Fantasztikus menetelésre lesz szükség a Fraditól

Publikálás dátuma
2018.04.18. 07:52
Fantasztikus menetelés - Elek Gábor szerint ez kell ahhoz, hogy a bajnoki idény végén is legyen ok az örömre Fotó: Tóth Gergő
A Ferencváros rendre odaér a legjobb nyolc közé a női kézilabda Bajnokok Ligájában, a csapatot felkészítő Elek Gábor ugyanakkor nem szeretne megelégedni ezzel.

Bármennyire is szerették volna a játékosok és a klub szurkolói, a negyeddöntőben az orosz bajnok Rosztov-Donnal szemben kettős vereséggel búcsúzó FTC-Rail Cargo Hungaria már nem volt érintett a négyes döntő programjának kedd esti, budapesti sorsolásán. A Papp László Budapest Sportarénában „hazai” csapatként ezúttal is a címvédő, egyébként háromszoros győztes Győri Audi ETO KC szerepelhet, amelynek ellenfele a CSM Bucuresti lesz a május 12-én sorra kerülő elődöntőben. A másnapi fináléért a Rosztov-Don – Vardar Szkopje összecsapást rendeznek még, azaz megismétlődhet a tavalyi Győr–Vardar döntő.

De most térjünk vissza a fővárosi zöld-fehérekhez!

A harmadik éve mindig a végjáték kapujában elbukó gárda az idén talán közelebb állt az áhított cél eléréséhez, mint korábban bármikor, hiszen az egyébként bombaerős, olimpiai bajnokok sorát felvonultató Rosztov előzetesen kedvezőbb ellenfélnek tűnt, mint a 2016-ban megálljt parancsoló Győr vagy a tavalyi rivális, a CSM Bucuresti. Mivel a Ferencvárostól az idény végén többen távoznak – Szucsánszki Zita és Szekeres Klára gyermeket szeretne, Marija Jovanovic visszavonul, Laura van der Heijden pedig Németországban folytatja – kérdés, hogy egy átalakuló kerettel mennyire lesz, lehet-e a budapestiek célja jövőre a négyes döntőbe jutás?

„Azt már elértük, hogy stabilan Európa legjobb nyolc csapata közé érünk, innét a következő lépcső a négyes döntőbe kerülés. Nem szeretnénk megelégedni azzal, amit egyszer már elértünk, ezért célunk, hogy a négy közé jussunk” – jelentette ki a Népszavának nyilatkozó vezetőedző, Elek Gábor, aki hozzátette: az idei finalisták közül valószínűleg a Győr, a Rosztov-Don és a CSM is kimagaslik majd, de várhatóan a francia élcsapatok, a Brest és a tavaszi szezonban, a középdöntőben nagy riválisnak bizonyuló Metz is erősek lesznek az európai kupasorozat következő kiírásában.

A BL-búcsúval persze még nem ér véget a Ferencváros szezonja, sőt, a hazai ligában fontos mérkőzések sora vár a 18 játéknap után veretlen alakulatra: mindjárt szombaton a Magyar Kupa húsvéti döntőjében a Győrt is komoly küzdelemre kényszerítő Érd látogat a Népligetbe. A folytatásban Dunaújvárosban és Debrecenben is vendégként szerepelnek Elekék, az aranyérem sorsa azonban várhatóan május 2-án, Győrben dől el.

„A célkitűzésünk, hogy a Bajnokok Ligája-indulást érő helyek egyikén végezzünk, és ezzel kapcsolatban jól állunk” – felelte Elek Gábor, amikor arról kérdeztük, elvárás lehet-e a Ferencvárossal szemben a nemzetközi szinten is kiemelkedőnek számító ETO megelőzése. „Ahhoz, hogy bajnokok legyünk, fantasztikus menetelésre lesz szükség, az Érd és a Dunaújváros legyőzése sem tűnik könnyű feladatnak, nem is beszélve az ETO elleni meccsről. Nekünk a Győrrel szemben akkor lehet esélyünk, ha ott rés mutatkozik a pajzson, mi pedig tudásunk legjavát nyújtjuk. Ez az ősszel egyszer már sikerült, a Magyar Kupa-elődöntőben pedig majdnem sikerült”- emlékeztetett a szezon eddigi két, előbb győzelemmel, legutóbb pedig döntetlen utáni vereséggel végződő kézilabdás szuperrangadójára Elek Gábor.

A legnagyobb tett kétségtelenül az lenne, ha harmadszorra is összejönne a bravúr a győriek ellen. Hasonló fegyvertény volna, mint egyszer bejutni Európa legjobb négy csapata közé.

Szerző

Lefújás után tizenegyes

Publikálás dátuma
2018.04.18. 07:51
Hasonlóra még nem volt példa a futballtörténelemben Fotók: AFP/Arne Dedert
A játékvezető az első játékrész befejezését követően az öltözőből hívta vissza a csapatokat egy tizenegyes miatt a Mainz-Freiburg német élvonalbeli labdarúgó-bajnoki mérkőzésen.

