Beindulhat a brüsszeli prés

Publikálás dátuma
2018.04.21 07:08
AFP fotó
Fotó: /

A bíróságok függetlensége legyen az EU-források odaítélésének a feltétele! - Ezt fogja javasolni az Európai Bizottság a 2021-2027 közötti keretköltségvetésre vonatkozó előterjesztésében – közölte berlini újságírókkal a testület költségvetési biztosa. Günther Oettinger először tett közvetlen utalást arra, hogy a brüsszeli "kormány" politikai feltételekhez kötné a közösségi alapok felhasználását. Sajtójelentések szerint ezt azzal magyarázta, hogy a büdzsét kezelő Európai Bizottságnak biztosnak kell lennie abban, hogy a pénzköltés körüli esetleges jogvitákat kormányzati befolyástól mentes, pártatlan bíróságok bírálják el a tagállamokban.

Mint beszámoltunk róla, Vera Jourová illetékes biztos kapta azt a feladatot a brüsszeli testülettől, hogy még a költségvetési előterjesztés előtt dolgozza ki a független igazságszolgáltatás pontos definícióját. Ez előrevetítette, hogy az Európai Bizottság a politikai feltételesség megteremtésén gondolkodik. A 2020 utáni büdzsére vonatkozó javaslatait május 2-ikán fogadja el a biztosi testület. A hétéves költségvetést a tagállamoknak egyhangúan kell elfogadniuk az Európai Parlament jóváhagyásával. Brüsszeli megfigyelők a kompromisszum megszületését jövő őszre valószínűsítik. Halmai Katalin (Brüsszel)

Veszélyben az OBH
Megszűnhet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és minisztériumi irányítás alá kerülhet az igazságszolgáltatás – erősítette meg a Népszava korábbi információit a 444. Lapunk a hét elején írt arról, hogy mára nemcsak az igazságszolgáltatás szereplői, de a kormánypártok is elégedetlenek Handó Tünde, OBH-elnök munkájával. Emiatt az igazságügyi tárca által készített tervezetek járnak körbe a bírák között néhány hónapja. A hírek szerint ezekben szerepel az OBH megszüntetése s a bírósági igazgatás minisztérium alá rendelése. Létrehoznák az önálló felsőbíróságot, miközben megszüntetnének két ítélőtáblát. A nyugdíjszabályok újabb módosításával eltávolítanák az 1989 előtt kinevezett bírákat, amivel gyakorlatilag lefejeznék a Kúriát. Bár Trócsányi László jegyzi e tervezeteket, úgy tudni, nem sokáig marad az igazságügyi tárca élén, mert 2019-ben uniós biztosként Brüsszelbe távozna, s helyére akár Gulyás Gergely is kerülhet.2018.04.21 07:08

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48