Az MSZP „csinálja meg” a Párbeszéd frakcióját - Fotók

Publikálás dátuma
2018.04.21. 16:58
Karácsony Gergely (b), Hiller István (k), Tóth Bertalan (j). FOTÓ: Molnár Ádám
Egy szocialista képviselő átültetésével oldja meg az MSZP, hogy a Párbeszédnek is legyen frakciója – a két képviselőcsoportot egy úgynevezett koordinációs irányító testületet hangolja össze. Ezt érdemi többséggel szavazta meg az MSZP választmánya, amelyik egyben arról is döntött, hogy június közepén lesz a tisztújító kongresszus. Az ülésen Tóth Bertalan – egy kvázi pártépítési javaslattal – meg is kezdte elnöki kampányát. A fő képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Molnár Ádám.

1989 óta most tartotta meg legfontosabb ülését az MSZP választmánya, emelte meg a tétet Hiller István. A választmány elnöke szerint a hangulat nem volt paprikás, de az MSZP parlamentjének nevezett testület fontos döntéseket hozott. És valóban, a hangütés több forrás szerint mérsékelten kritikus, például a választási vereséget leginkább technikai problémának festik (értsd: az összefogás hiánya), miközben ha az összes ellenzéki párt összefog, akkor sem képes legyőzni a Fideszt, márpedig ez tartalmi problémára utal. Egyrészt hibádztak az üzenetek, másrészt – és ez az ülésen is szóba került – ugyan a 2014-es választások után készült arról egy kutatás, hol is kell erősíteni az MSZP-nek (az ötezer fő alatti településeken, ahol listán mindössze 9 százalékot kapott a párt), de elmaradt az aprómunka. (Karácsony Gergely viszont arról beszélt, hogy az MSZP és a Párbeszéd jó úton indult el, amikor szövetséget kötött, hisz a választások eredménye is pont azt üzente, hogy az emberek több együttműködést szerettek volna.)

Azonban a választmány azt kívánta alapvetően hangsúlyozni, hogy a vereség ellenére is megy előre az MSZP és a Párbeszéd, miközben a Jobbikban éppen egy olyan társelnöki rendszer épül, amely – szabadszájú szocialista szóhasználat szerint – a jelek szerint egy zsidólistázó és egy egykori szkínhed kezébe adja a pártot. (Ez lényegében azt jelenti, hogy a Jobbikkal mérsékelt lesz az együttműködés – és csak is konkrét ügyekben.) Hogy valóban megalakulhasson az MSZP és a Párbeszéd frakciószövetsége, a választmány rábólintott, hogy az MSZP átadjon egy képviselőt. (Az átülő honatya Burány Sándor lesz, aki Kőbányán szerzett egyéni mandátumot.) Ugyanis frakciót őt fő alapíthat, csakhogy erre egyelőre három „párbeszédes”, és egy liberális politikus áll készen – az Együtt színeiben Csepelen mandátumot szerzett Szabó Szabolcs ugyanis úgy döntött, nem közösködik. A politikus egyelőre csak annyit árult el, hogy egy olyan párt képviselőcsoportját erősíti majd, amelyik visszalépett a javára. Ugyan Csepelen a legnépszerűbb ellenzéki jelölt a szocialista Bangóné Borbély Ildikó is átengedte a pályát Szabónak, de nem nevesítette, hogy kinek a javára lép vissza, ezt csak az LMP és a Momentum embere tette meg.

Azt persze nem mindenki fogadta örömmel, hogy elvész/átalakul egy MSZP-s mandátum, de abban a legtöbben egyetértettek, hogy a „képviselő átadás” a harmonikus együttműködés garanciája lehet. Hiszen ha a szocialisták hazarendelnék, akkor megszűnne a Párbeszéd frakciója. A két frakció együttműködését, egy kvázi koordinációs irányító testület alakítja majd, a grémiumot Tóth Bertalan vezeti. (Azt senki nem vitatta, hogy Karácsony Gergely szépen felhúzta a pártját, így a Párbeszéd túlreprezentált a T. Házban társadalmi beágyazottságához képest, ám ez nem okozott feszültséget, a választmányon mindenki köszönte a közös miniszterelnök-jelölt munkáját.) Ezt mutatja, hogy a frakciószövetségről szóló javaslatokat a választmány 71 igen szavazattal, 8 nemmel, illetve 4 tartózkodással fogadta el.

