Előfizetés

Adatokat vett és adót csalt az ügyvéd

Baleseti sértettek adatait vásárolta meg egy kaposvári ügyvéd rendőröktől és kórházi dolgozóktól: az ügyvéd és tíz társa ellen a Központi Nyomozó Főügyészség Kaposvári Regionális Osztálya hivatali visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt emelt vádat korábban, most a megyei főügyészség ezzel összefüggésben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolta meg az ügyvédet.

Az ügyvéd fő profilja közúti balesetek sértettjeinek kártérítése volt, s úgy növelte ügyfélkörét, hogy megvásárolta a sértettek adatait rendőröktől, orvostól és nővérektől. Adatonként átlagosan tízezer forintot fizetett: négy rendőr, egy orvos, két nővér és egy civil szállította neki az információkat, akik csak azután kapták meg pénzüket, ha a balesetek áldozatai – nyolcvanhárom esetben – meghatalmazást írtak alá a védővel. Akinek szintén ügyvédként dolgozó felesége és titkárnője segített az ügyek lebonyolításában. A biztosítók 2011 és 2015 között több mint 1,1 milliárd forintnyi kártérítést fizettek ki a kaposvári ügyvéd által képviselt ügyfeleknek: a kártérítési összeget a vádlott letéti számlájára utalták, aki ebből levonta munkadíját, s így küldte tovább a pénzt a károsultaknak. A kaposvári férfi több százmillió forintnyi jövedelemre tett szert így, ám 395 esetben az ügyvédi munkadíja egy részéről nem adott számlát, s így összesen 226 millió forintnyi jövedelmet nem vallott be az adóhatóságnak, mellyel 82 millióval károsította meg a költségvetést.

A főügyészség börtönbüntetést, pénzbüntetést és az ügyvédi foglalkozástól eltiltást indítványozott a vádiratban a vádlottal szemben.

Hárommilliárdos számlagyárat buktatott le a NAV (videó)

Publikálás dátuma
2018.04.17. 13:25
Shutterstock illusztráció
Több mint hárommilliárd forintról állított ki fiktív számlákat az a bűnszervezet, amelyet a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói és Bács-Kiskun megyei revizorai felszámoltak. A bűnszervezet vezetőit és tagjait őrizetbe vették - közölte a NAV Facebook-oldalán.

A gyanú szerint három férfi koordinálta azt a számlagyárat, amely nagyüzemben készítette a valótlan dokumentumokat. A jellemzően reklámtevékenységről szóló fiktív számlák áfatartalmával különböző cégek csökkentették fizetendő adójukat. A bűncselekmény megvalósításában részt vett a bűnszervezet egyik vezetőjének felesége és sógora is, de egy testvérpár cége is fogadott be hamis iratokat.

A NAV pénzügyi nyomozói, járőrei és információtechnológiai munkatársai mintegy harminc helyszínen foglalták le a bizonyítékokat, mentették le az adatokat és állították elő a gyanúsítottakat. Miközben a helyszíni intézkedések javában zajlottak a bűnszervezet harmadik irányítója Romániából hazaindult, így őt a pénzügyőrök az autópályán kapcsolták le.

A számlák alapján közel hétszázmillió forint áfát helyeztek jogosulatlanul levonásba, melynek megtérülésére a NAV pénzügyi nyomozói ingatlanokat, bankszámlákat, járműveket és törzsbetétet vettek zár alá.

A bűnszervezet három vezetőjét és nyolc társukat őrizetbe vették, valamint még további négy személyt gyanúsítottként hallgattak ki.

A bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás esetén akár húsz évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Csecsemő holttestre bukkantak Kétsopronyban

Publikálás dátuma
2018.04.17. 10:45
Shutterstock illusztráció
Csecsemőholttestet találtak egy lakóház kertjében a Békés megyei Kétsopronyban. A gyermeket a gyanú szerint édesanyja ölte meg - írja a police.hu.

Kétsopronyban, egy lakóház kertjében, 2018. április 16-án, 14 óra 30 perc körül földmunkák közben egy csecsemőholttestet találtak. A gyermek a nyomozás jelenlegi adatai szerint élve született, a gyanú szerint születése után édesanyja ölte meg.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a kétsopronyi nőt emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt bűnügyi őrizetbe vette és igazságügyi szakértők bevonásával vizsgálja a tragédia okát, körülményeit.