Tovább tüntetnek a demokráciáért

Több mint hetvenezren jelezték részvételüket, illetve érdeklődésüket a Mi vagyunk a többség csoport szombati kormányellenes tüntetése iránt a Facebookon. A múlt hétvégi első demonstráción tízezrek vonultak a Kossuth térre, hogy megmutassák: "bár a Fidesz tábora a legnagyobb kisebbség, a többség nem kér Orbán Viktor kormányából."

A gyülekező szombaton délután hatkor a Kossuth téren lesz, onnan vonulnak át a tüntetők a Szabad sajtó útjára. Az eseményen Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi független polgármester, Gyetvai Viktor, Homonnay Gergely, Gulyás Balázs szervezők, és Unyatyinszky György, a Magyar Nemzet, Békemeneten bántalmazott munkatársa szólal majd fel.

A 444-nek a szervezők azt mondták: a céljuk egy civil mozgalom létrehozása, amely a tüntetéssorozatból nőne ki és a Fidesz ellensúlya lehet. Ezenkívül pedig az ellenzéket is rábírnák az együttműködésre. 

2018.04.20 23:40

Tíz emelet magas óriáskerék épül Szegeden

Publikálás dátuma
2018.11.20 17:24
2017-ben Debrecenben is állítottak óriáskereket
Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
Karácsonyi vásárt rendeznek, és egy félezer négyzetméteres jégpálya is várja a sportolni vágyókat.
Tíz emelet magas óriáskerék épül advent idejére Szegeden, emellett szalmalabirintus, fényfestés és szabadtéri jégpálya is várja az ünnepekre készülődőket a Tisza-parti városban – tájékoztatta a Karácsonyi Hetek programsorozatát szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. az MTI-t. A közlemény szerint a szegedi adventi programok egyik fő látványossága a Széchenyi téren egy csaknem 40 méter magas, 144 férőhelyes óriáskerék lesz, amelynek tetejéről bárki megcsodálhatja a díszkivilágításban úszó várost és az ünnepi forgatagot. A téren karácsonyi vásárt rendeznek, ahol megannyi ajándékötlet és változatos gasztronómiai kínálat várja a látogatókat. A Dóm téren felállított sátrakban a kézműves portékák között válogathatnak a vendégek. A tér közepén egy mintegy félezer négyzetméteres jégpálya várja a sportolni vágyókat, közvetlenül mellette pedig szalmalabirintus épül föl, míg a háttérben a Mesés kastély magasodik. Ez utóbbiban Bogyó és Babóca-kiállítás, Kastély mozi és kézműves-foglalkozások fogadják a szegedi családokat. Ismét látható a tavaly hatalmas sikert aratott adventi fényfestés, decemberben minden szombaton este fényárba borul a Dóm homlokzata. M. Tóth Zsolt világbajnok vezényletével pedig újra láncfűrészes jégszobrászok kápráztatják el a rendezvény vendégeit.
Szerző
2018.11.20 17:24

Januártól emelnék a központi közigazgatásban dolgozók bérét

Publikálás dátuma
2018.11.20 17:17
Illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
Kormányzati személyügyi központot hoznának létre.
A kormány elfogadta és az Országgyűlés elé terjeszti a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezetet, amelynek elfogadása esetén januártól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére – jelentették be kedden. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy a javaslat szerint kormányzati személyügyi központot hoznának létre, hogy a létszám gazdálkodás új rendszerét – amit szintén megteremtene a javaslat – működtetni lehessen, és a jövőben se termelődjön újra a felesleges bürokrácia. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára közölte: a javaslatban külön fejezet tartalmazza a családbarát intézkedéseket, változtatnának a családosok munkavégzési rendjén, a pótszabadságok rendszerén, a felmondási időn, valamint többletjuttatásokat is bevezetnének. Mint megírtuk, október végén kezdték meg a kirúgásokat a központi közigazgatásban. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter még augusztusban jelentette be a minisztériumokban és háttérintézményeikben alkalmazott köztisztviselők létszámának drasztikus csökkentését. A hivatalos „végeredmény” szerint sokkal kevesebben kerülnek utcára, mint amennyiről először szó volt, fokozatosan lépett vissza a kormány, ahogy szedegették össze az egyes tárcáktól a létszámadatokat. A kormányhatározat alapján végül addig „matekoztak” a kancellárián, míg azt a végeredményt kapták, hogy a minisztériumokban 2600 munkahelyet kell megszüntetni, a háttérintézményekben pedig 4210-et.
2018.11.20 17:17