Előfizetés

Örvendjünk - Megalakult a KDNP új parlamenti frakciója

Publikálás dátuma
2018.04.17. 20:21
Fotó: Szalmás Péter
Megalakult a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) új parlamenti frakciója, 16 taggal - tájékoztatta a párt kedden az MTI-t.

A frakció megválasztotta a tisztségviselőket: Harrach Pétert ismét frakcióvezetőnek, Vejkey Imrét, Szászfalvi Lászlót és Móring József Attilát frakcióvezető-helyettesnek. A frakcióigazgató Latorcai János lett.

A képviselőcsoportot 9 egyéni és 7 listás helyen bejutott képviselő alkotja, közülük hárman - Kárpátiné Juhász Hajnalka, Nacsa Lőrinc és Süli János - először nyertek mandátumot - olvasható a KDNP közleményében.

Az április 8-i parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 133 országgyűlési mandátumot szerzett, amivel kétharmados többsége lesz a 199 fős törvényhozásban.Gasztrokaland a Vörösmarty téren

Publikálás dátuma
2018.04.17. 20:18
Fotó: budapestinfo.hu
Fotó: budapestinfo.hu

Fotó: budapestinfo.hu

Liszt Ferencnek szentelik a Budapesti Tavaszi Vásár utolsó hetét a gasztromesterek. A Vörösmarty téren emléket állítanak az 1823-as tavaszi koncertnek, amelyen – a legenda szerint – Beethoven homlokon csókolta a fiatal Lisztet. Április 18-án, szerdán 14-16 óra között meg lehet kóstolni a forradalom előtti császárváros, Bécs ízeit. Liszt egyik kedvenc ételét – a malachúst gombával – újragondolva tálalják fel és táfelspiccel, azaz tányérhússal, kaiser smarnival, azaz császármorzsával, ürmös kóstolóval, valamint popcake-ként újraértelmezett Sacher tortával, ráadásként pedig forró csokoládéval is kínálják a látogatókat - derült ki a BFTK Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság közleményéből.

Harmadik arcával él egy férfi

Publikálás dátuma
2018.04.17. 17:50
Illusztráció: Shutterstock
Harmadik arcával él idén január óta egy francia férfi, aki a világon elsőként esett át egy második arcátültetésen is.

A 43 éves Jérome Hamon 1-es típusú neurofibromatózistól szenved. A genetikai betegség miatt tumorok alakultak ki az arcán - írta az MTI a BBC News alapján. A 2010-ben végrehajtott első arcátültetése sikeres volt, ám egy 2015-ös megfázásra olyan antibiotikumot kapott, amely inkompatibilis volt az átültetett szövetek kilökődését gátló immunszupresszív gyógyszerekkel. A kilökődés első jelei 2016-ban jelentkeztek, majd tavaly novemberben az üszkösödő arcot végül el kellett távolítani.

A következő hónapokban Hamon arc nélkül - vakon, némán és süketen -, élt a párizsi Georges Pompidou kórház egyik szobájában, mígnem januárban találtak egy alkalmas donort, hogy végrehajtsák a második átültetést. Az újabb kilökődés megakadályozása érdekében a férfi, akit a francia sajtó "a háromarcú emberként" emleget, speciális vértisztító kezelésen esett át a műtét előtt.

Hamon új arca egyelőre maszkszerű, koponyája, bőre és vonásai még nem "hangolódtak össze", de a férfi nagyon derülátó felépülését és a jövőt illetően. "Ha a szervezetem nem tudta volna befogadni az új arcot, az rettenetes lett volna. Ez az identitásomról szól. De itt vagyunk, minden rendben, én, én vagyok!" - nyilatkozta a férfi az AFP francia hírügynökségnek a kórházból, ahol még mindig lábadozik. "Negyvenhárom éves vagyok, a donor pedig 22 volt, vagyis újra 22 lettem" - mondta a francia televízióban.

A többórás beavatkozás a kéz- és arcátültetésekre specializálódott Laurent Lantieri professzor vezetésével zajlott, aki Hamon első műtétjét is végezte nyolc évvel ezelőtt. "Ma már tudjuk, hogy a dupla transzplantáció kivitelezhető, többé nem képezi kutatások tárgyát" - nyilatkozta Lantieri a Le Parisien című napilapnak.

A világ első arcátültetését 2005-ben hajtották végre Észak-Franciaországban. Azóta mintegy negyven ilyen operációt végeztek világszerte.