Előfizetés

Lázár beismerte: nem lesz miniszter

Publikálás dátuma
2018.04.20. 13:08
Lázár János. Fotó: Vajda József
"Ezt a munkát elvégeztem" - mondta Lázár János pénteken a hódmezővásárhelyi Rádió 7-nek adott interjújában, számol be az Index.hu. Hétfőn megy Orbán Viktorhoz, de már most bejelentette, hogy a jövőben nem akar kormánytag lenni, hanem visszatér a hódmezővásárhelyi választókerületébe.

Lázár János nem lesz a továbbiakban miniszter. 2014-ben Orbán négy évre kérte fel a Miniszterelnökség vezetésére. "Ezt a munkát elvégeztem, kerek egésznek tekintem" - mondta Lázár, aki elmondása szerint már ősszel jelezte a miniszterelnöknek, hogy a ciklus végén befejezi.

"Nem azért, mert az országgal kapcsolatban ne lenne, tudásom, elképzelésem, ambícióim, de sokat kell még tanulnom a választóktól, hogy mi a magyar valóság" - fogalmazott Lázár.

Gyárfás-ügy: lakhelyelhagyási tilalom és nyomkövető

Publikálás dátuma
2018.04.20. 12:56
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Lakhelyelhagyási tilalomról valamint nyomkövető viseléséről döntött a Budai Központi Kerületi Bíróság a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként meggyanúsított Gyárfás Tamás ügyében. Ez még nem jogerős, fellebbeztek ellene - közölte a volt úszószövetségi elnök ügyvédje.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra rendelte el a kényszerintézkedést.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) múlt kedden tette közzé, hogy 2017. október 31. óta folytatják a nyomozást a Fenyő János ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében. Egy héttel később azt közölték: az ügyben Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai Budapesten elfogták, majd előállították.

 A Fővárosi Főügyészség Gyárfás Tamás házi őrizetét indítványozta, de a bíróság csak lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Hivatalos! Tiborcz korábbi üzlettársa szerezte meg a Kolosy téri piacot

Publikálás dátuma
2018.04.20. 12:45
Illusztráció: Kállai Márton
Tiborcz István korábbi üzlettársának, Erdei Bálintnak a cége vezeti azt a konzorciumot, ami a Sziget-alapító Gerendai Károly pályamunkáját is lenyomva szerezte meg a budapesti, III. kerületi Kolosy téri piac üzemeltetésének jogát. A valamikori Elios-tulajdonrészes Erdei az önkormányzat szerint kizárólag szakmai szempontok alapján nyert.

2016-ban merült fel először az ötlet, hogy a piac épületének fenntartását az önkormányzat külső üzemeltetőre bízza, amelyik átvállalja annak költségeit - olvasható az önkormányzati közleményben. A Kolosy téri piacot eddig a III. kerületi Önkormányzat megbízásából az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. üzemeltette. Az utóbbi időben viszont évi több tízmilliós veszteséget termelt a hely az önkormányzatnak, míg a klasszikus piaci vásárlók és a termelői bérlők száma gyorsan csökkent. Az épület fenntartása gazdaságtalanná vált és a próbálkozások ellenére ezt a tendenciát nem sikerült visszafordítani.

Több ötlet is felmerült a helyzet kezelésére az önkormányzat részéről, végül az étkeztetési-vendéglátó funkcióra való teljes váltás, tehát a "food hall"-á történő átalakítás mellett döntöttek.

Sokáig úgy tűnt, hogy Gerendai Károly lehet a food hall tender biztos befutója. A hazai közönséget Gerendai szerint elsősorban kisebb, specializált helyek képesek megcélozni, ezért egy sörcsarnokkal pályázott a Sziget Fesztivál alapítója és Magyarország első Michelin-csillagos éttermének, a Costesnek a tulajdonosa. Ötlete viszont annyira vonzónak bizonyult, hogy az utolsó pillanatban megjelentek más, többek között NER-közeli kihívók is.

