Pulitzer-díjat ért a Weinstein-sztori

Publikálás dátuma
2018.04.17. 10:25
Ronan Farrow Illusztráció: AFP
Pulitzer-díjat kaptak a The New York Times és a The New Yorker lapok újságírói a Weinstein-sztoriért, amelyben leleplezték Harvey Weinstein, hollywoodi producer szexuális visszaéléseit, és ezzel mozgalmat indítottak el - írta az MTI.

A The New York Times című napilap két munkatársa, Jodi Kantor és Megan Twohey a The New Yorker magazin munkatársával, Ronan Farrow-val megosztva kapta a díjat az indoklás szerint a közjó szolgálatáért. Oknyomozó riportjaikban feltárták a Hollywood egyik legbefolyásosabb producerét érintő vádakat, amelyeket Weinstein eleinte tagadott, később azonban részben elismert. A riportsorozat nyomán egymás után derült fény korábban elhallgatott szexuális zaklatási botrányokra, és nemcsak Hollywoodban, hanem például a Szilícium-völgyben, az amerikai gazdasági és művészeti élet sok területén, és politikusok körében. A riportoknak köszönhetően MeToo néven mozgalom is indult a szexuális zaklatások ellen, először az Egyesült Államokban, majd más országokban.

A The New York Times munkáját másik Pulitzer-díjjal is elismerték, ezt a díjat vetélytársával, a The Washington Posttal közösen nyerte el a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló különleges bizottság és annak vezetője, Robert Mueller munkájáról szóló riportokért.

Az újságírás összesen 14 kategóriájában osztottak ki díjat, köztük például az alabamai John Archibaldot a déli szövetségi állam korrupt politikusairól írt kommentárjáért, Andie Dominickot, a The Des Moines Register című lap munkatársát a vezércikkéért, amelyben arról írt, hogyan érinti az iowai szegényeket az éppen őket segíteni hivatott Medicaid egészségügyi program privatizálása. A sajtófotó kategóriában díjat kapott a The Dail Progress című, Charlottesville-i lap fotósa, Ryan Kelly, aki a tavaly nyáron kirobbant zavargásokat örökítette meg drámai fotókon.

Pulitzer-díjat kaptak az irodalmi és a zenei élet alkotói is, a zenei Pulitzert az idén Kendrick Lamar rappernek ítélték.

A Pulitzer-díjat az 1847-ben Makón született, majd Missouriban letelepedett újságíró és lapkiadó Pulitzer József emlékére a New York-i Columbia Egyetem alapította. Pulitzer az egyetemre kétmillió dollárt hagyott. Máig a legrangosabb amerikai újságíródíj.

Szerző

Egy őrült hobbivadász

Publikálás dátuma
2018.04.17. 07:40
A régiségboltokban számos olyan porcelánra bukkant a gyűjtő, amelyeknél a Geiger–Müller-számláló sugárzást mutatott ki Forrás: A
Andrew Walker különös hobbit űz: sugárzó, de az egészségre nem veszélyes tárgyakat gyűjt. Szerinte a sugárzástól való félelmek nagy része irracionális.

A montanai Andrew Walker az interneten talált valakit, aki olyan tárgyakat gyűjtött, amelyek radioaktívan sugároznak. A hobbi megtetszett, vett egy mérőműszert, és először a természetben kezdte keresni a sugárzás nyomait. Egy alkalommal egy idahói mexikói étterem parkolójában jelzett a Geiger-számlálója, és bár nem tudta kideríteni, mire indult be a műszer, hamar rájött arra, amit egyébként tudósok is hangoztatnak, hogy a láthatatlan sugárzás mindenhol fellelhető – számolt be róla a BBC. Walker szerint valószínűleg radioaktív salakot kevertek az aszfaltba, az okozhatta a sugárzást. Ezután kezdett tudatosan kutatni, és bár csak hobbiként űzi, eredményeit közzéteszi a világhálón.

