Égő

A választások előtti gyors rezsiriadó alatt Kósa Lajos szemrebbenés nélkül állíthatta, hogy sokkal kevesebb otthont fűt fa, mint távhő. Hiába idéztük a KSH-t: a 600 ezer távfűtött lakáshoz képest legalább 800 ezer háztartásban kizárólag tűzifa vagy – kisebbrészt – szén ad meleget, de további hétszázezer otthonban is található fatüzelésre alkalmas berendezés. Bár a korrekció elmaradt, Lázár János a választások előtt gyorsan bejelentette: a gázzel el nem látott települések háztartásai is megkapják a gáz- és távhőfogyasztóknak járó 12-12 ezer forintos rezsikedvezményt. Nem volt agysebészet erről se bebizonyítani, hogy egy rafinált, de üres szlogen. A magyar lakosságnak kevesebb mint egy százaléka él ugyanis a gáztól elzárt településen, a kormányakció a csak fával-szénnel tüzelőknek is csupán 4 százalékát éri el. A fatámogatás kerete mindössze 350 millió forint: így kétségkívül olcsóbban jönnek ki, mint egy újabb, valami havernak leosztott kommunikációs kampánnyal. Ezt az összeget egyszerűen megkapják az érintettek, azzal, hogy a mostani, nyáridéző 20-30 fokokban abból istibizti tüzelőt vegyenek. Természetesen eme, jellemzően mélyszegény családok bármilyen jogcímen is megérdemelnek 12 ezer forint választási ajándékot, de egyik polgármesterüket idézve én is abban reménykedem, hogy ez nem csak a kocsmában köt ki.

Orbán Viktor mindig is diszkréten elfordította a fejét a – jellemzően a szegényebbeket sújtó – fatüzelési gondokról. A – szó jelentését immáron teljesen elvesztő - „rezsicsökkentések” idején egyszerűen nem vettek tudomást a második legelterjedtebb hazai fűtési módról. Míg a gáz, a villany, a távhő, a víz, a szemétszállítás, a kéményseprés, sőt a – tüzelőhöz hasonlóan szabadáras – PB árából is levágtak, az elmúlt 8 év során a fát és a szenet hagyták 30-40 százalékkal drágulni. Orbánék lépései mögül egyértelműen kisejlik a – piacait folyamatosan vesztő – gázlobbi: tanulmányok szerint egységnyi hő még mindig a fából nyerhető ki a legolcsóbban. Bár nagy vele a macera, megszűnik a kiszolgáltatottság mind Putyinnak, mind a gázszerelő felé. Környezetszennyezőbb, mint a gáz, de kevésbé, mint a lignit vagy - ne adj isten - a szemét. És bele kell tanulni.

Habár 2011-ben a Fidesz bevezette az úgynevezett szociális tüzelőtámogatást, a tapasztalatok tükrében ez is csak egy kommunikációs ötlet a kérdések elütésére. Néhány milliárd forintos keretéből egy-egy rászorulónak talán ha két köbméter fa jut, amivel jó, ha kihúzható egy cúgosabb hónap. A Habitat for Humanity nevű civil szervezet minap publikált részletes kutatásai világosan feltárták az elosztási rendszer visszásságait, aminek nyomán a gazdagabb települések lakóinak a szegények támogatásának akár többszöröse is juthat. Az se szül jó vért, hogy az adagokról lényegében a polgármester dönt. Egy érdemi tüzelőtámogatás tehát több és jobb lenne.

Csak remélni merem, hogy a falvak népe a következő választáson ezt is mérlegeli.

2018.04.21 08:15

Jó hír

A szoci Czeglédy Csabának még a borostája is szúrja az ügyészség ülepét, írtam ugyanitt pár napja annak kapcsán, hogy bezzeg ha fideszes politikusról van szó, akkor az ügyészség malmai is lassabban őrölnek. A nyomozás évekig eltart (ami nem csak a politikai ügyek sajátja), és jellemzően ismeretlen tettes ellen folyik, konkrét gyanúsított hiányában pedig nem kerül senki előzetesbe, s végül a vádemelés is gyakorta elmarad. Ha egyáltalán elrendelik a nyomozást, és nem szüntetik meg bűncselekmény hiányában.
A legfőbb ügyész tehát a Fidesz kipróbált embere - a bíróságok azonban kilógnak a sorból. NER-kompatibilissé alakításuk még messze nem teljes, bármi kitelik tőlük, döntéseik a legtöbb esetben nem jósolhatóak meg előre, írtam pénteken. Kár, hogy a viccbeli Kohnhoz hasonlóan nem lottózom: szombaton ugyanis a Szegedi Törvényszék úgy döntött, megszüntetik Czeglédy másfél éve tartó előzetes letartóztatását.
A bíróság érvei is érdekesek. Az MTI tudósítása szerint továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye, és a bíróság megállapította, hogy Czeglédy törekedett az eljárás meghiúsítására. Ám az ellene folyó nyomozás befejeződött, hamarosan vádat emelnek. Ezért nem szükséges az előzetes fenntartása. Tartózkodási helyéül kijelölték otthonát, technikai eszközzel felügyelik.
Nem azt állítjuk, hogy Czeglédy ártatlan, és azt sem, hogy az előzetes letartóztatás intézményét csak vele szemben használná a magyar igazságszolgáltatás. Rutinszerűen, tucatszámra raknak ügyészi javaslatra a bíróságok előzetesbe olyan gyanúsítottakat, akiknél ez nem – feltétlenül – indokolt. A vélhetően már csak volt szocialista politikust most annak ellenére engedték ki, hogy a bíróság is látott aggályokat. 
De a kiengedés mellett erősebb érvek szólhattak (ártatlanság vélelme, politikai elfogulatlanság), ami önmagában jó hír. Mutatja: még él a remény.
2018.12.18 10:00
Frissítve: 2018.12.18 11:22

Szerintem

Almát az almával Azonos tartalmú dolgokat lehet csak összehasonlítani! Amikor a németországi túlórákról beszélnek, akkor először az alapmunkaidőket kell egy szintre hozni. Németországban 35 órás a munkahét, Magyarországon 40 órás a törvényes heti munkaidő. A különbözet heti 5 óra. Három heti éves szabadsággal számolva 49 hetet kell munkával eltölteni. A két munkaidőalap egy szintre hozásához először a németországit kellene 49x5 órával megemelni, nálunk a túlórák számolása innen indul. Azaz Németországban évi 245 túlóra elrendelése esetén érik el a magyarországi szintet. Úgy tudom, őnáluk évi 150 túlóránál több nem rendelhető el, még "megegyezés" esetén sem. Echter István Retúrjegy Az utóbbi időben vonattal járok Pestre. Olcsóbb, és a dugók miatt gyorsabb is. A napokban a jegy váltásakor nem várt meglepetés ért. Íme a beszélgetés a jegypénztárossal: - Kérek egy retúrt Kelenföldre. - Visszajön e 4 óra múlva? - kérdezi a jegypénztáros. -Nem tudom – felelem -, orvoshoz megyek, ha sokan vannak, nem biztos, ha kevesen vannak, akkor igen. De miért kérdezi? - Mert az új jegy tartalmazza, hogy 4 órán belül, vagy az után 4 óránként lesz érvényes a visszaút. Ha 4 órásat adok és 4 óra után jön a vonattal, akkor megbüntetik, ha 4 óra utánit adok, akkor nem szállhat fel 4 óra előtt, mert akkor is megbüntetik. - Nem tudom most megmondani milyen jegyet kérjek, mit javasol? - Ne vegyen retúrt, csak oda és ott vegyen vissza. - Köszönöm, akkor csak oda kérek, majd ott sorba állok, és veszek a visszaútra. (Később megtudtam, azért találta ki ezt a nevetséges szabályt a MÁV, mert a vonatok késése miatt sokan visszakérték a jegy árát. Nem kellene inkább a vonatoknak pontosan, menetrend szerint járni?) Molnár István Útépítők Édesapám mesélte azokból az időkből, amikor az akkori magyar kormány jóvoltából a magyar állam pénzén a bori munkatáborban vendégeskedett: a tábornak szüksége volt egy a vasútállomáshoz vezető, a korábbinál rövidebb útra. A parancsnok ezért utasította tisztjeit, hogy minél hamarabb kezdjék el a munkát. Ettől kezdve a hivatali gépezet olajozottan működött, mindenki kötelességszerűen tette a dolgát. Néhány hét múlva a parancsnok szemlét tartott. Általában elégedett volt a látottakkal, de az egyik századnál úgy vélte, nem dolgoznak elég gyorsan, hatékonyan. Megmutatta, milyen tempójú munkát képzel el. Az egyik munkás kezéből kiragadva a csákányt sűrű csapásokkal bontotta tovább az építkezés útjában álló sziklákat. Valóban gyorsabban haladt előre. Rövid idő múlva letette a szerszámot és kissé kifulladva így szólt a munkáshoz: - Na, így csinálja tovább! Mire a munkás csak ennyit szólt: - Uram, ne két percig! Egész nap! Szász M. Tibor 
2018.12.18 10:00
Frissítve: 2018.12.18 11:45