Keménykedik a számvevőszék a kistelepülésekkel

Publikálás dátuma
2018.04.23 07:01
Pest megye egyik legjobban fejlődő települése. FOTÓ: BOHANEK MIKLÓS
Fotó: /
Befagyaszthatják három független vezetésű település: Veresegyház, Kiscsécs, és Mátraverebély állami támogatását. Felkészül Taktabáj, Bodrogkisfalud és Nyírmeggyes.

- Jézus Mária, akkor mi lesz velünk? - így jajdult fel a kiscsécsi óvoda dadusa, aki tőlünk hallott először arról, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) működésbeli hiányosságok miatt kezdeményezte az önkormányzat állami támogatásainak megvonását. A kicsik aludtak, s mint később megtudtuk, az is nagy szó, hogy ebben a kis borsodi faluban egyáltalán vannak még óvodások. A kétszáz kiscsécsi zöme középkorú vagy idősebb, kilencvenkilenc százalékuk roma, s hiába épült meg tíz éve az óvoda, sokig nem volt, aki igénybe vegye. Most tizennyolcan járnak ide, így felvehettek melléjük két óvónőt meg egy dadust. Ugyanebben az épületben van a községháza is, miután a régi polgármesteri hivatalt még az előző ciklusban egy tartozás fejében elárverezték: 2013-ban csődeljárás is indult a falu ellen. Most ilyenről nincs szó, a nagyjából százmilliós költségvetésű településen az utóbbi években már kordában tartották a pénzügyeket.

A kiscsécsiek nyolcvan százaléka a Fideszre szavazott, így a helyiek arra nem is gondolnak, hogy valamiféle büntetés vagy kormánypárti átok sújtja őket. Balogh Mihály független polgármester a dadushoz hasonlóan elcsodálkozott az ÁSZ-döntés hírére. Azt mondta, nem tud semmilyen vizsgálatról vagy átvilágításról, a döntés meglepte, azt sem tudja, mi a teendője. A falunak nincs saját hivatala, egy körjegyzőségben vannak Girinccsel és Kesznyétennel, utóbbi helyről jár ki a jegyző hetente egyszer. Önállóan nem dönthetnek semmilyen pénzügyben, azt is a körjegyzőséggel kell megbeszélniük, ha egy liter benzint akarnak venni a fűnyíróba. Kerestük Farkasné Molnár Mónika jegyzőt is, ám nem sikerült elérnünk. Így jártunk a mátraverebélyi polgármesterrel is, akinek felesége visszahívást ígért ugyan, ám később, többszöri próbálkozásunkra sem vették már fel a telefont.

Mátraverebélyt és Kiscsécset nem lehet összemosni, mindkettőnél más hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrzések során - mondta a Népszavának Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs osztályvezetője. Azon elcsodálkozott, hogy a kiscsécsi polgármester nem tudott ezekről a vizsgálatokról, szavai szerint ugyanis mind a jegyző, mind a polgármester aláírásával igazoltan átvette az erről szóló értesítéseket. Hozzátette: az állami támogatások felfüggesztése nem vonatkozik az önkormányzatok kötelező feladataira, nem érinti a közmunkások, közalkalmazottak bérét, minden más kiadást azonban igen.

Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára korábban egy sajtótájékoztatón arról beszélt: azért kellett meghozniuk ezt az intézkedést, mert nem működött a belső ellenőrzés, megsértették a számviteli előírásokat.

A többség rendesen beállt a sorba
Az elmúlt időszakban 132 nagyközség gazdálkodását ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Többségük gazdálkodását rendben találták, három település esetében azonban kezdeményezték, hogy a Magyar Államkincstár ezektől az önkormányzatoktól rendkívüli intézkedéssel vonja meg az állami támogatásokat. Mátraverebély és Veresegyház az ellenőrök szerint nem hajtotta végre a saját intézkedési tervét a hiányosságok pótlására, Kiscsécs viszont sem gazdálkodási adatokat, sem intézkedési tervet nem küldött az ÁSZ-hoz. A hivatal múlt pénteki tájékoztatóján az is kiderült, hogy három további község, Taktabáj, Bodrogkisfalud és Nyírmeggyes is a veszélyeztettek listáján van, harminc napos haladékot kaptak a hiányosságok pótlására.

