Iványi Gábor a „Soros-listázásról”

Nem értünk egyet azokkal, akik céljaikat a hamisság, a megfélemlítés és a megtévesztés eszközeivel érik el – hangsúlyozza Iványi Gábor.

Határozottan kijelentjük, hogy alapos tapasztalataink szerint Magyarországot és Európát semmiféle fenyegetés nem éri a háború, életveszély és emberi nyomorúság elől menekülő embertársaink részéről. Emberséges bánásmódot érdemelnek. Hitbeli és humanitárius kötelességünk lehetőségeink szerint segítséget nyújtani számukra. Erre köteleznek bennünket a nemzetközi megállapodások is – olvasható Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnök-lelkészének állásfoglalásában, amelyet a „Soros-listázással” kapcsolatban adott ki.

Semmilyen formában nem tudunk azonosulni a Soros György személyét ért méltatlan és igaztalan támadásokkal – folytatódik a szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozat. Bibliai meggyőződésünk szerint Isten elleni vétek „hamis tanúbizonyságot” tenni felebarátunk ellen. Soros György, holokauszttúlélő, magyar származású üzletembert hálás köszönet illeti mindazért, amit eddig az elesettekért, jogfosztottakért tett és tesz ma is szerte a világban.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy különféle személyeket, szervezeteket és intézményeket megfélemlítő listába gyűjtve nyílt támadás indult, megvalósítandó a kormányfő elégtételvételi fenyegetését. Kijelentjük, hogy minden megtámadottal szolidaritást vállalunk – hívja fel a figyelmet Iványi Gábor.

Ismét tiltakozunk az egyházunkat és más felekezeteket ért diszkrimináció miatt is. Felszólítjuk a kormányt és a Magyar Országgyűlést, hogy számunkra és a velünk együtt megtámadott többi zsidó, keresztény és más vallású egyház számára biztosítsák az alkotmánysértő módon elvett egyházi státuszuk helyreállítását, és adjanak minden érintett számára tisztességes kárpótlást – zárul a közlemény.

Szerző

Mozgalomkutató: nem megoldás a pártellenesség

Publikálás dátuma
2018.04.22. 19:02

A nagy kormányellenes demonstrációk élményközösséget hoztak létre, új politikai energiákat szabadítottak fel. A folytatás azonban egyelőre bizonytalan. Hiba lenne a civil tömegeket szembeállítani az ellenzéki pártokkal – hangsúlyozta Mikecz Dániel mozgalomkutató, a Republikon Intézet politológusa.

Megjelentek ugyanazok a pártellenes szólamok, amelyeket ellenzéki oldalon már a 2014-es parlamenti választás előtt is hallottunk – jegyezte meg Mikecz Dániel. Az ismét sok tízezer embert megmozgató szombati tüntetés legnagyobb érdeklődéssel várt fellépője, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester felszólalására utalt. Márki-Zay arról beszélt, hogy a mostani választáson a szavazók leváltották az ellenzéket, az egybegyűlteket pedig így méltatta: „ti vagytok az új ellenzék”.

Mikecz Dániel kétségkívül új elemnek minősítette, hogy – immáron másodszor – rendkívül heterogén összetételű tömeg gyűlt össze, amelynek politikai szimpátiája a Jobbiktól egészen a Demokratikus Koalícióig terjed. Nem látszik, hogy a pártpolitikai elitek képesek-e olyan konstrukciót kidolgozni, amelynek révén ez a reményt adóan hatalmas, színes tömeg egyben tartható. De nem világos az sem, hogy Márki-Zay milyen szerepet szán a jelenlegi ellenzéki pártoknak, hol lenne a helyük a hódmezővásárhelyi polgármester által kívánatosnak tartott összefogásban.

A tapasztalatok alapján egészen bizonyos – jelentette ki Mikecz Dániel –, hogy a pártellenesség nem segít. Ez a felfogás nem megoldja, hanem tetézi a gondokat: a következmény borítékolhatóan az lesz, hogy „osztódással csökken” az ellenzék ereje. Az „ellenzékváltás” azt is jelentheti, hogy Márki-Zay új ellenzéki párt feltűnését (esetleg: alapítását) látná szívesen. Ha így van, akkor az elképzelése újabb konfliktusokat szül. A mostani ellenzéki pártok nyilván nem fogják szótlanul tűrni, hogy háttérbe szorítsák őket.

„Nem elég kisétálni a Kossuth térre” – nyilatkozta lapunknak Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet vezetője a szombati demonstráció előtt. A megállapítással Mikecz Dániel is egyetért. Csakhogy a kutatások eddig azt mutatták, hogy a szervezeti aprómunkát kevesen vállalják: 70 ezer ellenzéki tüntetőből talán hetvenen hajlandók havonta legalább egy délutánjukat feláldozni azért, hogy valamilyen politikai cél érdekében önkéntes tevékenységet végezzenek. Miközben a pártok, bármilyen fogyatékosságokkal is, „folyamatosan szervezeti munkában tartják” a tagságukat.

Kérdés, hogy az ellenzéki tüntetők mentalitásán sikerül-e változtatni, a kormányellenes demonstrációk jelentenek-e olyan közös identitásképző erőt, amely hosszabb távon is megmarad, és amelynek párpolitikai folyományai lesznek. Vagy pedig megint jön a „belenyugvó kiábrándulás”. A választ Mikecz Dániel szerint csak jövőre, az európai parlamenti és az önkormányzati választások alkalmával kapjuk meg. 

Szerző

Hatosra várva

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 16. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

2 (kettő)
5 (öt)
15 (tiznöt)
27 (huszonhét)
31 (harmincegy)
41 (negyvenegy)

Nyeremények:

6 találatos szelvény nem volt;
az 5 találatos szelvényekre 216 380;
a 4 találatos szelvényekre 5490;
a 3 találatos szelvényekre 1495 forintot fizetnek.

Szerző