Gyárfás-ügy - Pozíciók harca

Publikálás dátuma
2018.04.19. 07:08
NAGYMENŐ - Orbán Viktor kormányfő és Gyárfás Tamás Fotó: Szalmás Péter
Újságíró, sportvezető és sportdiplomata, üzletember. Mindegyik meghatározás érvényes Gyárfás Tamásra, még akkor is, ha pályafutása során egyik szerepköre időnként látványosan háttérbe szorította a másikat.

Gyárfás Tamás Budapesten született 1949-ben, magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett. Sportújságírói karrierje 1972-ben kezdődött. Ekkor helyezkedett el a Népsportnál, ahol az amerikai kosárlabda, a vízilabda és úszás volt a szakterülete. 1979-ben az Európai Vízilabda Bizottság sajtóbizottságának elnöke lett, majd a Magyar Kosárlabda-szövetségben egészen a társelnöki pozícióig jutott. 1992-ben az újságíró-szövetség sportújságíró-szakosztályának alelnöke, majd a nemzetközi szövetség (AIPS) megbízott főtitkárhelyettese lett.

Gyárfás eközben a jómódú emigráns vállalkozóval, Bodnár Györggyel indította el 1989 januárjában a Sport Plusz nevű – később a tulajdonába került – hetilapot. Ebben az évben indult a Nap TV is, amelyben Gyárfás sportrovatot indított, és amelyben Bodnárral közösen tulajdonrészt szerzett.

A Nap TV-t többen is kinézték maguknak, Gyárfás nemcsak Fenyő Jánossal, hanem az egykori postabankos vezérrel, Princz Gáborral is konfliktusba került. 1998-ban, Fenyő meggyilkolásakor rögtön terjedni kezdtek a Gyárfáshoz kötődő pletykák, de ő akkor is tagadta, most is tagadja, hogy bármi köze lenne a leszámoláshoz.

Az első Fidesz-kormány idején a Nap TV-t kitették a köztévéből, ahova – az ATV-nél töltött vendégség után – csak 2002-ben, a kormányváltás után került vissza. A hányattatott sorsú tévés cég, amelynek Gyárfás időközben 100 százalékos tulajdonosa lett, végül 2009-ben szűnt meg.

Az úszósportban azonban Gyárfás Tamás sokáig stabilan őrizte pozícióit. 1993-tól huszonhárom éven át volt a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, a kétezres évek végén pedig sorra gyűjtötte be a nemzetközi szinten is rangos tisztségeket. 2008-ban az európai úszószövetség, a LEN alelnökévé választották. Egy évvel később a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA Bureau tagja lett. A LEN-ben már 2004 óta elnökségi tag volt, később ő lett a médiakapcsolatokért felelős vezető.

2012-ben a LEN gazdasági vezetője lett, majd a FINA alelnöke, aztán a nemzetközi szövetség végrehajtói bizottságának tagja. A FINA alelnökeként a szervezet kommunikációs tevékenységének irányítása lett a feladata. 2010 óta a FINA 208 országába eljutó angol, arab és kínai nyelven készülő Fina Aquatics World Magazin főszerkesztője. Mellesleg a 2012-es magyar-horvát labdarúgó Európa-bajnoki pályázat szervezőbizottságának elnöke is volt.

2016 novemberében elmérgesedett Gyárfás és Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó viszonya. Gyárfás Tamás húzta a rövidebbet, lemondott a MÚSZ elnöki tisztségéről. Bár a Fidesszel régebben ellenséges volt a kapcsolata, nem vált végképp kegyvesztetté: lemondása után többször mutatkozott Orbán Viktor miniszterelnök társaságában, neki is jutott a tavaly megrendezett budapesti vizes vébé dicsfényéből.

Gyárfás rehabilitálásához gyaníthatóan az is hozzájárult, hogy 2017 elején eladta azt az Angol utcai ingatlankomplexumot, amely valaha a Nap TV központja volt, és ahol most egy viharos gyorsasággal meggazdagodott kormánybarát vállalkozó, Mészáros Lőrinc televíziója, az ECHO TV található.

Szerző

Voldemort árnyéka Dél-Békésen

Publikálás dátuma
2018.04.19. 07:04

Csont nélkül nyeri egy Békés megyei alapítvány közbeszerzéseit egy konzorcium. Az alapítvány körül már egy Simonka Györggyel is kapcsolatos ügyben is vizsgálódtak, de köze lehet Mengyi Roland "Voldemort" büntetőügyéhez is.

Hét olyan pályázat eredményét hirdették ki a hétfői Közbeszerzési Értesítőben, amelyeket a dél-békési térségben élő emberek segítésére, például munkaképességük javítására írtak ki. Az összesen 208,5 millió forint értékű pályázatokat egytől egyig az Inturbidus konzorcium nyerte el. Ez önmagában figyelemre méltóvá teszi az ügyet, de az másért is érdekes.

A pályázatokat ugyanis a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány (DBMT) írta ki, ami arra utal: a szálak Simonka György körzeti fideszes képviselő, üzletember környezetébe vezethetnek. Az alapítvány kurátora ugyanis bizonyos Gábriel Pálné, aki a képviselő több cégében is megjelenik. Itt érdemes felidézni: tavalyi sajtóhírek szerint Simonka körül éppen olyan közbeszerzések kapcsán nyomoztak a hatóságok, amelyek a DBMT-vel is kapcsolatosak. (Akkor egy pályázatnál a kiíró DBMT és egyik meghívott cég között többszörös összeférhetetlenség állhatott fenn.)

