Fenyő-gyilkosság: gyanúsított a volt főügyész

Publikálás dátuma
2018.04.20 14:24
Fotó: Népszava
Fotó: /

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki dr. I. S. P. volt főügyészt.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított nyomozás során, 2018. április 20-án, a Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tartott. A gyanúsítottat a házkutatás után kihallgatták.

A közölt megalapozott gyanú lényege szerint, a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően hivatalos tudomással rendelkezett arról, hogy az ún. Fenyő-gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, és azt is tudta, hogy a felbujtó felderítése érdekében a hatóságok évek óta erőfeszítéseket tesznek.

A gyanú szerint a volt főügyész 2017 októberében a Fenyő János sérelmére megvalósított emberöléssel kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát átvette a hivatali helyiségében. A leirat átadója az időközben felbujtással meggyanúsított egyik személy volt, aki azért fordult az általa személyesen ismert gyanúsítotthoz, hogy tőle tanácsot kérjen.

Dr. I. S. P-nek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, e személy, vagy személyek büntetőjogi felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességeit, így azt, hogy a felmerült bizonyítékokat a nyomozó hatóság részére átadja, nem teljesítette, az átvett leiratot hivatali helyiségében tárolta. Ezen bizonyítékok a Központi Nyomozó Főügyészség által korábban lefolytatott házkutatás során kerültek lefoglalásra.

Az emberölés felbujtóinak gyanúsítotti kihallgatását követően kerülhetett sor dr. I. S. P. gyanúsítotti kihallgatására. Dr. I. S. P. a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. A továbbiakban szabadlábon védekezik.

Szerző
2018.04.20 14:24

Hatezer forintért kínálta fel 15 éves unokáját egy nagymama

Publikálás dátuma
2018.08.21 11:50

Fotó: / Kállai Márton
Végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség.
Súlyos, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett nemi erkölcs elleni bűncselekménnyel vádolnak egy nagyszülőt, aki egy Tisza menti községben pénzt kért egy idős embertől azért, hogy az közösülhessen az akkor 15 éves unokájával – derül ki az ügyészség közleményéből. Mint írják, a gyámhatóság két éve hozzájárult ahhoz, hogy a nagymama magához fogadja lányunokáját. Idén januárban a vádlott a kamaszlány társaságában kereste fel egyik falubelijét, akinek egy csizmát próbált eladni. Ennek kapcsán közölte a 74 éves házigazdával, hogy neki mindenképpen pénzre van szüksége, így ha nem kell a csizma, hatezer forintért hozzájárulását adja ahhoz, hogy a férfi közösüljön az unokájával, aki a megbeszélés alatt a szomszéd szobában volt. Az egyébként rossz egészségi állapotban lévő férfi elsőre elfogadta ugyan az ajánlatot, de később – mikor tapasztalta, hogy a gyermeklány elutasító vele szemben – elállt az aktustól. A nagymama és a lány végül együtt távozott a helyszínről. A nagyszülőt tizennyolcadik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett kerítés bűntettével vádolják, a férfival szemben a szexuális cselekményért ellenszolgáltatás nyújtásával elkövetett gyermekprostitúció kihasználásának bűntette miatt folytatott nyomozást pedig megszüntették. A gyámhatóság röviddel a cselekmény után határozott a kiskorú családba fogadásának megszüntetéséről és a lányt gyermekotthonban helyezte el. A Füzesabonyi Járási Ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság végrehajtandó börtönbüntetést szabjon ki a vádlottal szemben, emellett tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától, valamint a gyámságtól, mint tevékenységtől is. Arra is indítványt tettek, hogy a bíróság kötelezze a vádlottat a nyomozás során felmerült, közel 100 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseire figyelemmel az ügyészség a fő-, és mellékbüntetés mértékére konkrét indítványt is tett a vádiratban arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét.
2018.08.21 11:50
Frissítve: 2018.08.21 11:50

Volt barátnőjére és a nő gyermekére gyújtotta a lakást Zuglóban

Publikálás dátuma
2018.08.21 11:35
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A férfi motorbenzinnel és lakkbenzinnel locsolta le az ajtót, a tüzet végül időben eloltották.
Vádat emeltek azzal a 33 éves férfival szemben, aki még 2016. márciusában, hajnalban felgyújtotta volt barátnője zuglói lakásának ajtaját, és ezzel a lakásban alvó sértett és annak korábbi kapcsolatából származó kiskorú gyermeke, továbbá a vádlott agressziója miatt a lakásban tartózkodó férfi életét közvetlen életveszélynek tette ki – derül ki az ügyészség közleményéből. A vádirat lényege szerint a vádlott és a sértett kapcsolata 2016. év elején megromlott, ezért a nő a gyermekével egy zuglói lakásba költözött. A vádlott segített a költözésben, így tudta az új lakcímet, ahol rendszeresen látogatni kezdte a nőt a kapcsolatuk helyreállítása érdekében. A nő próbálta elhárítani a közeledést, ezért a társasházban lakó volt élettársa és egy férfi ismerőse segítségét is kérte, hogy szükség esetén legyenek vele. A bűncselekmény éjszakáján a nő férfi ismerőse tartózkodott a lakásban, aki felriadt arra, hogy a vádlott a lakás faajtaját motorbenzinnel és lakkbenzinnel locsolta le, majd meggyújtotta. Mielőtt a lángok elterjedtek volna a lakásban, a tüzet az időközben értesített volt élettárssal közösen eloltották. A főügyészség alternatív büntetési indítványt is tett azzal, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen a büntető törvény szerint életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt beismeri és lemond a tárgyalás jogáról, konkrét büntetést, 8 év fegyház fokozatú szabadságvesztés és 5 év közügyektől eltiltás kiszabását kéri. 
2018.08.21 11:35
Frissítve: 2018.08.21 11:35