Párviadal életre, halálra

Publikálás dátuma
2018.04.21 07:46
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Fotó: /
Daniel Kehlmann Szenteste című drámája igencsak az elevenünkbe vág. Napjaink rettegett jelenségéről a terrorról szól. A szerző az elkövető és az üldöző nézőpontját ütközteti.

A Szenteste alcíme: „Darab két színészre, És egy órára.” Daniel Kehlmann új drámáját a februári bécsi ősbemutatót követően München után Budapesten a Hatszín Teátrum tűzte műsorára. A színpad közepén a falon valóban ott van egy óra és tényleg hamar kiderül, hogy minden ekörül forog. Kehlmannt a Délidő című film ihlette, ahol szintén kulcsszerepe van az idővel való versenyfutásnak. Az idő és a terror. Ez a két főmotívum a drámában és a kettő viszonya. Khelmann egyrészt a pszichokrimi felől közelítette meg a témát, másrészt fordulatos filozófiai párviadallá tette egy nő és egy férfi párbeszédét.

Szenteste. Szól az elbűvölő karácsonyi dal, a nézőt rögtön megérinti az ünnepi hangulat, de a meghittségből ennyi jut. Egy nőt elfog a rendőrség, éppen szenteste és másfél órával éjfél előtt kezdődik a kihallgatása. Azzal vádolják, hogy egy időzített bombát helyezett el valahol, ami épp szenteste éjfélkor robban majd fel. Napjaink szörnyű jelensége, a terror több drámaírót megihletett, a Katona József Színházban is játszanak hasonló témájú kortárs darabot.

Kehlmann drámája két szereplős. A kihallgató, egy középkorú férfi és a gyanúsított, egy vonzó, csinos filozófusnő szellemi összecsapása. A szerzőnek jó érzékkel végig sikerül fenntartani a feszültséget, sőt képes csúcsra járatni, konkrétan éjfélre. A drámában megjelenik az az őrjítő abszurditás, hogy a terror ellen alapvetően tehetetlenek vagyunk. Miközben államok építenek ki különböző elhárító apparátusokat pénzt és időt nem kímélve, feljogosítva érezve magukat, hogy mindent és mindenkit ellenőrizzenek átlépve a magánélet intimitásán és a személyiségi jogokon, mégis kivédhetetlen, hogy egy bomba végül felrobbanjon a merénylővel együtt. Ez rendkívül kegyetlenül hangzik, ám egyelőre a napi hírek nem cáfolják, sőt. E dilemma mélyére megy Kehlmann. Két olyan figurát teremtve, nem ítélkezve, akiknek párbaján keresztül közelebb kerülünk ahhoz, hogy nem egyszerűen győztesekről és vesztesekről van szó.

A fiatal rendező, Szilágyi Bálint, aki a magyar fordítást is jegyzi, profin lebonyolítja az előadást, és mivel a szerző nyitva hagyja a történet befejezését, merész megoldással áll elő. De nem szeretném lelőni, inkább a két színészről essék szó. Petrik Andrea a filozófusnő szerepében telitalálat. Okos, intellektuális fölényét kihasználva gyors és céltudatos, emellett igazi érzéki, szenvedélyes, a fájdalmait, gyengeségeit vállaló nő. Rába Roland kihallgatóként pedig ha kell brutális, gátlástalan, közben kisebbségi érzéseit nehezen tudja kezelni. Hiába sebez, és fitogtatja a hatalmát, ő is védtelen. Mindez vérre menő verbális csörtéjükből derül ki. Közben pedig elérkezünk az éjfélhez, megszólal újra a karácsonyi dal. A szentestének vége. De nem csak annak.

Daniel Kehlmann Szenteste
Rendező: Szilágyi Bálint
Hatszín Teátrum

Április 22-én a világhírű német író lesz a Hatszín Teátrum vendége. Közönségtalálkozón válaszol a nézők kérdéseire Lengyel Anna műfordító, dramaturg moderálásával. A beszélgetést követően dedikálja könyveit a színház előcsarnokában. A darab magyar fordítása a Jelenkor című folyóirat áprilisi számában jelent meg.

Szerző
2018.04.21 07:46

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00