Értékek Európája

Még egyes nyugati sajtótermékekben is azt olvashatjuk, hogy Orbán Viktor vezeti az Unión belüli illiberálisokat a Nyugat ellen. Ha csak a számokat nézzük, minden olyan egyszerűnek tűnik: a Fidesz április 8-án kétharmados többséget kapott, Magyarország szinte egy emberként áll Orbán mögött. Külföldön gyakran elsikkad, hogy a kormánypárt érdekei szerinti választási törvényt alkottak, és olyan agymosásban részesítették az embereket, ami akár Észak-Koreában is megállná a helyét.

A kormányfő azt a látszatot kelti, hogy kereszteslovagként harcol nemcsak a migránsok, hanem a hanyatló Nyugat ellen. Úgy tesz, mintha nála lenne a bölcsek köve, s volna bármiféle konkrét terve arra, hogyan nézzen ki a jövő Európája. Tartalom azonban nincs a hangzatos szavak mögött. Minek is, ha választást lehet nyerni bármiféle program nélkül? Miért is lenne szükség arra, hogy épeszű javaslatokkal járuljunk hozzá az EU reformjához, ha a kormány képtelen gondolkodó emberek összességének tekinteni a társadalmat, s minden magyart csak eszköznek tart?

Már most biztos, hogy kimaradunk a jövő Európájának formálásából. Ezért is hallgathattuk irigykedve Emmanuel Macron francia elnök kedden, az Európai Parlamentben elhangzott beszédét. Olyan politikust hallhattunk, akinek igazi víziói vannak. Aki tudja, mi a válasz az EU gondjaira: nem az önkény, hanem a demokrácia hatalma. Nem az illiberalizmus a megoldás, még csak nem is az, hogy nemzetállamok laza halmaza alkossa az EU-t, hanem közös értékrend kell.

Demokrácia, egység, szolidaritás, összetartozás – hangzik Macron válasza az EU válságára. A magyar kormány számára azonban ezek szitokszóval érnek fel. Nem férnek bele egy olyan politikába, ami a kirekesztésen, a rasszizmuson, a megfélemlítésen, a gyűlöletkeltésen alapul.

Macron sok felvetését valószínűleg nem támogatja majd Berlin. A francia elnök mégis megadta az irányt: aki nincs az EU-val, az ellene van. Aki pedig ellene van, tudatosan vállalja azt, hogy kizárja magát az európai közösségből, mert az önkényt választja.

Szerző
2018.04.19 08:12

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48