Iványi Gábor a „Soros-listázásról”

Nem értünk egyet azokkal, akik céljaikat a hamisság, a megfélemlítés és a megtévesztés eszközeivel érik el – hangsúlyozza Iványi Gábor.

Határozottan kijelentjük, hogy alapos tapasztalataink szerint Magyarországot és Európát semmiféle fenyegetés nem éri a háború, életveszély és emberi nyomorúság elől menekülő embertársaink részéről. Emberséges bánásmódot érdemelnek. Hitbeli és humanitárius kötelességünk lehetőségeink szerint segítséget nyújtani számukra. Erre köteleznek bennünket a nemzetközi megállapodások is – olvasható Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnök-lelkészének állásfoglalásában, amelyet a „Soros-listázással” kapcsolatban adott ki.

Semmilyen formában nem tudunk azonosulni a Soros György személyét ért méltatlan és igaztalan támadásokkal – folytatódik a szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozat. Bibliai meggyőződésünk szerint Isten elleni vétek „hamis tanúbizonyságot” tenni felebarátunk ellen. Soros György, holokauszttúlélő, magyar származású üzletembert hálás köszönet illeti mindazért, amit eddig az elesettekért, jogfosztottakért tett és tesz ma is szerte a világban.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy különféle személyeket, szervezeteket és intézményeket megfélemlítő listába gyűjtve nyílt támadás indult, megvalósítandó a kormányfő elégtételvételi fenyegetését. Kijelentjük, hogy minden megtámadottal szolidaritást vállalunk – hívja fel a figyelmet Iványi Gábor.

Ismét tiltakozunk az egyházunkat és más felekezeteket ért diszkrimináció miatt is. Felszólítjuk a kormányt és a Magyar Országgyűlést, hogy számunkra és a velünk együtt megtámadott többi zsidó, keresztény és más vallású egyház számára biztosítsák az alkotmánysértő módon elvett egyházi státuszuk helyreállítását, és adjanak minden érintett számára tisztességes kárpótlást – zárul a közlemény.

Szerző
2018.04.22 19:43

Keződhet a buli, nincs akadálya a tűzijátéknak

Publikálás dátuma
2018.08.20 20:39
A 2017. augusztus 20-i tűzijáték látképe
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az időjárással nem lesz gond, több százezren nézhetik végig az este kilenckor kezdődő ünnepi programot.
Az augusztus 20-ai központi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs úgy döntött: meg lehet tartani a tűzijátékot – jelentette be hétfőn este a Kormányszóvivői Iroda. Az eddig beérkezett jelentések alapján az ünnepi tűzijátékot a terveknek megfelelően meg lehet tartani, az előrejelzések szerint a kilövés idején várható időjárás sem a biztonságos lebonyolítást, sem a látvány értékét nem fogja érdemben befolyásolni.
Kitértek arra is, hogy az ünnepi rendezvénysorozat eddigi programjai rendben, a terveknek megfelelően lezajlottak. A Kossuth téri ünnepi program alatt és az egész napos tömegrendezvények alatt semmilyen rendkívüli esemény nem történt. Az Országházat 11.30 és 19 óra között csaknem 8 ezer ember látogatta meg. Az este kilenckor kezdődő ünnepi tűzijátékra több százezrekre számítanak a szervezők, írja az MTI. A programon hét tonna pirotechnikai látványelemet használnak el, és 21 ezer fényeffektet mutatnak be.
2018.08.20 20:39

Nem csak az anyáknak jár kedvezmény

Publikálás dátuma
2018.08.20 19:48
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Ki kellene terjeszteni az édesanyáknak járó, diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket az apákra is - állapította meg jelentésében Székely László ombudsman. 
Az alapvető jogok biztosához több panasz futott be amiatt, hogy a kormányrendelet szerint a második, illetve a harmadik  gyermek megszületésekor a szülő szüneteltetheti, sőt mentesülhet is a hátralevő visszafizetési kötelezettség alól. A probléma ezzel az - ahogyan Székely is hangsúlyozza jelentésében -, hogy ez csak az édesanyákra terjed ki. Az édesapáknak abban az esetben sem teszi lehetővé a jogi szabályozás a diákhitel-tartozás alóli mentesülést, ha esetlegesen az édesanyának eleve nem volt ilyen tartozása, vagy azt már visszafizette. Hasonló a helyzet örökbefogadás esetén is: a törlesztés szüneteltetése, vagy megszüntetése csak a nőkre vonatkozik, annak ellenére, hogy egyedülállóként örökbefogadó személy férfi is lehet. Székely László Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetőjéhez fordult. Lapunk érdeklődésére viszont - miszerint tervezi-e a kormány, hogy változtatnak a diákhitel konstrukcióján - az EMMI mindössze azt közölte: az alapvető jogok biztosa jelentésében foglalt javaslatok szakmai áttekintése folyamatban van. Az Emmi államtitkára - Székely László jelentésében nem tér ki a nevére - egyébként elismerte, hogy a kormányrendelet jelenleg csak az édesanyának, illetve az örökbefogadó nőnek biztosítja a kedvezményt. - Egyfelől a nők esetében a vér szerinti szülői minőség igazolása könnyebb, mint a férfiaknál, másfelől a jogalkotó célja az édesanyák kifejezett támogatása, a gyermekvállalás időszakában viselt többes terhelés kompenzálása - írta az államtitkár, aki szerint összességében az édesanyának nyújtott támogatás az apával közösen viselt családi terheket csökkenti. Székely ugyanakkor nem osztotta a humántárca munkatársának álláspontját. Az alapvető jogok biztosa szerint az Alaptörvény külön hangsúlyt ad a nemek közötti egyenlőségnek. Székely úgy véli, nincs annak akadálya, hogy az esélyegyenlőség elősegítése érdekében a többgyermekes, a gyermeket egyedül nevelő, továbbá a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat további kedvezményekkel támogassák. Székely leszögezi azt is, hogy amennyiben a családban az édesapának továbbra is van hiteltartozása, az ugyanolyan teherként jelentkezik, mintha az édesanyát érintené.
2018.08.20 19:48