Az átlagosnál magasabb természetes radioaktivitás szerte a világon megtalálható, a malajziai tengerparti homok éppúgy sugározhat, mint Tanzániában egy bizonyos helyen a talaj, uránium lerakódás közelében. Bár különböző szinten, a legtöbb beton is sugároz, sőt a testünkben lassan bomló Kálium40 izotóp sugárzása is mérhető.

Walker sok elhagyott urániumbányát is felkeresett az államokban, és dokumentálta, ha érdekes anyagokkal találkozott. De régiségboltokat is meglátogatott, és eddig mindenhol talált valamit, ami sugárzott. Ezek közé tartoznak a vazelinüvegből készült tárgyak. (Az érdekessége az, hogy UV fényben szinte izzani kezd, mintha belső fénye lenne.) A vazelinüveg sárgászöld színét az urániumoxidtól kapta, amelyet még olvasztás előtt adnak hozzá. Az uránium ezekben lehet, hogy csak nyomokban fellelhető, átlagban 2 százalék. Ilyen üvegből készült tárgyak, mozaikdarabok az ókortól a múlt század húszas évekig készültek, azután a hidegháború alatt az uránium nemigen volt hozzáférhető. Manapság kis tárgyakat, üveggolyókat, gyöngyöket készítenek belőle. De Walker talált narancssárga tálakat, edényeket, amelyeknek a festéke tartalmazott akár erősebben is sugárzó urániumot.

Az USA kormánya tájékoztatást adott ki azokról a régiségfélékről, amelyekből nem tanácsos enni, inni. Dísztárgyként azonban nem jár semmiféle egészségügyi kockázattal, ha nincsenek megsérülve. Ugyancsak tartalmazhatnak radioaktív anyagokat az órák világító számlapjai, mutatói. Ezek - amíg nem rongálódnak meg - nem jelentenek veszélyt. Modern épületekben, pályaudvarokon is találni olyan színezett üveget, festett csempét, amelyek esetében valamivel magasabb értéket mutatott a Geiger-számláló a normálisnál.

Nick Evans a Nottingham Trent Egyetem radiokémikusa szerint az, hogy ilyen sok helyen találkozhatunk sugárzással annak köszönhető, hogy a 19. század végén történt felfedezése utáni évtizedekben az ipar jó marketing eszköznek kezdte tekinteni a radioaktivitást, hamar felfedezték a különleges tárgyakban a pénzszerzési lehetőséget. „Nagyon mások voltak, mint a többi dolog, misztikusak, és az emberek ki akarták próbálni, ha úgy tetszik” – mondja. Használták a radioaktivitást - minden alap nélkül – kúp formájában a férfierő fokozására, de voltak sugárzó fogkrémek is. Az az elképzelés, hogy a radioaktivitás gyógyerejű, ma is él, az ausztriai Bad Gastein fürdőhelyen egy elhagyott aranybányában kiizzadhatjuk betegségeinket, miközben radon gázt lélegzünk be. Sok tudósnak nem tetszik, hogy elmúlt az emberek ösztönös félelme a sugárzástól, ugyanakkor mások a túlzott félelmet tartják inkább károsnak. Sugárfertőzés következtében 1980 és 2013 között 190 ember halt meg összesen, miközben a milliók halálát okozó levegőszennyezés nem kelt rettegést. Walker szerint a félelmek nagy része irracionális, másrészt kutatásai, gyűjteménye bizonyítják, mennyire mindennapjaink része a radioaktivitás. „Gyakran kérdik, miért csinálom ezt. Azért mert érdekelnek, egyszerűen elbűvölők ezek a tárgyak” – mondja.

Szerző

Az FBI volt igazgatója beolvasott Trumpnak

Publikálás dátuma
2018.04.17. 07:32
Ritka kemény kritikát fogalmazott meg Comey Fotó: AFP/Ron Sachs
Donald Trump erkölcsileg alkalmatlan arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen – állítja a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatója.