Összesen végül öt pályázat érkezett, és az értékelést végző szakmai csapat végül két jelentkezőt is talált, akik meggyőzőbb tervekkel álltak elő Gerendainál. Az Index.hu birtokába jutott értékelés szerint Gerendai Sörcsarnok Kft.-je 100-ból csak 77 pontot kapott, egy másik pályázó, az Optima Klíma Zrt. (melynek szakmai részét a Főzdefeszt kitalálói garantálták) 84-et. A legmeggyőzőbb azonban már itt is a Tiborcz István üzlettársaként ismertté vált Erdei Bálint cége, a Redwood Holding Kft. vezette konzorcium volt. A tájékoztatás alapján 95 pontot értek el.

Az anyagok feldolgozása során először független, külső szakértők vették sorra a beérkező pályaműveket, és pontozták a pályázatokat. Külön pontszámot kapott a pályázó által megajánlott bérleti díj, a szakmai koncepció és üzleti terv, a referenciák, valamint az üzemeltetés megkezdésének tervezett dátuma - a sorrend a pontozás súlyozását is mutatja. Aztán a két legtöbb pontot szerző pályázót személyesen is meghallgatták.

Csütörtökön határozott a III. kerületi Önkormányzat képviselő-testülete a piac új üzemeltetéséről: a Redwood Holding tarolt. A többiekhez képest magas bérleti díjat (havi 2 050 000 forintot) ajánlott, nagy vendéglátós tapasztalattal rendelkezik, illetve maga üzemeltetné a helységeket, és nem egyesével adogatná bérbe azokat harmadik feleknek. A cég szakmai partnerként többek közt a Magyar ételek házát, Azteca és Arizona mexikói gyorséttermeket, a Burgers Bart, a Borházat és a Sörpatikát jelölte meg (ez utóbbi természetesen nem azonos azzal az apró hellyel, ami éppen a Kolosy téri piac épületében működött valamikor).

Erdei Bálint, a cég tulajdonosa és ügyvezetője Tiborcz István régi üzlettársaként vonult be a köztudatba - írja az Index.hu - , és egy darabig az Eliosban is volt tulajdonrésze. Erdeinek komoly vendéglátós- illetve ingatlanbirodalma van a városban: a Redwood Holdinggal ő birtokolta többek közt a régi Instant épületét a Nagymező utcában, aminek a helyén 2019-től Hard Rock Hotel nyílik majd szintén a cég kezelésében. Az önkormányzat és a városfejlesztő kft. állítja, hogy csak a szakmai szempontokat vették figyelembe az elbírálás során.

A megújult Kolosy téri piac várhatóan az év második felében nyílik meg, a szükséges átalakítási munkák után.

Gerendai előre tudta
”Sokáig úgy tűnt, hogy Gerendai lehet a „foodhall”-ra kiírt tender biztos befutója, csak hát az ötlete annyira vonzónak bizonyult, hogy az utolsó pillanatban megjelentek más, többek között NER-közeli kihívók is. Nem gondolom, hogy teljesen esélytelen, aki a NER-en kívülről indul egy ilyen pályázaton, inkább az számít, hogy akik a végső szót kimondják, mennyire tudnak önállóan, szakmai szempontok alapján dönteni. Piaci környezetben egy fokkal könnyebb meggyőzőnek lenni.
Önkormányzati vagy állami pályázat esetében nem szokatlan, hogy már az alsó vagy középszinten, tehát a döntések előkészítésénél is felülkerekedik az öncenzúra. Lehet, hogy ki sem kell mondani, hogy X. vagy Y. vállalkozónak kell nyernie, mindenki tudja a dolgát, és fel sem merül, hogy lehet más is a nyertes." - látott a jövőben Gerendai Károly 2018 februárjában. (A Vasárnapi Hírek sörcsarnokról szóló cikke itt olvasható.)