Mindhárom érintett települést független polgármester vezeti, s a Veresegyház élén 1965 óta álló Pásztor Bélát többször is kóstolgatta már a jelenlegi hatalom. 2013-ban felmentették a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól, de vélhetően nem javított a város fideszes megítélésén az sem, hogy elhatárolódott attól, ahogyan Tuzson Bence felhasználta egyik korábbi beszédét az idei választási kampányban. Mindezek ellenére Pest megye egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosának első embere érdeklődésünkre úgy fogalmazott, nem lát politikai üzenetet a számvevők döntésében.

Ugyanakkor hangsúlyozta: ma nincs mozgástér az önkormányzatoknál, az egész rendszer a bizalmatlanságra épül. Az ÁSZ épp egy éve kezdte vizsgálni a város 2016-os dokumentumai alapján, hogy megfelelően működik-e a polgármesteri hivatal belső kontrollrendszere, biztosított-e a felelős gazdálkodás, továbbá eleget tesznek-e a beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségeiknek. Pásztor Béla három kifogásolt kérdést említett érdeklődésünkre. Az önkormányzat által fenntartott állatkertbe szerettek volna új példányokat beszerezni, a feladattal megbízott ember azonban nem járt sikerrel. Mivel igazoltan rengeteg munkát végzett, kifizették a megbízási díját, de az ÁSZ ellenőrzés kifogása után visszakérték és vissza is kapták a pénzt. Azt is szabálytalannak tartották az ellenőrök, hogy az új gimnázium építéséhez szükséges területen megvásárolt egyik ház korábbi tulajdonosának néhány hónapig megengedték, hogy bérleti díj fizetése nélkül maradhasson, hisz az üres épület sem hozott volna hasznot. Azóta a helyén a váci egyházmegye fenntartásában egy reál és egy humán osztállyal működik is az új iskola.

A harmadik kifogásolt tétel az ÁSZ jelentésében a polgármester elmondása szerint az volt, hogy azoknak a hivatali dolgozóknak, akik munkaidőn túl közösségi eseményeket szerveztek, kisebb összegeket fizettek. A számvevők rendőrségi nyomozással akarták tisztázni, hogy tényleg tettek-e valamit a pénzükért. - Tavaly év végén minden érintettet és engem is kihallgattak, mintha bűnözők lennénk, de végül lezárták a nyomozást, mert mindenki igazolta, hogy megdolgozott a kilencezer, néha húszezer forintjáért – sorolta Pásztor Béla a történteket. Azt elismerte, hogy a belső szabályzatukat nem írták újra, ezért kapták a büntetést, de azt mondta, ezt is megteszik a következő hetekben, ha a minden részletre kiterjedő szabályozási filozófia ezt követeli, bár ő más szemléletben vezeti a települést immár 53 éve. Úgy véli, sokkal többre lehet menni, ha szabadságot kapnak az önkormányzatok.

Veresegyház polgármesterét nem rendítette meg az ÁSZ szigora, mint mondta: adóbevételeik miatt eddig is alig kaptak állami támogatást.

Pártatlanul
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményben tudatta, hogy elfogadta az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési tervét a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságok megszüntetésére, az LMP esetében kiegészítést kért, a Jobbik, a DK és a Párbeszéd azonban visszakapta a terveket, mert azok a számvevők szerint nem alkalmasak a hiányosságok megszüntetésére. Egy másik közleményben arra emlékeztették a Jobbik szóvivőjét, hogy a párt vizsgálatakor minden törvényt betartva állapítottak meg 663 millió forintos bírságot. A szervezet ezt azután hangsúlyozta, hogy Mirkóczki Ádám a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a múlt héten úgy fogalmazott: szeretnék, ha az ÁSZ tisztességes vizsgálatot folytatna és átvenné azokat a dokumentumokat, amelyekkel a párt bizonyítani tudja, hogy törvényesen gazdálkodott.

