Szeretetforradalom a Szigeten

Publikálás dátuma
2018.04.19 20:25
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
A Sziget szervezői idén szeretetforradalmat hirdetnek az emberi jogok, a sokszínűség, a környezetvédelem mellett, a kirekesztés és a rasszizmus ellen. Sziget lennének a világ ezzel ellentétes tengerében, de nem kívánnak aktuálpolitizálni.

Bár profi kivitelezésben, mégis inkább első zenei fesztiváljaik hangulatát idéző woodstockos-hippis üzeneteket közvetít az augusztus 8. és 15-e között megrendezendő, 26. Sziget Fesztivál - derült ki a tegnapi beharangozó sajtótájékoztatón. Már a molinón ott virított az "against racism", a "human rights", "green planet" és „peace” felirat. Eme értékekért pedig a "love revolution", vagyis a szerelem („szeretet”) forradalma jegyében szállnak harcba. Ha valakinek ebből nem esne le a tantusz, Kardos József igazgató többször is hangsúlyozta: „a Sziget sziget”, „az országon és Európán belül is”. Számukra a tolerancia, a megértés, a befogadás alapvető érték, amit senki nem kérdőjelez meg.

Szomorúan látják, hogy az elmúlt 25 év alatt világjobbító törekvéseik nem hogy nem valósultak meg, de inkább inkább visszaesést tapasztalnak. Az idegengyűlölet, a rasszizmus felüti a fejét a mindennapokban - fogalmazott. Számukra a sokszínűség érték, a fesztivál multikulturális, „ami a mai világban nem mindig hangzik jól” - véli a programigazgató.

„Love Revolution” kiáltványuk a Szigetet ideiglenes álomállamnak nevezi, ahol nem kérdés az egyén szabadságának tisztelete, a lelkiismeret és életmód szabadságának joga - legyen az szexuális- vagy vallásszabadság -, a véleménynyilvánítás, illetve a megismerés szabadsága. A szeretet forradalma egy nagy, boldog, békés közös ünneplése annak, hogy tudjuk: közösen képesek vagyunk elérni, hogy erőszak és félelem nélkül élhessenek az emberek szerte a világban, hogy élhető Földet hagyjunk utódainkra, hogy az alapvető emberi jogok mindenhol sértetlenek maradhassanak, hogy szűnjön meg az előítéletesség és a kirekesztés. A helyszínek között lesz előadás a menekültkérdésről, emberi jogokról, valamint Izrael állam 70 éves fennállása, illetve Nelson Mandela születésének 100. évfordulója köré szerveződő események. (A fesztivál izraeli megjelenésének tavaly megpendített lehetősége egyelőre lekerült a napirendről.)

Lapunk kérdésére, hogy nem éreznek-e ellentmondást elveik és a most kétharmaddal újraválasztott Fidesz menekültellenes propagandája között, Kádár Tamás cégvezető leszögezte: a Sziget 25 éve vallja ezeket az értékeket. Igaz, most ezt kifejezetten hangsúlyozni kívánják őket. A világ ugyanakkor kétségkívül megváltozott – jegyezte meg szomorúan. Véleményük – bármily furcsán is hangozzék – alapvetően gazdasági megfontolásokon alapul. A rendezvény közönségének jó része ugyanis ma már külföldi fiatalokból áll. Körükben pedig ezek vonzó hívószavak – vélekedett a cégvezető. Aktuálpolitizálni viszont nem hajlandóak. Kérdésünkre leszögezte: mindezek kapcsán semminemű aggály nem jutott el hozzájuk a kormánypárt vagy az állam részéről.

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

A tájékoztatót az alapító, Gerendai Károly nyitotta meg, ám inkább csak szabadkozva. Az utóbbi évekhez hasonlóan ugyanis azt hangsúlyozta: a napi szervezésből már kivonult és más üzleti tevékenységek – így a vendéglátásra vagy a Lupa-tavi szórakoztató központra – összpontosít. Lapunknak megismételte: a most hangsúlyozott értékek mindig is a Sziget alapelvei közé tartoztak. Miközben kétségkívül tartja a személyes kapcsolatot a kormányzat vagy a főpolgármesteri hivatal illetékeseivel, nézőpontja miatt nem érez hátrányos megkülönböztetést. (Nem ennek tudja be azt sem, hogy a minap a Kolosy téri piac hasznosítását az óbudai önkormányzat nem rá, hanem a kormányfő veje, Tiborcz István üzlettársára bízza.) A kiállásban megerősítette őket új amerikai tulajdonosuk, a Providence tőkealap is, mivel osztoznak eme alapértékekben. Kérdésünkre az alapító közölte: biztosan élnének kisebbségi tulajdonosi vétójogukkal, ha a jövőben a Providence esetleg politika-közeli köröknek kívánná eladni a cég többségét.

A fesztiválszervezés szakmai oldalát tekintve a Sziget idén is nagy ugrásra készül. Az augusztusi rendezvény költségvetése 12 százalékkal 8,6 milliárd forintra nő. A többletet elsősorban a nagyszínpados fellépők gázsijára fordítják. A tavalyinál erősebb felhozatalt az eddigi jegyeladások is visszaigazolják – hangsúlyozta Kádár Tamás. Tavaly a – kft.-ből zrt.-vé alakult – Sziget nyeresége az azt megelőző csúcsév körülbelül harmadára, mintegy félmilliárd forintra esett. A BalatonSounddal, a Volt Fesztivállal, valamint a Gourmettel és az ingyenes Gyerekszigettel együtt idén ismét megcélozzák a tavalyelőtti nyereséget – közölte a cégvezető.

Kádár Tamás tájékoztatása szerint idén már nem lehet fesztiválkártyával fizetni: erre a karszalagba épített chip szolgál, illetve hagyományos paypass-bankkártyákkal lehet. Az egyenlegfeltöltést mobilapp segíti.

A jegyek szerkezete idén is kissé módosult. A honlapjukon közzétett árlista szerint a 7 napos bérlet ára 93 ezer forint, vagy részletfizetéssel kicsi drágább. Bármely három egymást követő napért 59900 forintot kérnek, a napijegy pedig 22 ezer 500 forintot kóstál. A szerdai kezdés előtti három napot 15 ezer forintért lötyöghetjük el a helyszínen, csak a keddért pedig 7500 forintot kérnek. A jegyárak a fesztiválig még emelkedhetnek, az ötnapos bérlet elfogyott.

2018.04.19 20:25

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00