Értékek Európája

Még egyes nyugati sajtótermékekben is azt olvashatjuk, hogy Orbán Viktor vezeti az Unión belüli illiberálisokat a Nyugat ellen. Ha csak a számokat nézzük, minden olyan egyszerűnek tűnik: a Fidesz április 8-án kétharmados többséget kapott, Magyarország szinte egy emberként áll Orbán mögött. Külföldön gyakran elsikkad, hogy a kormánypárt érdekei szerinti választási törvényt alkottak, és olyan agymosásban részesítették az embereket, ami akár Észak-Koreában is megállná a helyét.

A kormányfő azt a látszatot kelti, hogy kereszteslovagként harcol nemcsak a migránsok, hanem a hanyatló Nyugat ellen. Úgy tesz, mintha nála lenne a bölcsek köve, s volna bármiféle konkrét terve arra, hogyan nézzen ki a jövő Európája. Tartalom azonban nincs a hangzatos szavak mögött. Minek is, ha választást lehet nyerni bármiféle program nélkül? Miért is lenne szükség arra, hogy épeszű javaslatokkal járuljunk hozzá az EU reformjához, ha a kormány képtelen gondolkodó emberek összességének tekinteni a társadalmat, s minden magyart csak eszköznek tart?

Már most biztos, hogy kimaradunk a jövő Európájának formálásából. Ezért is hallgathattuk irigykedve Emmanuel Macron francia elnök kedden, az Európai Parlamentben elhangzott beszédét. Olyan politikust hallhattunk, akinek igazi víziói vannak. Aki tudja, mi a válasz az EU gondjaira: nem az önkény, hanem a demokrácia hatalma. Nem az illiberalizmus a megoldás, még csak nem is az, hogy nemzetállamok laza halmaza alkossa az EU-t, hanem közös értékrend kell.

Demokrácia, egység, szolidaritás, összetartozás – hangzik Macron válasza az EU válságára. A magyar kormány számára azonban ezek szitokszóval érnek fel. Nem férnek bele egy olyan politikába, ami a kirekesztésen, a rasszizmuson, a megfélemlítésen, a gyűlöletkeltésen alapul.

Macron sok felvetését valószínűleg nem támogatja majd Berlin. A francia elnök mégis megadta az irányt: aki nincs az EU-val, az ellene van. Aki pedig ellene van, tudatosan vállalja azt, hogy kizárja magát az európai közösségből, mert az önkényt választja.

Szerző
2018.04.19 08:12

Betörték a Fidesz-iroda ajtaját Szegeden

Publikálás dátuma
2018.12.13 12:18

Fotó: Szeged.hu/ Szabó Luca
Az ügyben feljelentést tesznek.
Csütörtök reggelre betörték a szegedi Victor Hugo utcai Fidesz-iroda ajtajának üvegét – írja a szeged.hu. A lap szerint az irodánál rendőrök helyszíneltek, a kormánypárt szegedi csoportja feljelentést tesz az ügyben. A lap senkit nem talált a helyiségben, az ajtaja zárva volt.
2018.12.13 12:18
Frissítve: 2018.12.13 12:19

Túlóratörvény és közigazgatási bíróságok – Kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlés üléséről

Publikálás dátuma
2018.12.13 11:06

Fotó: Népszava/
Így tiltakoztak a szerintük törvénytelen módon elfogadott jogszabályok ellen. Az erre a napra eső tiszteletdíjukat karitatív célokra ajánlják fel.
Kivonultak a pécsi közgyűlés csütörtöki üléséről az MSZP, a DK, a Jobbik és az LMP képviselői. A Szabad Pécs cikke szerint a képviselők egyenként, napirend előtt elmondták, hogy így tiltakoznak a szerintük szerdán törvénytelen módon elfogadott jogszabályok, többek között a túlóratörvény és a közigazgatási különbíróságokról szóló törvény elfogadása miatt. A kivonulók azt is elmondták, hogy az erre a napra eső tiszteletdíjukat karitatív célokra ajánlják fel. Az Összefogás Pécsért Egyesület képviselői, Kővári Jánosék maradtak a Fidesz-KDNP-frakcióval a teremben.
2018.12.13 11:06
Frissítve: 2018.12.13 11:46