Még egy, a honatyákat érintő ügyben született döntés: Tóth Bertalan frakcióvezetőként elvárja a szocialista képviselőktől, miszerint költségtérítésüket úgy használják fel, hogy a lehető legtöbb időt töltsék vidéken, és érdemben működtessenek ott irodát, intenzív kapcsolatot tartva a választóikkal. Ha úgy tetszik, ez a javaslat Tóth kampányának nyitányaként is értelmezhető. Amint a Népszava megírta, a frakcióvezető a júniusi tisztújító kongresszuson sorompóba áll az elnökségért, márpedig az új első ember egyik alapvető feladata az lesz, hogy újraépítse az MSZP vidéki bázisát/hálózatát. (A tisztújító kongresszust Hiller István június 17-re datálta.)

Szerző

Ebola - Tünetmentes a magyar kutató

Publikálás dátuma
2018.04.21. 16:29
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Továbbra is tünetmentes az a magyar kutató, aki múlt pénteken egy állatkísérlet során Ebola vírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát, de a karantént még nem oldják fel, mert a lappangási idő 21 nap - hangzott el az állami televízióban.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azt mondta, a 21. nap az utolsó, amikor az Ebola tünetei kialakulhatnak, de ha a 10. napig nem jelentkeznek a tünetek, nagy valószínűséggel nincs baj. Hozzátette, a kutatónak beadták a szükséges védőoltást, és jelenleg is vírusellenes kezelést kap. A három hét alatt minden nap vért kell tőle venni - közölte a főorvos.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) kommunikációs osztálya pénteken közölte, hogy filovírussal végzett munka során baleset történt az OKI Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában múlt pénteken.

Az érintett laboratóriumi dolgozó a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén, speciálisan kialakított egységben áll megfigyelés alatt, az oltási reakción kívül más tünetet nem észleltek nála - írta közleményében az OKI.

Kitértek arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) tájékoztatták a balesetről, azóta folyamatos a kapcsolattartás a WHO-val, naponta adnak tájékoztatást, és a WHO a megtett intézkedéseken felül mást nem tart szükségesnek. A WHO segítségével a vírus elleni oltóanyag 24 órán belül Magyarországra érkezett és az érintett laboratóriumi szakember megkapta. Megérkezett a kísérleti fázisban lévő vírusellenes szer is.

A közleményben hangsúlyozták: a baleset után azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, "ennek eredményeképpen a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent".

A Filovírus-családba tartozik az Ebola és a Marburg vírus, mindkettő vérzéses lázzal jár.

Szerző
Témák
kutató Ebola

Pápa és környéke brit válságövezet lesz

Publikálás dátuma
2018.04.21. 12:12
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
A pápai katonai bázis az Egyesült Királyságon kívül Európában egyedüliként kínál lehetőséget a C–17-es teherszállító repülőgépek pilótáinak többek között arra, hogy éjjellátó felszereléssel (Night Vision Goggles – NVG) gyakorolják az éjszakai taktikai leszállás képességét. A RAF harmadszor tér vissza Pápára egy C–17-essel, hogy ilyen kiképzést hajtsanak végre itt – közölte a veol.hu-val Gyeginszky Andor hadnagy, az MH Pápa Bázisrepülőtér kommunikációs tisztje.

Tájékoztatásából kiderült: a C−17-esek legfontosabb képessége, hogy felszerelést, utánpótlást, csapatokat tudnak szállítani válságövezetekbe, olyan repülőtereken leszállva, amik csak korlátozottan alkalmasak nagyobb szállító repülőgépek fogadására. Nem ritka, hogy a pilótáknak éjszaka, rövid, nem jól kivilágított leszállópályákon kell landolniuk. Ahhoz, hogy ezeket a műveleteket biztonságosan tudják végrehajtani, megfelelő feltételek melletti alapos felkészítésekre van szükség. A pápai légikikötő betonján az ilyen kiképzésekhez kialakítottak egy szűk zónát, ami eredeti hosszúságú pályán jelöl ki egy kisebb területet, lehetővé téve a taktikai leszállás biztonságos gyakorlását.

A szigetországon kívül a pápai katonai bázis Európában egyedüliként tudja biztosítani a szükséges feltételeket, így nem véletlen, hogy a brit pilóták itt hajtják végre az éjjellátós kiképzésüket. Hozzátette: az esetlegesen megnövekedő zajhatás miatt az MH Pápa Bázisrepülőtér a lakosság türelmét és megértését kéri.

Szerző