Fejben már épül az egészségügy

Publikálás dátuma
2018.04.21. 07:09
Fotó: Németh András Péter
Nagy a nyüzsgés a negyedik Orbán-kormány újraformálódó egészségpolitikája körül. A hírek szerint szinte mindenki koncepciót ír, mintha csak most akarnák egyszeribe megvalósítani az összes reformot, amit nyolc éven át következetesen került a Fidesz-KDNP.

Még nem tudni, hogy a miniszterelnök milyen formában – egy óriás tárca részeként, vagy önálló minisztériumként – működtetné az egészségügyet. Információink szerint a kormányfő még nem döntött az új kormány végleges struktúrájáról, s ha ez megvan, csak akkor kerülhet szóba ki, milyen területet irányít.

Forrásaink szerint Novák Katalinnak, a családügyi államtitkár van a legnagyobb esélye arra, hogy az egészségügyet más területekkel együtt irányíthatja. Volt olyan is, aki szerint Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter kerülhet, ha egyben marad, az EMMI élére. A politikus ugyan pénteki nyilatkozatával azt erősítette, hogy inkább visszatér Hódmezővásárhelyre, de azt sem zárta ki, hogy kaphat visszautasíthatatlan ajánlatot a miniszterelnöktől. Államtitkárként Velkei György, a Bethesda gyermek kórház főigazgatójának, Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkárnak, valamint Nagy Anikó, a Heim Pál gyermek kórház főigazgatójának neve is felmerült.

Gyakorló egészségpolitikusokból, szakértőkből több műhely is alakult, megy az ötletelés, készülnek a koncepciók. Ha a miniszterelnök választása valamelyikükre is esne, gyorsan legyen kéznél javaslatuk. Ezekben főként a forráshiányra, a magán- és a közellátás kapcsolatára, s legolcsóbb költségcsökkentésként a megelőzésre fókuszálnak. Van olyan, aki megemlíti azt is, hogy szükség volna a kórházi szektor méretének csökkentésére, ám rögtön hozzá teszi: az intézménybezárásokra a helyi tiltakozások miatt nem kerülhet sor. Ellenben összevonni, feladatokat összehangolni szabad. Van olyan javaslat is, amely szerint térítésmentes egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanának a határon túli magyaroknak az egyházak bevonásával. A betegelégedetlenség orvoslására kampányszerű kórházi mosdó-, és várófelújításba kezdenének.

A háztáji koncepcióktól függetlenül az bizonyosan várható az egészségügy irányításának gyakorlata nem változik. Legalábbis annyiban, hogy a feladatra kijelölt minisztérium foglalkozhat a szakpolitikával, de azt továbbra is a gazdasági tárca dönti el, mire költhet, s mire nem az ágazat.

Már a választások előtt megjelent az MNB szakértői által készített tanulmány, amely az ország versenyképesség-javítását szorgalmazza. Orbán Viktor miniszterelnök két hete a Figyelőnek adott interjújában azt mondta számára szimpatikusak az MNB szakértői – Palotai Dániel és Virág Barnabás – által közölt meglátások. A könyvként is megjelenő munkában az egészségügyről is szó esik. A szerzők szerint az egészségügyben szükség van a források bővítésére és a magánforrások bevonását javasolják. Ennek lehetséges eszközeként említik, például a kihasználatlan kapacitások hasznosítását, illetve a magánbiztosítás lehetőségének szélesítését. A szerzők a német egészségbiztosítási rendszert is leírják. Németországban duális rendszer működik: van egy kötelező állami és van egy magánbiztosítási rész. Az ott élők választhatják a magánbiztosítást vagy besorolják őket az állami kockázatközösségbe. Ez utóbbi széleskörű, szolidaritás elvű szolgáltatási csomagot kínál. A magánbiztosítást választó magas keresetűeknek viszont nem a jövedelmük, hanem koruk és kockázataik alapján meghatározott díjat kell fizetniük. A diákok is választhatják ezt, számukra ez a biztosítás az alacsony kockázataik miatt, olcsó. A köztisztviselőknek az állam fizeti a költségek egy részét, a többire magánbiztosítást köthetnek.

Azt nem tudjuk, hogy ez utóbbi lehetséges forgatókönyv lehet-e az új kormány számára, de a magánforrások bevonásának lehetőségeit taglaló gondolat más, e napokban készült javaslatokban is fölbukkan. Itt főként az egészségturizmusból származó bevételeket csatornáznák be a közellátás költségeibe, valamint szigorú munkaidő keretekkel és a szabadfoglalkozású orvoslás bevezetésével tisztítanának a magán és közellátás összefonódását.

