A patyi

A patyi és nem "a Patyi" írásom tárgya. Történetem szereplői valóságos és nem kitalált alakok, mindennemű egyezésük a politika fiktív világával csupán a véletlen műve. Aki tehát a Nemzeti Választási Bizottság elnöki és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztját is betöltő, Orbánt megbírságoló Patyi Andrásra asszociál, az téved. (Már csak azért is, mert nem egy nemzet, hanem csak egy család, azon belül is egyetlen családtag patyijáról van szó.) Rossz az, aki rosszra gondol.

Legkisebb, harmadik gyermekem egyik első szava volt a patyi. Ő maga alkotta, s az egyik leggyakrabban használt kifejezése volt, egészen hat-hétéves koráig. A patyi hangsor ugyanis azt a (textil-)pelenkadarabot jelölte, amely nélkül nem tudott meglenni; kellett alváskor és ébren, éjszaka és napközben, ha örömet érzett, ha bánatos volt, ha hasra esett, egyszóval, szinte minden helyzetben szüksége volt a patyira. A pelusra, a pelcsire, a petyire, a patyikára - s ezzel nagyjából az etimológiáját is megadtam: a pelenka szó becézése, illetve bátyja neve - Peti - inspirálhatta Jakabot a patyi szó megalkotására.

"Elraktad a patyit?"; "Miért nincs itt a patyi?"; "Jakab épp patyizik"; "Ottmaradt X-éknél a patyi, most mit csináljunk?" - ilyen és hasonló mondatok minden nap legalább tucatszor elhangzottak kis családom körében. A patyi ugyanis nemcsak - mint jeleztem - univerzális funkciót töltött be, de egyúttal nélkülözhetetlen is volt. Ha véletlenül nem volt kéznél a patyi, amikor kellett, iszonyú botrány lett. Más kisgyerekeknek kendőjük van, pelenkájuk, vagy takarójuk - Jakabnak patyija volt.

Nem csak egy, teszem hozzá, mert az igazi patyit arról lehetett megismerni, hogy mocskos volt, szürkés a kosztól meg a nyáltól: egyik csücske állandóan a szájában lógott, a másik, nagyobbik felén pedig a padlón, vagy épp a sáros földön kúszott-mászott, taposott. Ezért gyakorta ki kellett mosni, s erre az időre - és tovább - másik, új patyira volt szükség. Ám mert Jakab fiam csak azt a patyit volt hajlandó magáénak érezni, amelyen saját kosz-, nyál- és egyéb testszagát érezte, s amely már teljesen összegyűrődött: mocskos textilgalacsinná vált, a fehérre mosott és kivasalt pelenkadarabokat nem tekintette patyinak. Ha mégis ilyet kapott, elhajította, nem törődött vele, és toporzékolva követelte az ő régi, koszos patyikáját. Jó esetben egy másik, már használatban lévő pelenka kielégítette szükségleteit, rosszabb esetben - talán Peti ötletére - a fehérre mosott, kivasalt pelenkát kellett összegyűrni, a földön húzgálni, koszban meghempergetni, hogy funkciójának megfeleljen.

Ráadásul ezek után úgy kellett tenni, mintha nem is mostuk volna ki, és ugyanaz a patyi lenne. Nemcsak egy patyija volt tehát, de mégis mind ugyanaz a patyi volt. A gondosan kiválasztott legkoszosabb és egyúttal leginkább testhezálló.

Ám a gyerekek pillanatok alatt felnőnek. Jakab is önálló nagyfiú lett, s bár a patyi emléke nagyon élénken él, olyannyira, hogy még ma is akad egy-egy darab az ágya környékén, már nincs rá szüksége. Felnőtt, Patyi nélkül is boldogul.

Szerző
2018.04.19 08:05

Le kell bontani a kétfarkúak buszmegállóját Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.19 21:10

Fotó: /
Bejelentés érkezett – indokolt a Magyar Közút, amely rájött, hogy tőle nem kértek engedélyt a hiánypótló kampánybuszmegállóhoz.
Három napon belül el kell bontania a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak (MKKP) azt a buszmegállót, amelyet Felcsúton, a Fő utcán építettek az időközi polgármester-választás kampányában. Illetve buszmegálló korábban is volt, csak semmi nem védte a buszra várókat az időjárástól  ezt orvosolta Mészáros László polgármesterjelölt és csapata egy fából készült bódéval.  A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek azonban sem humorérzéke nincs, sem a felcsútiakra nem gondol. Egy, Kovács Gergő pártelnöknek címzett levélben azt írják: bejelentés érkezett hozzájuk az építményről, ők pedig megállapították, hogy tőlük annak elhelyezésére nem kértek, így nem is kaphattak engedélyt. Valahonnan azt is tudják, hogy az MKKP „helyezte el” az építményt a söröző előtt, ezért fordultak hozzájuk a felszólítással.  A kutyapárt azt közölte a Facebook-oldalán: „Először azért még megkérdezzük a felcsútiakat, hogy kell-e nekik. Aztán ha nem, akkor lehet pályázni: Melyik városnak kell buszmegálló?”
2018.08.19 21:10

Ezzel a hat számmal sok pénzt lehet nyerni

Publikálás dátuma
2018.08.19 17:46
Shutterstock fotó
Fotó: /
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 15, 16, 17, 18, 27, 43. Hattalálatos szelvény nem volt; öttalálatos szelvény 14 darab, nyereményük egyenként 966 630 forint; négytalálatos szelvény 1 152 darab, nyereményük egyenként 11 745 forint; háromtalálatos szelvény 26 683 darab, nyereményük egyenként 1 970 forint. 
2018.08.19 17:46