Szerző
2018.04.23 07:01

Fidesz: a Soros-hálózat politikusai agresszívan támadtak a köztévés dolgozókra

Publikálás dátuma
2018.12.17 12:24
Képünkön Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő, ahogy agresszívan fekszik a megfélemlített biztonsági őrök között
Fotó: Facebook/Szél Bernadett/
Hidvéghi Balázs ezt azután jelentette be, hogy biztonságiak erővel, jogsértően dobták ki Hadházy Ákost és Szél Bernadettet a tévészékházból, Varju Lászlót pedig tettleg bántalmazták.
 Elfogadhatatlan, hogy politikusok erőszakkal akarnak beavatkozni egy szerkesztőség működésébe - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn Budapesten újságíróknak, reagálva az MTVA székházában történtekre.
Hidvéghi Balázs kifejtette: vasárnap éjjel ellenzéki politikusok behatoltak az MTVA székházába azzal az ürüggyel, hogy információt szeretnének kérni, ott aztán hamis tűzriadót idéztek elő, a televízió munkatársaira agresszíven rátámadtak, be akartak avatkozni a szerkesztőség munkájába – idézi szavait az MTI.
 Ezek jól ismert módszerek, "ezek a bevándorláspárti Soros-hálózat módszerei", így akarják megfélemlíteni azokat, akik nem értenek egyet velük - mondta Hidvéghi Balázs. 
A Fidesz kommunikációs vezetője egy alternatív valóságban élhet, hiszen Szél Bernadett Facebook-közvetítéséében vasárnap éjjel és hétfőn reggel tízezrek látták élőben, ahogy a MTVA székházában pont az ellenkezője történik
  • Az épületbe nagy nehezen beengedett parlamenti képviselők egyetlen szerkesztővel, újságíróval nem beszélhettek,
  • A fegyveres biztonsági őrök szinte minden lépésüket akadályozták, végül Hadházy Ákost, egy sikertelen lépcsőmászási kísérlet után szó szerint kihajították az épületből, de kilökdösték Szél Bernadettet is – mindezt törvénysértően,
  • Varju László DK-s képviselőt hat szekuritis lökte földre, falhoz az épületben,
  • A biztonsági brigád rendőröket sem engedett be a székház területére.
2018.12.17 12:24

Folytatják: hétfőn is tüntetnek tévészékháznál

Publikálás dátuma
2018.12.17 11:44
Jelenet a december 16-i, MTVA-székház előtt tartott demonstrációból
Fotó: / Draskovics Ádám
Már nem egy petíció felolvasása a cél, az újabb demonstráció szervezői már az MTVA-t is meg akarják szüntetni.
Szabadítsuk fel a közmédiát, szüntessék meg az MTVA-t! - ezzel a címmel hirdetett meg újabb demonstrációt a Kunigunda utcába a „Minden napra egy jótett -Facebook közösség, bejelentésüket az ATV honlapja is közzé tette. 
A délelőtti órákban startoló eseményhez még kevesen csatlakoztak a közösségi oldalon, de az MTVA székházában vasárnap éjjel és hétfőn reggel történtek miatt várhatóan többen is kíváncsiak lesznek rá: tízezrek követték élő Facebook-közvetítésben, ahogy az MTVA  órákon át nem adott lehetőséget ellenzéki parlamenti képviselőknek öt pontos petíciójuk beolvasására, majd jogellenes módon szekuritisok dobták ki az épületből Hadházy Ákost és Szél Bernadettet, ajtóhoz csapdosták Varju László DK-s politikust.
Vasárnap este, a tüntetéssorozat negyedik napján ezrek tiltakoztak az MTVA épülete előtt a kormányzati döntések - a túlórák önkényes emelése, a különbíróságok elfogadása– miatt. A bejáratnál felsorakozó rohamrendőrök az elmúlt napokhoz hasonlóan többször könnygázt fújtak a nekik feszülő tüntetőkre.
2018.12.17 11:44