Előfizetés

Lelátói botrány Németországban

Botrányos jelenetek játszódtak le a gelsenkircheni stadionban a szerda esti, 1-0-s vendégsikerrel végződő Schalke 04–Eintracht Frankfurt labdarúgó Német Kupa-elődöntőt követően, miután egymásnak estek a szurkolók. A rendőrség tájékoztatása szerint az összecsapások később a stadionon kívül is folytatódtak. A hatóság közlése szerint az eset kapcsán nyolc néző és hét rendőr sérült meg, egy frankfurti szurkolót – akit üveggel dobtak fejbe – pedig kórházba szállítottak.

A német kupasorozat döntőjében a továbbjutást kedden kivívó Bayern München lesz a Frankfurt ellenfele.

Szeretetforradalom a Szigeten

Marnitz István
Publikálás dátuma
2018.04.19. 20:25
Fotó: Tóth Gergő
A Sziget szervezői idén szeretetforradalmat hirdetnek az emberi jogok, a sokszínűség, a környezetvédelem mellett, a kirekesztés és a rasszizmus ellen. Sziget lennének a világ ezzel ellentétes tengerében, de nem kívánnak aktuálpolitizálni.

Bár profi kivitelezésben, mégis inkább első zenei fesztiváljaik hangulatát idéző woodstockos-hippis üzeneteket közvetít az augusztus 8. és 15-e között megrendezendő, 26. Sziget Fesztivál - derült ki a tegnapi beharangozó sajtótájékoztatón. Már a molinón ott virított az "against racism", a "human rights", "green planet" és „peace” felirat. Eme értékekért pedig a "love revolution", vagyis a szerelem („szeretet”) forradalma jegyében szállnak harcba. Ha valakinek ebből nem esne le a tantusz, Kardos József igazgató többször is hangsúlyozta: „a Sziget sziget”, „az országon és Európán belül is”. Számukra a tolerancia, a megértés, a befogadás alapvető érték, amit senki nem kérdőjelez meg.

Szomorúan látják, hogy az elmúlt 25 év alatt világjobbító törekvéseik nem hogy nem valósultak meg, de inkább inkább visszaesést tapasztalnak. Az idegengyűlölet, a rasszizmus felüti a fejét a mindennapokban - fogalmazott. Számukra a sokszínűség érték, a fesztivál multikulturális, „ami a mai világban nem mindig hangzik jól” - véli a programigazgató.

„Love Revolution” kiáltványuk a Szigetet ideiglenes álomállamnak nevezi, ahol nem kérdés az egyén szabadságának tisztelete, a lelkiismeret és életmód szabadságának joga - legyen az szexuális- vagy vallásszabadság -, a véleménynyilvánítás, illetve a megismerés szabadsága. A szeretet forradalma egy nagy, boldog, békés közös ünneplése annak, hogy tudjuk: közösen képesek vagyunk elérni, hogy erőszak és félelem nélkül élhessenek az emberek szerte a világban, hogy élhető Földet hagyjunk utódainkra, hogy az alapvető emberi jogok mindenhol sértetlenek maradhassanak, hogy szűnjön meg az előítéletesség és a kirekesztés. A helyszínek között lesz előadás a menekültkérdésről, emberi jogokról, valamint Izrael állam 70 éves fennállása, illetve Nelson Mandela születésének 100. évfordulója köré szerveződő események. (A fesztivál izraeli megjelenésének tavaly megpendített lehetősége egyelőre lekerült a napirendről.)

Lapunk kérdésére, hogy nem éreznek-e ellentmondást elveik és a most kétharmaddal újraválasztott Fidesz menekültellenes propagandája között, Kádár Tamás cégvezető leszögezte: a Sziget 25 éve vallja ezeket az értékeket. Igaz, most ezt kifejezetten hangsúlyozni kívánják őket. A világ ugyanakkor kétségkívül megváltozott – jegyezte meg szomorúan. Véleményük – bármily furcsán is hangozzék – alapvetően gazdasági megfontolásokon alapul. A rendezvény közönségének jó része ugyanis ma már külföldi fiatalokból áll. Körükben pedig ezek vonzó hívószavak – vélekedett a cégvezető. Aktuálpolitizálni viszont nem hajlandóak. Kérdésünkre leszögezte: mindezek kapcsán semminemű aggály nem jutott el hozzájuk a kormánypárt vagy az állam részéről.