Bevezetése, azaz a szezon eleje óta rengeteg vita kíséri a játékvezetők munkáját segítő videóelemző rendszer, a VAR működését. Hétfő este újabb futballtörténelmi esemény történt: Guido Winkmann játékvezető lefújta az első félidőt, a vendégjátékosok már az öltözőben voltak, a hazaiak oda tartottak, amikor a sípmesternek a fülére szóltak, hogy kezezés történt a freiburgi tizenhatoson belül. A játékvezető előbb megnézte a felvételt, majd miután meggyőződött arról, hogy a labda tényleg Marc Oliver Kempf kezére pattant a kapu előtt, visszarendelte a csapatokat a pályára, és tizenegyest ítélt, amit a hazaiak Pablo De Basis révén értékesítettek.

„Nem gondoljuk, hogy jó irányba halad a futball, ha ilyesmi megtörténhet – mondta a mérkőzést közvetítő német nyelvű Eurosport 2-nek Jochen Saier, a freiburgiak menedzsere a szünetben. – A büntető jogosságát a felvételek alapján nem vitatjuk, de azt muszáj pontosítani, hogy meddig lehet egy ítéleten módosítani. Az öltözőből visszahívni a játékosokat a pályára, az komolytalan.”

A kiesési rangadót a mainziak végül 2-0-ra megnyerték (a második góljukat is De Basis szerezte), aminek eredményeként pontszámban utolérték a freiburgiakat, sőt jobb gólkülönbségüknek köszönhetően meg is előzték őket, és elkerültek az osztályozós helyről, ahova a Freiburg csúszott vissza.

„Büszke vagyok a játékosaimra, hogy ilyen fegyelmezetten viselték el, ami történt – jelentette ki a találkozó utáni sajtótájékoztatón Christian Streich, a freiburgiak vezetőedzője. – Azt kértem tőlük, hogy csak azzal foglalkozzanak, amit ők befolyásolni tudnak. A videóbíró tőlünk független, működésére nincs hatásunk, el kell fogadnunk és viselnünk a döntéseit. A saját teljesítményünkkel kell foglalkoznunk, nem a videóbíróval. A mérkőzést mi veszítettük el, nem a videóbíró, nekünk kell kiharcolni a bennmaradást, nem a videóbírónak.”

„A freiburgiak már az öltözőben voltak, mi még nem értünk be, amikor szóltak, hogy a videóbíró visszanéz egy esetet – idézte fel a történteket Danny Latza, a hazaiak középpályása. – A játékoskijáróban álltunk, és vártunk a döntésre, ami végül nekünk kedvezett. Furcsa az egész, ilyesmi még nem történt a futballban. Azt gondolom, az asszisztensnek látnia kellett volna a kezezést, mert egyértelmű eset volt.”

Lutz-Michael Fröhlich, a videóbírók vezetője szerint a történtek nem tettek jót a futballnak. „A játékvezetőnek nem lett volna szabad leengedni a csapatokat a pályáról, amíg a videóbíró nem döntött – hangsúlyozta a szakember. – Elvileg vissza lehet hívni a játékosokat az öltözőből is, de igyekezni kell elkerülni ezt a helyzetet. Az a lényeg, hogy a játékvezető ne hagyja el a játékteret a videóbíró döntéséig.”

A freiburgiaknak a lefújás után 48 órájuk van óvás benyújtására, ha bizonyítani tudják, hogy a videóbíró jelzésekor a bíró már nem tartózkodott a játéktéren.

A futball karikatúrája
„A sportág karikatúrája volt, ami Mainzban történt – mondta a Népszavának Bede Ferenc, korábbi nemzetközi és élvonalbeli játékvezető. – A videóelemző rendszer, a VAR még új, vannak hiányosságok, melyek a gyakorlatban derülnek ki. A játékvezetők azt az ajánlást kapták, hogy a félidők végén kétes esetekben addig ne menjenek be az öltözőbe és a csapatokat se engedjék be, amíg nem sikerült mindent megnyugtatóan tisztázni. Ez Mainzban nem valósult meg, hiszen a játékosok már nem voltak a játéktéren. Megítélésem szerint a játékvezető is a játéktéren kívül tartózkodott, bár ezen lehet vitatkozni, hogy hol húzzuk meg a határt: az oldal- és alapvonalaknál vagy az öltözőfolyosónál. Az biztos, hogy nem tesz jót a sportágnak, ha a csapatokat a félidő lefújása után az öltözőből hívják vissza, mert el kell végezni egy tizenegyest. A helyszínen tartózkodó nézők számára sem volt világos, hogy mi történik.”

Harcsa Veronika énekli a fesztiválhimnuszt

Publikálás dátuma
2018.04.18. 07:48
Forrás: Facebook/Harcsa Veronika

Harcsa Veronika és az elektronikus zenével foglalkozó Iamyank zenei világa különböző, de gondolkodásuk nagyon is hasonló, most közös dalt alkottak, amely a Művészetek Völgye fesztiválhimnusza.

Szerző
Témák
Harcsa Veronika