Szerhij Knyazjev országos rendőrfőnök hétfőn Kijevben. Az MTI összefoglalója szerint Jurij Lucenko főügyésszel közösen tartott sajtótájékoztatóján a rendőrségi vezető elmondta, hogy a hatóságok több száz béranya kilétét azonosították. A klinikát egy 41 éves külföldi állampolgárságú férfi hozta létre Ukrajnában még 2011-ben. Knyazjev ugyanakkor nem fedte fel sem a klinika, sem a férfi nevét. A klinika úgy működött, hogy a külföldi párok több esetben a béranya mesterséges megtermékenyítésekor nem is tartózkodtak Ukrajnában, és az eljáráshoz szükséges saját biológiai anyagot – spermát, illetve petesejtet – sem adtak. A meghamisított dokumentumokban viszont úgy szerepeltek, mint a gyermek biológiai szülei. Ez alapján állították ki nekik a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, és vihették ki az újszülöttet külföldre. A főügyész példaként hozott egy olasz párt, akik 2011 októberében vittek ki ily módon egy újszülött gyermeket az országból. A klinika a „szolgáltatásért” 32 ezer eurót kapott, a béranya 6 ezer eurót – tette hozzá. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ukrán hatóságok megállapították azoknak a személyazonosságát is, akik toborozták és kifizették a béranyákat, legalizálták a befolyó pénzt, továbbá azokét, akik a külföldiekkel foglalkoztak, illetve reklámozták a klinikát. Az ukrán hatóságok külföldi partnerszervekkel is kapcsolatba léptek, hogy feltárják, konkrétan hány gyermek került ki az országból illegálisan külföldre. Eddig 16 hivatalos megkeresést küldtek más államokba, hogy DNS-teszteket és egyéb vizsgálatokat kérjenek olyan konkrét személyektől, akik esetében felvetődött a gyanú, hogy nem a biológiai szülei az általuk nevelt gyermeknek. „Amikor megkapjuk a válaszokat derül majd ki, mekkora volumenű is ez a bűncselekmény” – jegyezte meg Knyazjev. Arra is rámutatott, hogy éppen ez a nyomozás derített fényt arra, hogy az ukrán jogszabályokban is vannak hiányosságok. „A parlamenthez fordulunk, hogy az egészségügyi minisztériummal együttműködve dolgozza ki a világos jogi szabályozási keretet, amely pontosan meghatározza, hogy az ehhez hasonló esetekben mi bűncselekmény, és mi nem az” – tette hozzá a rendőrfőnök. 
2018.07.16 19:29
Frissítve: 2018.07.16 19:29

Veszélyes skorpiók lepték el a brazil városokat

Publikálás dátuma
2018.07.16 19:28
Sárga skorpió (Tityus serrulatus)
Fotó: Shutterstock/
Ellenszérumot küldenek szét az államokban, hogy azok osszák szét a városok egészségügyi intézményeiben.
A brazil városokban elszaporodtak a skorpiók, amelyek alkalmazkodtak a városi élethez. A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a skorpiócsípés okozta halálozások megduplázódtak az utóbbi négy évben – adta hírül a The Guardian című brit napilap. A Tityus serrulatus halálos csípésű brazil skorpiófajta hagyományos, szavannai életmódját elhagyva alkalmazkodott a városi léthez, csatornákban, a szemétben és a sittben is jól eléldegél. Brazil szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a halálos mérgű skorpiók egyre nagyobb veszélyt jelentenek a városlakókra, egyre több halálesetet jelentenek, amelyet skorpiók csípése okozott. Az elmúlt négy évben a skorpiók okozta halálesetek megduplázódtak: 2013-ban 70, 2017-ben pedig már 184 halálozást regisztráltak az egészségügyi rendszerben. A skorpiócsípések száma 2007-ben 37 ezer volt, tavaly pedig már 126 ezer esetet jelentettek. Sao Paulo államban a múlt héten egy négyéves kislány halt meg skorpiócsípéstől, mivel nem jutott időben ellenszérumhoz, ugyanis sok kisebb városban nem tartanak ellenszérumot.

Ellenszérumot küldenek szét

A skorpiók az erdőirtások következtében jelentek meg nagyobb számban a városokban, Brazíliában négy veszélyes skorpiófaj él, de a sárga skorpió, a Tityus serrulatus csípése különösen végzetes.  Rogério Bertani, egy Sao Pauló-i Butantan Intézet skorpiószakértője hangsúlyozta: személy szerint úgy véli, hogy a helyzet rosszabbodni fog. A sárga skorpió nősténye megtermékenyítés nélkül is képes a szaporodásra, rovarokkal és csótányokkal táplálkozik. Ugyanakkor az anyagcseréje nagyon lassú, akár hónapokig is elél táplálkozás nélkül – mondta Bertani. José Brites Neto állatorvos, aki egy négy fős skorpióvadász csoportot vezet a Sao Pauló-i Americanában, elmondta, hogy idén már nyolcezer skorpiót fogtak be ultraibolya-lámpákkal, éjszaka vadászva rájuk. Brites Neto szerint a sárga skorpiók a szennyvíz- és esőcsatorna-rendszeren keresztül terjednek el, mivel ott bőséggel találnak csótányokat. „Ez a faj uralkodik, hódít és nagyon alkalmazkodó” – magyarázta. A brazil egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta: szétküldik az ellenszérumot az államokba, hogy azok osszák szét a városok egészségügyi intézményeiben. A szóvivő megerősítette, hogy a skorpió okozta halálozások főleg a gyermekeket érintik és a legtöbb ilyen halálos csípés a sárga skorpiótól származik. Az összes skorpiócsípések 87 százalékában nincs szükség ellenszérumra – tette hozzá.
2018.07.16 19:28
Frissítve: 2018.07.16 19:28