A most elnyert pályázatok jellemzően keretmegállapodások, amik többek között arról szólnak: a feltűnősen sikeres Inturbidus konzorciumnak 200 napon keresztül rendelkezésre kell állnia, hogy szakértői állásfoglalást adjon szükség esetén. Ez már csak azért is érdekes, mert az Átlátszó oknyomozó portál március elején arról adott hírt, hogy ugyanez a konzorcium akkor ugyanígy megnyert hat, a mostaniakhoz nagyon hasonló tartalmú pályázatot a DBMT-től. Azt pedig nehéz elképzelni, hogy az azóta eltelt bő másfél hónapban a DBMT igénybe tudta venni a több száz napos rendelkezésre állási időket.

Hasonlót állapított meg Hadházy Ákos is, amikor a DBMT által még korábban kiírt közbeszerzéseket elemezte: „A rendkívül rövid időintervallumok a szerződéskötés és a projektzárása között objektívan is valószínűtlenné teszik, hogy történt-e bármilyen teljesítés”.

A Lehet Más a Politika korábbi társelnöke akkor arról is írt, hogy a DBMT a több közbeszerzésükön résztvevő Public Sector Kft-n keresztül kapcsolódik a magát állítólag Voldemort nagyúrnak hívató Mengyi Roland egykori fideszes képviselő botrányos ügyéhez is. Mengyi ellen többek között bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete miatt emeltek vádat, a büntetőügyben érintett egy pályázatíró cég volt alkalmazottja is: ez a cég a Public Sector Kft.

Előválasztást sürgetnek a szocialisták

Publikálás dátuma
2018.04.19. 07:03
MTI Fotó Szigetváry Zsolt
Előválasztásokon döntenék el a szocialisták, hogy ki legyen a balliberális oldal jelöltje a VIII. kerületi és a XV. kerületi időközi polgármester-választáson. A többi párt hűvösen fogadta az ötletet.

 Hivatalos felkérést küld a baloldali-liberális pártoknak Horváth Csaba, az MSZP budapesti elnöke, ebben pedig arra kéri őket, hogy állapodjanak meg az ősszel esedékes VIII. kerületi és a XV. kerületi időközi polgármester-választásra szóló előválasztás szabályaiban. A levelet várhatóan a jövő hét elején kapja meg a Demokratikus Koalíció, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum, a Liberálisok, a Bokros Lajos vezette Modern Magyarország, valamint a megszűnés szélén álló Együtt.

– Még egyszer nem fordulhat elő, hogy a választások előtt egy nappal még mindig a visszalépésekről egyezkednek a pártok. Ennél sokkal tisztább és korrektebb lenne egy előválasztást tartani, amelyen a pártok jelöltjein kívül civilek is indulhatnának – mondta Horváth Csaba. A tervek szerint az előválasztás szabályairól május közepéig kellene megállapodni, ezt követően a "jelölt jelöltek" egy néhány hetes kampányt tartanának, majd ezt egy előválasztási szavazással zárnák.

A résztvevőknek vállalniuk kellene, hogy ha veszítenek visszalépnek a győztes javára és segítik a kampányát is. Szavazni csak személyesen, egy értéknyilatkozat aláírásával lehetne, ebben pedig azt fejeznék ki a balliberális szimpatizánsok, hogy elutasítják az Orbán-rendszert. Az előválasztáson való részvételhez támogató aláírásokat is kellene gyűjteni.

Lapunk információi szerint informális tárgyalások már voltak erről a kezdeményezésről, de végső döntés még nem született. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője azt mondta, hogy először megvárják a választási fellebbezéseik kimenetelét, a DK ugyanis – más pártokhoz hasonlóan – számtalan egyéni körzetben megtámadta a voksolás eredményét. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője sem tudta megmondani, támogatják-e az ötletet, a politikus szerint ugyanis egyelőre még az április 8-i választások értékelésével vannak elfoglalva. A DK-nál pénteken lesz elnökségi ülés, ahol előkerülhet ez a kérdés is, azonban az LMP-nél várhatóan ennél több időre lesz szükség: jelenleg ugyanis a pártnak csak csonka elnöksége van.

– A Jobbiknak egyelőre nem küldünk meghívót, mert még nem döntötték el, hogy radikális vagy néppárti irányban indulnak tovább. Utána majd visszatérhetünk erre a kérdésre – mondta Horváth Csaba, aki szerint a választások azt mutatták meg, hogy Budapesten a Jobbik nélkül is győzni tud a baloldal. A szocialista politikus szerint a „Kubatov-listák” miatt valóban fennáll a veszélye, hogy megpróbálják meghekkelni majd az előválasztást, azonban szerinte ez – különösen a fővárosban – visszaüthet a Fidesznek. Példaként Hódmezővásárhelyt említette, ahol – szerinte legalábbis – a vitatható kampányeszközök, „a Fidesz trollkodása” is hozzájárult a kormánypárti jelölt bukásához. – Az ellenzéki pártok közötti informális beszélgetéseken egyébként eltérően fogadták az előválasztást ötletét, de jobb módszert, sehol sem tudtak mondani – fogalmazott Horváth Csaba, aki szerint ahol „a nagy választást is meg lehet hekkelni”, ott nem lehet száz százalékos garancia egy előválasztásra sem. A kérdés azért égető az ellenzéki számára, mert a polgármester-választáson ugyanúgy előfordulhat, hogy egymást ütik ki az ellenzéki jelöltek, mint az országgyűlési voksoláson.

A baloldalon egyébként úgy számolnak, hogy a VIII. és a XV. kerületben szeptember 1. és szeptember 30. között lesz időközipolgármester-választás.

Az elmúlt években már többször is felmerült az előválasztásokról szóló elképzelés, ám az ellenzéki pártok nem tudtak megállapodni, hogy milyen szabályokkal bonyolítsák le, valamint abban sem, szükség van-e arra egyáltalán.

Szerző