Örvendjünk - Megalakult a KDNP új parlamenti frakciója

Publikálás dátuma
2018.04.17. 20:21
Fotó: Szalmás Péter
Megalakult a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) új parlamenti frakciója, 16 taggal - tájékoztatta a párt kedden az MTI-t.

A frakció megválasztotta a tisztségviselőket: Harrach Pétert ismét frakcióvezetőnek, Vejkey Imrét, Szászfalvi Lászlót és Móring József Attilát frakcióvezető-helyettesnek. A frakcióigazgató Latorcai János lett.

A képviselőcsoportot 9 egyéni és 7 listás helyen bejutott képviselő alkotja, közülük hárman - Kárpátiné Juhász Hajnalka, Nacsa Lőrinc és Süli János - először nyertek mandátumot - olvasható a KDNP közleményében.

Az április 8-i parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 133 országgyűlési mandátumot szerzett, amivel kétharmados többsége lesz a 199 fős törvényhozásban.Szerző

Fenyő-gyilkosság: Felbujtással gyanúsítják Gyárfás Tamást

Publikálás dátuma
2018.04.17. 19:43

Emberölésre való felbujtással gyanúsítja Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség volt vezetőjét a Nemzeti Nyomozó Iroda. Gyárfást, aki a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnöki pozícióját is betölti, kedden kora délután állították elő és hallgatták ki, később pedig – az Index és a Zoom információi szerint – őrizetbe is vették.

A hírről elsőként a kormányközeli Pesti Srácok számolt be. Később azonban a rendőrség megerősítette: megalapozott gyanú szerint Gyárfás Tamás több mint húsz évvel ezelőtt megbízást adott a hazai alvilág akkori vezérének, Portik Tamásnak, hogy ölje meg legnagyobb üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost. Az Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás-gyilkosság megrendeléséért már jogerős büntetését töltő Portikot – aki azóta már vallomást is tett – március 22-én gyanúsították meg a bűncselekménnyel.

A gyanú szerint az ő közvetlen parancsára lőtte le Fenyőt az ügyben már életfogytiglanra ítélt szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác. Úgy tudni, egy Portik Tamás által készített, tizennégy éves hangfelvétel van a rendőrség birtokában. A felvételen Portik és Gyárfás beszélgetése hallható. A felvételről egyébként a gyilkosság miatt tavaly jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Jozef Rohác öccse beszélt először. Lapunk kereste Gyárfás Tamást, valamint ügyvédjét Bánáti Jánost is, ám mindketten elérhetetlenek voltak.

Nagyon erős bizonyíték lehet ez a hangfelvétel, ha a rendőrség meg merte hozni az őrizetbe vételről szóló döntést – mondta a Népszavának Kovács Lajos, a Fenyő-ügy egykori nyomozója, nyugalmazott rendőrezredes. Úgy vélte, Gyárfás Tamás jogi képviselője jó eséllyel megkérdőjelezi majd a felvétel hitelességét, illetve eredetiségét. – Egyébként annak idején a nyomozás során mi is ugyanarra a következtetésre jutottunk, mint most a rendőrség, de ezeket a feltételezéseket nem tudtuk bizonyítani – fogalmazott Kovács Lajos, aki szerint már közvetlenül a Fenyő-gyilkosság után előkerült Gyárfás Tamás neve, mint lehetséges felbujtó. – Fenyő ideális áldozat volt abból a szempontból, hogy nagyon sokan gyűlölték. Az ellenfelei között volt Gyárfás Tamás is, akivel rengeteg pert indítottak egymás ellen, a médiabirodalmaikon keresztül pedig igyekeztek lejáratni a másikat. Egyik legnagyobb vitájuk, úgy tudni, azért robbant ki, mert Fenyő meg akarta szerezni Gyárfás NapTV-jét.

Állítólag Horn Gyulához is eljutott kettejük konfliktusa, az akkori miniszterelnök pedig azt szorgalmazta, hogy béküljenek ki. Bizonyítani azonban semmit sem lehetett – idézte fel Kovács Lajos. Az is csak évek múlva derült ki, hogy az alvilágban ismert Portik Tamással is kapcsolatban volt. A fordulat azonban nem ekkor állt be, hanem akkor, amikor Jozef Rohác Prágában megbukott egy közúti ellenőrzés során, majd sorra rábizonyítottak több gyilkosságot is. Rohác ugyanis kapcsolatban állt Portikkal – mondta a volt nyomozó, aki szerint azonban mindez még mindig kevés lett volna a bizonyításhoz. – A fő kérdés tehát az, hogy mi szerepel azon a hangfelvételen – tette hozzá.