Ma kerül az üzletekbe a Trump által tavaly májusban leváltott James Comey „Felsőbb lojalitás” című könyve, amely súlyos állításokat tesz Donald Trumpról. A volt FBI-igazgató szerint Trump erkölcsi értelemben alkalmatlan az elnöki tisztség ellátására, cselekedeteiben bizonyos mértékben kimutatható az igazságszolgáltatás akadályozása, és lehetséges, hogy az oroszok kompromittáló jellegű információkkal rendelkeznek róla.

Comey-val egyórás interjút sugárzott az ABC News tévécsatorna a könyv megjelenése előtt, és a volt FBI-igazgató állításai közül jónéhány annak nyomán is kiszivárgott a sajtóba, hogy az AP hírügynökség már előzetesen hozzájutott a könyvhöz, és bizonyos részeket ismertetett abból.

Trump a hétvégén nem kevesebb, mint öt Twitter-bejegyzésben szidalmazta Comeyt, börtönbe való hazudozónak, minden idők messze legrosszabb FBI-igazgatójának nevezte őt.

A két férfi viszálya annak kapcsán durvult el, hogy az FBI Comey vezetése alatt vizsgálatot indított a 2016 novemberi amerikai elnökválasztási kampány orosz befolyásolási kísérlete ügyében, illetve annak kiderítése érdekében, hogy volt-e valamilyen összejátszás Trump republikánus elnökjelölt kampánystábja és Oroszország között. Miután Trump leváltotta Comeyt, az igazságügyi tárca – személy szerint Rod Rosenstein igazságügyminiszter-helyettes – különleges ügyészt nevezett ki a vizsgálat folytatására, egy korábbi FBI-igazgató, Robert Mueller személyében, aki jelenleg is folytatja a vizsgálódást.

A Comey-könyv címe arra utal, hogy tavaly februárban négyszemközti találkozó zajlott le Trump és az akkori FBI-igazgató között a Fehér Ház Ovális Irodájában, és annak során – állítja Comey – az elnök lojalitást kért tőle, amitől ő elzárkózott, mondván, ő csupán tisztességes hozzáállással tartozik az elnöknek. Trump tagadja, hogy lojalitást kért volna Comeytól. Ez az állítólagos „lojalitásvita” konkrétan annak kapcsán alakult ki a volt FBI-igazgató szerint, hogy az FBI vizsgálata kiterjedt Michael Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadóra, aki Mike Pence alelnök, valamint a szövetségi nyomozók előtt eltitkolta orosz hivatalos személyekkel folytatott eszmecseréit.

Comey szerint Trump abban az értelemben várt volna tőle lojalitást, hogy a Flynn elleni vizsgálat leállítását kérte, amire az FBI-igazgató nem volt hajlandó. Flynn aztán tavaly decemberben elismerte bűnösségét, és azóta együttműködik Mueller különleges ügyész hivatalával.

Comey szerint Trump, amellett, hogy hazug ember, elnöki tisztségéhez méltatlan módon járt el, amikor tavaly nyáron a charlottesville-i neonáci zavargás idején nem lépett fel egyértelműen az amerikaiak által vallott alapértékek mellett. A volt FBI-igazgató az ABC-interjúban kitért arra is, hogy Donald Trump úgy beszél és úgy bánik a nőkkel, mint „egy darab hússal”.

Comey arról is ír a könyvében: Trump többször kérte őt, hogy indítson vizsgálatot azoknak az állításoknak a megcáfolására, amelyek őt orosz prostituáltakkal hozták kapcsolatba. Az elnök felesége, Melania Trump ugyanis nagyon rosszul viselte ezeket a híreszteléseket, amelyek arról szóltak, hogy Trump, 2013-ban tett moszkvai látogatása során hatalmas orgián vett részt a Ritz Carlton szállóban, és annak során egyebek közt arra vett rá orosz prostituáltakat, hogy vizeljenek egymásra az elnöki lakosztály azon ágyán, amelyet korábban egyszer Barack Obama elnök és hitvese is használt.

Trump mindezt tagadja, de Comey az ABC-interjúban most azt mondta: tudni ugyan nem tudja, de lehetségesnek tartja, hogy vannak olyan kompromittáló bizonyítékok az oroszok kezében Trump ellen, amivel zsarolhatják.