Szerző

Beindulhat a brüsszeli prés

Publikálás dátuma
2018.04.21. 07:08
AFP fotó

A bíróságok függetlensége legyen az EU-források odaítélésének a feltétele! - Ezt fogja javasolni az Európai Bizottság a 2021-2027 közötti keretköltségvetésre vonatkozó előterjesztésében – közölte berlini újságírókkal a testület költségvetési biztosa. Günther Oettinger először tett közvetlen utalást arra, hogy a brüsszeli "kormány" politikai feltételekhez kötné a közösségi alapok felhasználását. Sajtójelentések szerint ezt azzal magyarázta, hogy a büdzsét kezelő Európai Bizottságnak biztosnak kell lennie abban, hogy a pénzköltés körüli esetleges jogvitákat kormányzati befolyástól mentes, pártatlan bíróságok bírálják el a tagállamokban.

Mint beszámoltunk róla, Vera Jourová illetékes biztos kapta azt a feladatot a brüsszeli testülettől, hogy még a költségvetési előterjesztés előtt dolgozza ki a független igazságszolgáltatás pontos definícióját. Ez előrevetítette, hogy az Európai Bizottság a politikai feltételesség megteremtésén gondolkodik. A 2020 utáni büdzsére vonatkozó javaslatait május 2-ikán fogadja el a biztosi testület. A hétéves költségvetést a tagállamoknak egyhangúan kell elfogadniuk az Európai Parlament jóváhagyásával. Brüsszeli megfigyelők a kompromisszum megszületését jövő őszre valószínűsítik. Halmai Katalin (Brüsszel)

Veszélyben az OBH
Megszűnhet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és minisztériumi irányítás alá kerülhet az igazságszolgáltatás – erősítette meg a Népszava korábbi információit a 444. Lapunk a hét elején írt arról, hogy mára nemcsak az igazságszolgáltatás szereplői, de a kormánypártok is elégedetlenek Handó Tünde, OBH-elnök munkájával. Emiatt az igazságügyi tárca által készített tervezetek járnak körbe a bírák között néhány hónapja. A hírek szerint ezekben szerepel az OBH megszüntetése s a bírósági igazgatás minisztérium alá rendelése. Létrehoznák az önálló felsőbíróságot, miközben megszüntetnének két ítélőtáblát. A nyugdíjszabályok újabb módosításával eltávolítanák az 1989 előtt kinevezett bírákat, amivel gyakorlatilag lefejeznék a Kúriát. Bár Trócsányi László jegyzi e tervezeteket, úgy tudni, nem sokáig marad az igazságügyi tárca élén, mert 2019-ben uniós biztosként Brüsszelbe távozna, s helyére akár Gulyás Gergely is kerülhet.7-en a 7-ről - Ön venne most médiabirodalmat?

Publikálás dátuma
2018.04.21. 07:07
Népszava fotó

Arató András, Klubrádió

Az általam ismert pénzügyi konstrukciókkal, amelyek például arról szólnak, hogy a kölcsönt vissza kell adni, aligha próbálkoznék a bővítéssel. A NER-ből jól ismert megoldások, például a visszatérítéssel nem terhelt támogatások, finanszírozás a közpénz jellegét elvesztett közpénzből, vagy az állami hirdetések zuhataga gazdasági szempontból kecsegtetőek. Ezek igénybe vételétől azonban még akkor is eltekintenék, ha a kormány rendeleti úton kitiltaná az országból a tükröket.

Avar János, újságíró

Minek néznek engem?! Láttak szotyolázni a felcsúti stadion páholyában? Kaszinótulajnak néznek? Eszesebbnek Zuckenbergnél? Tényleg azt képzelik, hogy médiabirodalom fennmaradhat ellenükre és patrónusuk áldása nélkül? Akkor nem is Soros-zsoldosnak, hanem egyenesen Sorosnak néznek.

Bolgár György, rádiós újságíró

Persze, meg még kérnék tíz deka párizsit. Egyébként nálunk mostanában nem venni szoktak médiabirodalmat, hanem megszabadulni tőle, nehogy a középhatalom kétharmados uralkodója megorroljon a tulajra. Jobb a békesség. Úgyhogy inkább mégsem veszek semmit. Legföljebb majd ha nagy vezérünk rábeszél, és ad is hozzá némi kész-, pardon, közpénzt.

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Hogyne, csak előbb befejezem mind a nyolc cikkemet a Hócipőben, amit azért írok, mert magamnak nem kell fizetnem, utána megtervezem a lapot, adminisztráció, előfizetők problémái, közben 150 kép alá aláírás, majd megint rimánkodom a nálunk is szegényebb olvasóknak néhány forintért. Mi is volt a kérdés?

Horváth István, hírlapíró

Én egyszerű hírlapíró vagyok. Kérdezzék a filmproducereket, történész asszonyokat és gázszerelőket.

Horváth Zoltán, újságíró

Én most legelsősorban levegőt szeretnék venni - ha hagynák. A médiabirodalom csak a második...

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Nem költenék ilyesmire. Úgyis megveszi nekem a Roszatom.

Szerző
Témák
médiabirodalom