Voldemort árnyéka Dél-Békésen

Publikálás dátuma
2018.04.19 07:04

Csont nélkül nyeri egy Békés megyei alapítvány közbeszerzéseit egy konzorcium. Az alapítvány körül már egy Simonka Györggyel is kapcsolatos ügyben is vizsgálódtak, de köze lehet Mengyi Roland "Voldemort" büntetőügyéhez is.

Hét olyan pályázat eredményét hirdették ki a hétfői Közbeszerzési Értesítőben, amelyeket a dél-békési térségben élő emberek segítésére, például munkaképességük javítására írtak ki. Az összesen 208,5 millió forint értékű pályázatokat egytől egyig az Inturbidus konzorcium nyerte el. Ez önmagában figyelemre méltóvá teszi az ügyet, de az másért is érdekes.

A pályázatokat ugyanis a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány (DBMT) írta ki, ami arra utal: a szálak Simonka György körzeti fideszes képviselő, üzletember környezetébe vezethetnek. Az alapítvány kurátora ugyanis bizonyos Gábriel Pálné, aki a képviselő több cégében is megjelenik. Itt érdemes felidézni: tavalyi sajtóhírek szerint Simonka körül éppen olyan közbeszerzések kapcsán nyomoztak a hatóságok, amelyek a DBMT-vel is kapcsolatosak. (Akkor egy pályázatnál a kiíró DBMT és egyik meghívott cég között többszörös összeférhetetlenség állhatott fenn.)

A most elnyert pályázatok jellemzően keretmegállapodások, amik többek között arról szólnak: a feltűnősen sikeres Inturbidus konzorciumnak 200 napon keresztül rendelkezésre kell állnia, hogy szakértői állásfoglalást adjon szükség esetén. Ez már csak azért is érdekes, mert az Átlátszó oknyomozó portál március elején arról adott hírt, hogy ugyanez a konzorcium akkor ugyanígy megnyert hat, a mostaniakhoz nagyon hasonló tartalmú pályázatot a DBMT-től. Azt pedig nehéz elképzelni, hogy az azóta eltelt bő másfél hónapban a DBMT igénybe tudta venni a több száz napos rendelkezésre állási időket.

Hasonlót állapított meg Hadházy Ákos is, amikor a DBMT által még korábban kiírt közbeszerzéseket elemezte: „A rendkívül rövid időintervallumok a szerződéskötés és a projektzárása között objektívan is valószínűtlenné teszik, hogy történt-e bármilyen teljesítés”.

A Lehet Más a Politika korábbi társelnöke akkor arról is írt, hogy a DBMT a több közbeszerzésükön résztvevő Public Sector Kft-n keresztül kapcsolódik a magát állítólag Voldemort nagyúrnak hívató Mengyi Roland egykori fideszes képviselő botrányos ügyéhez is. Mengyi ellen többek között bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete miatt emeltek vádat, a büntetőügyben érintett egy pályázatíró cég volt alkalmazottja is: ez a cég a Public Sector Kft.

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző