Jeges álmok forró hangulatban

Publikálás dátuma
2018.04.21 07:51
FOTÓK: SZALMÁS PÉTER
Fotó: /
Vasárnaptól jövő szombatig Budapest ad otthont a divízió 1-es jégkorong-világbajnokságnak, melyen a magyar csapat célja, hogy modern kori történelme során harmadszor is feljusson a legmagasabb osztályba, az A-csoportba.

Csütörtökön múlt tíz éve, hogy egy áprilisi délután 22 magyar jégkorongozó megvalósította minden honi hokiszurkoló akkor már hat éve dédelgetett álmát, s a japán vébé zárónapján 4-2-re legyőzve a toronymagas favorit ukrán válogatottat feljutott a világelitbe. A szapporói csodaként elhíresült, a sportágban komoly, nemzetközi visszhangot kiváltó eredmény azt jelentette, hogy a magyar csapat egy év múlva Zürichben Szlovákia, Kanada és Fehéroroszország ellen léphetett jégre. S bár három vereséggel azonnal el is köszönt az élvonaltól, bizonyítást nyert, nem lehetetlen megcélozni az A-csoport 16-os mezőnyét. Olyannyira, hogy három éve Krakkóban ismét sikerült a feljutás, melyet ugyan újabb kiesés követett Oroszországban, ám egyértelművé vált: a magyar jégkorong-válogatott minden divízió 1-es tornán feljutási esélyekkel léphet jégre.

Az idén ráadásul hazai pályán, a hokivilág által megsüvegelt magyar fanatikusok teremtette extrém hangulatban próbálkozhat a finn Jarmo Tolvanen irányította nemzeti csapat, melynek az A-csoporttól tavaly búcsúzó Szlovénia és Olaszország mellett az orosz elitligában szereplő Barisz Asztanára épülő kazah, a lengyel, valamint a harmadik vonalból felkerült brit válogatott közül legalább négyet maga mögé kell utasítania, ha jövőre ismét a legmagasabb osztályban akar szerepelni a szlovákiai világbajnokságon. Tolvanennek amúgy ez lesz az első világbajnoksága a válogatott élén – a szövetség a tavalyi vb-5. hely után köszönt el a kanadai Rich Chernomaztól -, s egy hét múlva kiderül, mennyire sikerült átállítania a csapatot az észak-amerikai stílusról az észak-európaira. A felkészülési mérkőzések eredménysora reménykeltő, hiszen a gárda mind az öt mérkőzését megnyerte, más kérdés, hogy az osztrákok mindkétszer igencsak tartalékosan, a szlovénok sok hiányzóval álltak ki, Japán és Ukrajna pedig egy szinttel alacsonyabb játékerőt képvisel, legalábbis papíron.

Mindezek tükrében a szoros sikerek némi óvatosságra adnak okot, ráadásul a magyar keretből különböző okok miatt hiányzik majd Jesse Dudas, Brance Orban, Keegan Dansereau, valamint az eddigi csapatkapitány, Bartalis István. Ott lesz viszont a válogatott egyik gólfelelőse, a tavaly vb-t eltiltás miatt kihagyó Sofron István, s jégre léphet a jelenleg legmagasabban jegyzett honi hokis, az egy éve a finn bajnoki döntőbeli elfoglaltsága miatt szintén hiányzó Sebők Balázs is – mindketten sokat tehetnek érte, hogy a válogatott méltóképpen megünnepelje a szapporói csoda jubileumát…

A magyar válogatott vb-kerete
Kapusok: Duschek Dávid (Dunaújvárosi Acélbikák), Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Rapid City Rush, amerikai). Védők: Garát Zsombor (MAC Budapest), Gőz Balázs (Norfolk Admirals, amerikai), Pozsgai Tamás (MAC Budapest), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Varga Arnold (UTE), Kevin Wehrs (HC TWK Innsbruck, osztrák). Csatárok: Benk András (UTE), Chris Bodo (MAC Budapest), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra IK, svéd), Hári János (Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (Quad City Mallards, amerikai), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Andrew Sarauer (Villacher SV, osztrák), Sebők Balázs (KalPa, finn), Sofron István (Villacher SV, osztrák), Vas János (DVTK Jegesmedvék). Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen.A program

Április 22., vasárnap: Nagy-Britannia–Szlovénia (12.30), MAGYARORSZÁG–KAZAHSZTÁN (16), Lengyelország–Olaszország (19.30).

Április 23., hétfő: Szlovénia–Lengyelország (16), MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG (19.30).

Április 24., kedd: Kazahsztán–Nagy-Britannia (16).

Április 25., szerda: Olaszország–Kazahsztán (12.30), Nagy-Britannia–Lengyelország (16), MAGYARORSZÁG–SZLOVÉNIA (19.30).

Április 26., csütörtök: MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG (19).

Április 27., péntek: Kazahsztán–Szlovénia (16), Olaszország–Nagy-Britannia (19.30).

Április 28., szombat: Kazahsztán–Lengyelország (12.30), Szlovénia–Olaszország (16), MAGYARORSZÁG–NAGY-BRITANNIA (19.30).

A magyarok mérkőzéseit a Sport1 TV élőben közvetíti.

2018.04.21 07:51

Zsidóztak egyet a Chelsea-szurkolók a Vidi meccsen

Publikálás dátuma
2018.12.14 16:26

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Alig telt el két perc a csütörtöki MOL Vidi – Chelsea mérkőzésből, mikor a nagyjából 1300 fős londoni szurkolótábor a „zsidó” (yids, yiddos) rigmust kezdte skandálni (a rivális Tottanham és más klubok szurkolóira utalva) – adták hírül a brit lapok. Az eset után a londoni csapat nyilatkozatot adott ki, melyben ismét leszögezték, az antiszemitizmusnak vagy bármilyen faji – és vallási gyűlöletnek nincs helye a klubnál. Az UEFA közölte, előbb megvárják a játékvezetői jelentést, és csak azt követően döntenek az esetleges szankciókról. A Chelsea olasz edzője, Maurizio Sarri azt nyilatkozta, ő nem hallott semmit, de egyébként sem érti az angol énekeket. Nem az az első alkalom, hogy a csapat szurkolói rasszista módon viselkedtek. Éppen múlt hétvégén az kavart botrányt, hogy a Manchester City egyik sztárjára, a jamaicai származású angol válogatott labdarúgóra, Raheem Sterlingre tettek megjegyzéseket. 2015-ben négy szurkolót ítéltek felfüggesztett börtönre és 10 ezer fontos büntetés kifizetésére, miután egy párizsi meccsen egy fekete férfit lelöktek a metrószerelvényről, miközben azt énekelték: „rasszisták vagyunk, rasszisták vagyunk, és mi így szeretjük!” Egyébként a csapat tulajdonosa, Roman Abramovics is egy zsidó származású orosz. A Chelsea kemény magja régóta hírhedt balhéiról, rasszista nézeteiről. A klub próbálja kiszűrni a szélsőségeseket, szigorítani a beléptetésen, kitiltani az azonosított bajkeverőket, ám a probléma így is rendre visszatér. 
Szerző
2018.12.14 16:26

Újabb aranyat zsebelt be Hosszú Katinka a rövidpályás úszó vb-n

Publikálás dátuma
2018.12.14 12:39

Fotó: AFP/ Ni yanqiang
A háromszoros olimpiai bajnok 100 méter vegyesen aratott győzelmet a kínai Hangcsouban.
Hosszú Katinka 57.26 másodperccel nyert, második a japán Imai Runa (57.85), harmadik pedig a jamaicai Alia Atkinson (58.11) lett. Hosszú ezt a számot sorozatban negyedszer nyerte meg a rövidpályás vb-ken. A 29 éves Hosszú a kínai városban a harmadik, összességében a 16. világbajnoki aranyát gyűjtötte be 25 méteres medencében.

Sztankovics Anna hét századdal maradt le a továbbjutástól

100 méter mellen mindössze hét századdal maradt le Sztankovics Anna a továbbjutástól, így a 17. lett. Mivel Hosszú Katinka 50 méter háton visszalépett annak érdekében, hogy a lehető legkipihentebb legyen a 100 méter vegyes fináléjában, Kapás Boglárka pedig 400 méter gyorson nem indult el betegsége miatt, Sztankovics volt az egyetlen magyar érdekelt a pénteki előfutamok során. Sztankovics a nyitónapon 50 méteren indult, hét századdal lemaradt az elődöntőről és 18. lett. A 22 éves magyar versenyző most nyolc századra megközelítette egyéni legjobbját, de 1:06.42-es idejével újra éppen hét századdal maradt le a továbbjutástól.
„Kicsit nehéz volt, mert a kvalifikációban nem fogadták el az országos bajnokságon úszott időmet, így 1.7 másodperccel voltam rosszabb idővel nevezve, mint amit tudok. Éppen ezért tudtam, a mellettem úszókra nem számíthatok, magamra voltam utalva. Az, hogy mi történt beljebb, nem láttam, de örülök neki, hogy ilyet tudtam úszni. A szezon elején nem gondoltam volna, hogy itt lehetek, és mégis, ráadásul a rövidpálya nem az én asztalom. Remélem, hogy a következő szintet sikerül megugranom a nyári nagymedencés világbajnokságon”
– nyilatkozta az MTI-nek Sztankovics, aki kvalifikációs ideje miatt a medence szélére kapott besorolást.
Egyébként a péntek délelőtti előfutamok csúcspontja a hazai szurkolók számára a férfi 4x200 méteres gyorsváltók küzdelmei voltak, ugyanis a kínai stafétában helyet kapott az ország egyik legnépszerűbb sportolója, a háromszoros olimpiai bajnok Szun Jang, aki éppen Hangcsouban született. A 27 éves klasszis rövidpályán egyáltalán nem szokott úszni, és csakis a hazai pálya miatt vállalta el, hogy egyedül ebben a számban vízbe ugorjon. A hangcsoui teniszstadionban kialakított uszodában kitörő lelkesedéssel fogadták a nézők, őt éltető hatalmas zászlókkal is készültek. A kínai staféta végül a harmadik lett futamában, és a negyedik idővel jutott tovább.

A nyolcadik világcsúcs is megszületett

Világcsúccsal nyert az amerikai 4x50 méteres férfi gyorsváltó a pénteki versenynapon. A Caeleb Dressel, Ryan Held, Jack Conger, Michael Chadwick összetételű négyes 1:21.80 perces idővel diadalmaskodott, és közel egy másodperccel javította meg az oroszok 2014-ben elért 1:22.60-as rekordját. Az ausztrál Ariarne Titmus később ugyancsak világcsúccsal győzött női 400 méter gyorson. A 18 éves versenyző 3:53.92 perces idővel csapott célba, és a hazai közönség előtt szereplő, mögötte második, 16 esztendős Vang Csiencsie-ho két hónappal korábbi csúcsából faragott öt századot. Ez volt a nyolcadik világcsúcs a kínai nagyvárosban. 

2018.12.14 12:39
Frissítve: 2018.12.14 13:34