Fenyő Jánost, a Vico sajtóbirodalom, valamint lapunk egykori tulajdonosát 1998. február 11-én este saját Mercedesében gyilkolták meg a Margit utca 4-es szám alatt a piros lámpánál. A kocsisorban várakozó Mitsubishiből kiugrott egy férfi, aki az Agram 2000 típusú gépfegyveréből tizenkilenc lövést adott le Fenyőre.

A médiavállalkozó azonnal meghalt. A merénylet után a tettes eldobta géppisztolyát, sapkáját, kabátját, kesztyűjét, beszállt társai közelben lévő autójába, és elhajtottak a helyszínről. A rendőrség tizenhárom évig nem találta a gyilkost. 2011. februárjában magyar kérésre Szlovákiában letartoztatták az Aranykéz utcai robbantással és több más bérgyilkossággal összefüggésbe hozott Jozef Rohácot, miután kiderült, az ő DNS-ét találták meg a merénylet helyszínén hagyott sapkában.

Kedden kora este ez a közlemény jelent meg a rendőrségi portálon: 

A megalapozott gyanú: felbujtás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) 2017. október 31. óta folytatja a nyomozást a Fenyő János sérelmére 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében. A KR NNI munkatársai 2018. április 17-én a kora délutáni órákban Budapesten elfogták, majd előállították a 69 éves Gy. Tamás budapesti lakost, akinek gyanúsítotti kihallgatása jelenleg is folyamatban van. A KR NNI Gy. Tamást – hasonlóan az ugyanebben az ügyben 2018. március 22-én gyanúsítottként kihallgatott 50 éves P. Tamáshoz – emberölésre való felbujtással gyanúsítja.

Szerző
Frissítve: 2018.04.17. 23:17

Sneider elmondta, miért kellenek társelnökök a Jobbikban

Társelnöki rendszer bevezetésére készül a Jobbik – jelentette be kedden reggel Z. Kárpát Dániel a Hír TV-ben. A párt elnöksége Sneider Tamást és Gyöngyösi Mártont javasolja a Jobbik a két társelnöki poszt betöltésére. A döntést a tisztújító kongresszus hozza meg.

Az elnökség egy tartózkodás mellett egyhangúlag támogatta a javaslatot – nyilatkozta Sneider Tamás a Népszavának. Az elnökségben alaposan átbeszélték a kérdést. Vona Gábor lemondása után szembesültek azzal, hogy a párt eddigi elnöke „elképesztő munkabírással” milyen rengeteg feladatot ellátott. Az a vélemény alakult ki, hogy képtelenség lenne nagy hirtelen egy embernek átadni Vona szerepkörét.

Sneider Tamás elmondása szerint valószínűleg két kongresszust kell tartani. Az első alkalommal alapszabályt módosítanak, ekkor rendelkeznek a társelnöki rendszer bevezetéséről is. A másodikon pedig következik a tisztújítás.

„Én a pártszervezés irányába tudok nagyobb erőket kifejteni, Marci pedig inkább a külpolitikával foglalkozik majd” – beszélt a kettejük közötti tervezett munkamegosztásról Sneider Tamás. Hozzátette: ha a tisztújítást során bizalmat kapnak, akkor a jelenlegi elképzelések szerint Gyöngyösi Márton lesz a Jobbik parlamenti frakcióvezetője.

Kérdésünkre, hogy az elnökségi ülésen szóba került-e Gyöngyösi Márton 2012-es, a parlamentben elmondott „zsidólistázós” beszéde, Sneider Tamás közölte: Gyöngyösi részéről egyértelműen nyelvbotlás volt, ami miatt bocsánatot kért. Ezért annak az esetnek nem szabad jelentőséget tulajdonítani. „Gyöngyösi Mártonnak nem tapad negatív tartalom a nevéhez, a nyugati politikusok körében is nagy elismertségnek örvend” – állította Sneider. Ha a fideszes rendszer diktatórikus vonásai tovább erősödnek, akkor szerinte különösen fontosak lesznek a külpolitikai kapcsolatok.

Sneider Tamás hétfőn első fokon pert vesztett a szkinhedmúltja ügyében indított rágalmazási perben a szocialista Ujhelyi Istvánnal szemben. Elmondta: még nem volt ideje konzultálni az ügyvédjével, ezért még azt sem tudta eldönteni, fellebbez-e az ítélet ellen.

Szerző