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

A tájékoztatót az alapító, Gerendai Károly nyitotta meg, ám inkább csak szabadkozva. Az utóbbi évekhez hasonlóan ugyanis azt hangsúlyozta: a napi szervezésből már kivonult és más üzleti tevékenységek – így a vendéglátásra vagy a Lupa-tavi szórakoztató központra – összpontosít. Lapunknak megismételte: a most hangsúlyozott értékek mindig is a Sziget alapelvei közé tartoztak. Miközben kétségkívül tartja a személyes kapcsolatot a kormányzat vagy a főpolgármesteri hivatal illetékeseivel, nézőpontja miatt nem érez hátrányos megkülönböztetést. (Nem ennek tudja be azt sem, hogy a minap a Kolosy téri piac hasznosítását az óbudai önkormányzat nem rá, hanem a kormányfő veje, Tiborcz István üzlettársára bízza.) A kiállásban megerősítette őket új amerikai tulajdonosuk, a Providence tőkealap is, mivel osztoznak eme alapértékekben. Kérdésünkre az alapító közölte: biztosan élnének kisebbségi tulajdonosi vétójogukkal, ha a jövőben a Providence esetleg politika-közeli köröknek kívánná eladni a cég többségét.

A fesztiválszervezés szakmai oldalát tekintve a Sziget idén is nagy ugrásra készül. Az augusztusi rendezvény költségvetése 12 százalékkal 8,6 milliárd forintra nő. A többletet elsősorban a nagyszínpados fellépők gázsijára fordítják. A tavalyinál erősebb felhozatalt az eddigi jegyeladások is visszaigazolják – hangsúlyozta Kádár Tamás. Tavaly a – kft.-ből zrt.-vé alakult – Sziget nyeresége az azt megelőző csúcsév körülbelül harmadára, mintegy félmilliárd forintra esett. A BalatonSounddal, a Volt Fesztivállal, valamint a Gourmettel és az ingyenes Gyerekszigettel együtt idén ismét megcélozzák a tavalyelőtti nyereséget – közölte a cégvezető.

Kádár Tamás tájékoztatása szerint idén már nem lehet fesztiválkártyával fizetni: erre a karszalagba épített chip szolgál, illetve hagyományos paypass-bankkártyákkal lehet. Az egyenlegfeltöltést mobilapp segíti.

A jegyek szerkezete idén is kissé módosult. A honlapjukon közzétett árlista szerint a 7 napos bérlet ára 93 ezer forint, vagy részletfizetéssel kicsi drágább. Bármely három egymást követő napért 59900 forintot kérnek, a napijegy pedig 22 ezer 500 forintot kóstál. A szerdai kezdés előtti három napot 15 ezer forintért lötyöghetjük el a helyszínen, csak a keddért pedig 7500 forintot kérnek. A jegyárak a fesztiválig még emelkedhetnek, az ötnapos bérlet elfogyott.

Gyárfás Tamást hazaengedték

Publikálás dátuma
2018.04.19. 17:25
Gyárfás Tamás. Fotó: Népszava
Házi őrizet elrendelését indítványozta csütörtökön a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében gyanúsítottként kihallgatott Gyárfás Tamás ellen a Fővárosi Főügyészség. Ennek értelmében a volt úszószövetségi elnököt hazaengedik.

A főügyészség közleményében azt írta: ha az ügyészség nem előzetes letartóztatásra, hanem a gyanúsított házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, az őrizetbe vételt meg kell szüntetni. Ennek megfelelően a Fővárosi Főügyészség a gyanúsított őrizetbe vételét megszünteti, és kiengedéséről haladéktalanul intézkedik.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a kényszerintézkedés elrendelésének kérdésében pénteken dönt, ezen Gyárfás Tamás köteles megjelenni.

A Főügyészség közleményében kifejtette: a nyomozó hatóság a gyilkossági ügyben Gyárfás Tamást mint felbujtót gyanúsítottként hallgatta ki, majd az őrizetbe vételéről döntött. A Fővárosi Főügyészség a rendelkezésre álló adatokat megvizsgálva megállapította, hogy a gyanúsítottal szemben személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés elrendelése szükséges és indokolt. Ugyanakkor a legsúlyosabb kényszerintézkedés, az előzetes letartóztatás helyett, a főügyészség a gyanúsított házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, nyomkövető technikai eszköz alkalmazása mellett.

A főügyészség álláspontja szerint ugyanis különösen a gyanúsított személyi körülményeire, eddigi életvezetésére, valamint arra, hogy "a nyomozó hatósággal együttműködő magatartást tanúsított, az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok ezzel az enyhébb kényszerintézkedéssel is biztosíthatók".

Kitértek arra is, hogy a terhelt a gyanúsítás, valamint a bűnügyi őrizet elrendelése ellen is panaszt jelentett be. A Fővárosi Főügyészség viszont a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azt állapította meg, hogy a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény megalapozott gyanúja egyértelműen fennáll, és kihallgatásakor a bűnügyi őrizetbe vétel törvényi feltételei is megállapíthatóak voltak, ezért a gyanúsítotti kihallgatás, valamint őrizetbe vétel törvényes és megalapozott volt. A főügyészség ezért a panaszokat elutasította - írták.