Voldemort árnyéka Dél-Békésen

Publikálás dátuma
2018.04.19 07:04

Csont nélkül nyeri egy Békés megyei alapítvány közbeszerzéseit egy konzorcium. Az alapítvány körül már egy Simonka Györggyel is kapcsolatos ügyben is vizsgálódtak, de köze lehet Mengyi Roland "Voldemort" büntetőügyéhez is.

Hét olyan pályázat eredményét hirdették ki a hétfői Közbeszerzési Értesítőben, amelyeket a dél-békési térségben élő emberek segítésére, például munkaképességük javítására írtak ki. Az összesen 208,5 millió forint értékű pályázatokat egytől egyig az Inturbidus konzorcium nyerte el. Ez önmagában figyelemre méltóvá teszi az ügyet, de az másért is érdekes.

A pályázatokat ugyanis a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány (DBMT) írta ki, ami arra utal: a szálak Simonka György körzeti fideszes képviselő, üzletember környezetébe vezethetnek. Az alapítvány kurátora ugyanis bizonyos Gábriel Pálné, aki a képviselő több cégében is megjelenik. Itt érdemes felidézni: tavalyi sajtóhírek szerint Simonka körül éppen olyan közbeszerzések kapcsán nyomoztak a hatóságok, amelyek a DBMT-vel is kapcsolatosak. (Akkor egy pályázatnál a kiíró DBMT és egyik meghívott cég között többszörös összeférhetetlenség állhatott fenn.)

A most elnyert pályázatok jellemzően keretmegállapodások, amik többek között arról szólnak: a feltűnősen sikeres Inturbidus konzorciumnak 200 napon keresztül rendelkezésre kell állnia, hogy szakértői állásfoglalást adjon szükség esetén. Ez már csak azért is érdekes, mert az Átlátszó oknyomozó portál március elején arról adott hírt, hogy ugyanez a konzorcium akkor ugyanígy megnyert hat, a mostaniakhoz nagyon hasonló tartalmú pályázatot a DBMT-től. Azt pedig nehéz elképzelni, hogy az azóta eltelt bő másfél hónapban a DBMT igénybe tudta venni a több száz napos rendelkezésre állási időket.

Hasonlót állapított meg Hadházy Ákos is, amikor a DBMT által még korábban kiírt közbeszerzéseket elemezte: „A rendkívül rövid időintervallumok a szerződéskötés és a projektzárása között objektívan is valószínűtlenné teszik, hogy történt-e bármilyen teljesítés”.

A Lehet Más a Politika korábbi társelnöke akkor arról is írt, hogy a DBMT a több közbeszerzésükön résztvevő Public Sector Kft-n keresztül kapcsolódik a magát állítólag Voldemort nagyúrnak hívató Mengyi Roland egykori fideszes képviselő botrányos ügyéhez is. Mengyi ellen többek között bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete miatt emeltek vádat, a büntetőügyben érintett egy pályázatíró cég volt alkalmazottja is: ez a cég a Public Sector Kft.

Két hétre bezárják a Keleti pályaudvart májusban

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:26
Fotó: Vajda József
Karbantartás miatt, május 13-tól 26-ig.
A lezárás idején a vonatok nem érintik a Keletit, minden járat induló- és végállomása más pályaudvarokra és állomásokra kerül át. A MÁV jelezte: a Nyugati és a Déli pályaudvar, valamint a peremkerületi állomások maximális kapacitását felhasználva a vonatok érkezésére és indítására a vasúttársaság olyan menetrendet alkotott, amit összehangolt a Kelenföld-Pusztaszabolcs és a Rákos-Hatvan vasútvonal felújításának idejére bevezetett közlekedési renddel. A lezárás érinti a többi közt a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Hatvan-Miskolc-Sátoraljaújhely, a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza, valamint a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalat. Felhívták a figyelmet: a lezárással kapcsolatos információk elérhetők a mav.hu/keleti oldalon. A Keleti pályaudvar teljes lezárásakor olyan előre tervezett karbantartási munkákat végeznek a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton és a peronokon, amelyeket csak akkor lehet kivitelezni, ha szünetel a vonatforgalom - olvasható a közleményben. Azt írták: több mint százan dolgoznak majd a szerelési munkákon, amelyekhez több munkagépet, vasútüzemi és közúti járművet is igénybe vesznek. A munkák eredményeként a Keleti pályaudvaron "javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások száma". Úgy folytatták: a vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend, csökken a műszaki üzemzavarok száma. Részletezték: a két hét alatt javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán, és a csarnok egész területén újraaszfaltozzák az utasperonokat. Karbantartják a teljes állomás felsővezeték-hálózatát, a biztosítóberendezést, az energiaellátási hálózatot és a térvilágítást. Új utastájékoztató LED-kijelzőfalat telepítenek a csarnokba, lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat, kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat. Helyreállítják a károsodott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken. Virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket.
Szerző

Az utcákról eltüntetett címlappal tiltakoztak a HVG-sek a cenzúra ellen

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:17

Fotó: HVG/ Reviczky Zsolt
Ők maguk mutatták meg azt, amit plakátként, hirdetésként már nem fogunk látni.
A Széll Kálmán téren mutatták meg azt, amit plakáton már fogunk látni.
"A sajtószabadság kicsi szigetekbe vonult, szorult vissza, a hirdetési piacot teljes mértékben eltérítették a lakájmédia irányába, és most ezt a csatornát is el akarják zárni.”
Hozzátette, politikai megrendelésre bontották fel velük a szerződést, más érdemi magyarázata, oka nincs annak, hogy a HVG címlapjait nem tűrték el többé a kormányközeli kézbe került plakátcégnél. A Mahir amúgy azzal indokolta a szerződésbontást, hogy a cég nem képes garantálni a teljes darabszám megjelenítését, ezért a szerződés értelmében nem lesz jogosult hirdetési díjra, ez pedig az érdekeivel ellentétes.  Éppen ma jött ki egyébként a Riporterek Határok Nélkül friss sajtószabadság-rangsora, amelyen Magyarország tavalyhoz képest 14 helyet zuhanva már csak a 87. pozíciót foglalja el a 180 ország között.
Témák
HVG
Frissítve: 2019.04.18 18:18