Sovány szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési cél

Publikálás dátuma
2018.04.18 07:22

Fotó: /
Magyarország 2005-ös alapon 2030-ig mindössze 7 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést vállalt az Európai Parlament (EP) által tegnap elfogadott jogszabályban – derül ki az EP közleménye mellékletéből.

 Az uniós összesített vállalás 30 százalék. Ahhoz, hogy ez kijöjjön, több tagállam részéről jóval nagyobb ígéretre volt szükség. Így például Svédország, Németország vagy Franciaország ugyanezen időszak alatt egyaránt mintegy 40 százalékkal mérsékelné az üvegházhatású gázkibocsátást. Ehhez képest Magyarország a maga 7 százalékával hátulról – Lengyelországgal és Horvátországgal együtt – a negyedik legszerényebb: utánunk már csak Lettország, Románia és a semmit se vállaló Bulgária kullog. Az érték a gazdasági fejlettséget figyelembe vevő arányos tehermegosztási elvhez idomul. Magyarország mindazonáltal élhetett volna erőteljesebb ajánlattal is a megcélzott területeken, vagyis a mezőgazdaság, a közlekedés, az épületek és a hulladékágazat légszennyezésének csökkentésében – véli Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége energia- és éghajlat-programvezetője. (Az uniós szabály kifejezetten nem vonatkozik az erőművekre, gyárakra, amelyek légszennyezésére a tagországok más – jellemzően vérmesebb – célértékeket vállaltak és amelyek részt vesznek az úgynevezett szén-dioxid-kvóta-kereskedelemben is.)

Bár alacsonyabb gazdasági fejlettségünk nyomán kibocsátási értékeink is szerényebbek, ezek - például a felvehető uniós támogatások révén - gazdasági fejlődés mellett is tovább csökkenthetőek – véli Botár Alexa. A 7 százalék elérése nem igényelne különösebb lépéseket, pedig a jelentősebb erőfeszítések az egész gazdaságot is élénkítenék: ebben bíznak a magasabb értékeket ígérő tagállamok is – tette hozzá. Úgyszintén a célérték-emelést ösztönzi, hogy az egyedi vállalások uniós átlaga most nem éri el a 30 százalékot. Az Európai Parlament döntése csak a tagállamok képviselőiből álló Európai Tanács hozzájárulása után emelkedik jogerőre – hangsúlyozta a programvezető.

2018.04.18 07:22

Egyre intenzívebben ösztönzi a kormány, hogy mindenki spóroljon magának idős korára

Publikálás dátuma
2018.12.10 10:30
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/
Nem kicsi a tét: 600 milliárd forint újbóli befektetéséről kell dönteni.
Az öngondoskodás fokozására, főként a nyugdíjcélú megtakarítások gyarapítására buzdít a kormány.  A Pénzügyminisztérium (PM) hétvégi közleményében azt hangsúlyozta, hogy aki még idén elkezd félretenni idős korára, az már jövő évi adóbevallásában élhet az adójóváírás lehetőségével. Alapvetően három nyugdíj célú megtakarítás létezik: a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár. Minden befizetés után igénybe vehető az adókedvezmény, ami a befizetések 20 százaléka, de az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári befizetésnél maximum egy évben 150 ezer forint, a nyugdíj-előtakarékossági számlánál legfeljebb 100 ezer (illetőleg 130 ezer), a nyugdíjbiztosítási szerződés esetén pedig 130 ezer forint a felső korlát. Ha valakinek több nyugdíj célú megtakarítása is van, akkor az adókedvezmény éves korlátja magasabb, 280 ezer forint. Idén mintegy 710 ezren vettek igénybe ilyen jellegű megtakarításaik után adókedvezményt. Az érintettek összesen több mint 28 milliárd forintnyi adót spóroltak meg - összegezte  a PM közleménye. A nyugdíjcélokat is számba vehetik azok, akiknek éppen év végével jár le a tartós befektetési számlán kamatozó (tbsz) megtakarításuk. A jegybank adatai szerint 111 ezer ilyen befektető áll kényszerű döntés előtt, ők 2013-ban választották ezt a megtakarítási formát, és idén telik le a választott ötéves tartási idő. Nem kevés pénz újrabefektetéséről kell dönteniük: a 2013 végi állomány meghaladta a 600 milliárd forintot. Az NN Biztosító korábbi felmérése szerint ez a csoport érzékeny az adókedvezményekre, ugyanis az akkori számlanyitással is a betétek hozama után fizetendő hat százalékos egészségügyi hozzájárulást kívánták elkerülni. Az újra befektetők közül sokan vélhetően valamilyen más, hosszú távú, adókedvezményt kínáló megtakarításba is fektetnek felszabaduló pénzükből. Így fogékonyak lehetnek a nyugdíjcélú megtakarításokhoz társított adójóváírásra is.  Az NN Biztosító reprezentatív kutatása arra is kitért, hogy milyen időtávon és milyen célokra takarít meg a magyar lakosság: az aktív korú lakosság kettő-ötéves időtávon jellemzően a vállalkozásindításra, saját esküvő megrendezésére, illetve meglévő hitel törlesztésére takarékoskodik. Hat-tízéves távon a gyermekek életkezdésének támogatása és a lakásvásárlás jelenik meg célként, míg ennél hosszabb távon a tartalékképzésre, a folyamatos megtakarításra helyeződik a hangsúly.  
Szerző
2018.12.10 10:30
Frissítve: 2018.12.10 11:37

Akár a bankkártyát is elfelejthetjük a magyar bankrendszerre váró átalakulás után

Publikálás dátuma
2018.12.10 08:38

Fotó: Shutterstock/
Jövőre akár vasárnap éjjel is utalhatunk öt másodpercen belül, egy a telefonszámunkra érkezett fizetési kérelemre válaszul. Függetlenül attól, hogy melyik bank ügyfelei vagyunk.
Mindenkit érintő változás jön a magyar bankrendszerben - írja az Index.hu. Az átalakulások főbb elemei a következőek lesznek:
  • 2019 júliusától elindul az azonnali utalási rendszer - a 10 millió forint alatti belföldi átutalások 5 másodperc alatt megérkeznek. A szolgáltatás 7/24-es rendszerű.
  • Nem csak bankszámlaszámot megadva lehet majd utalni: telefonszám, e-mail cím és adószám is a bankszámlához rendelhető lesz másodlagos azonosítóként.
  • Megjelenik a fizetési kérelem fogalma, amellyel egyszerűbbé válik többek között a megosztott fizetés.
Az azonnali fizetési rendszer egy teljesen új informatikai rendszeren megvalósított gyors pénzforgalmi megoldás lesz, ahol a tranzakciókat öt másodperc alatt teljesítik. Ez a jelenlegi, hétköznap reggel fél nyolc és este fél hat közötti 10 elszámolási ciklusra épülő szisztémát váltja. Az új rendszer viszont az év összes napján, a nap minden órájában rendelkezésre fog állni minden banknál, a 10 millió alatti forint-utalások esetén. Egyes bankok egymással megállapodást kötve a 10 milliós értékhatár fölé is mehetnek.
Akár telefonszámot megadva is lehetséges lesz az átutalás, ugyanakkor a másodlagos azonosítók használata nem lesz kötelező. Ha valaki mégis él a lehetőséggel: egy azonosítót csak egy bankszámlához adhat majd meg, és másodlagos azonosítója mindig annál a bankszámlánál lesz érvényben, ahol utoljára megadta azt. Ezeket az azonosítókat a GIRO bankközi rendszereiben tárolják majd az áttekinthetőség kedvéért, és szükséges lesz azokat évente megerősíteni is.
A fizetési kérelem funkció újdonság lesz a hazai banki környezetben, erre eddig még csak egyedi megoldások születtek. Az azonnali fizetéssel megérkező új fizetési kérelem funkcióval lehetővé válik pénzt kérni egy tranzakció megadásával. Felületet ehhez a bankok internetes oldalai vagy mobil applikációi adnak majd. A címzettnek 60 napja lesz teljesíteni a kérelmet. Ez az új szolgáltatás akár a bankkártyákat is háttérbe szoríthatja a jövőben.
2018.12.10 08:38