Megúszták!

El kell ismernünk, a Fidesz-kormányzat valóban szabadságharcot folytatott a választásokat megelőző hónapokban. Csakhogy nem a nép, az istenadta nép oldalán. 2018-ban ők már javában Mikola István elhíresült, 2006-os választások előtti beszédében vizionált jövőben érezték magukat: „… mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, 20 évre! minden eldőlne ebben az országban!” Ez a paradicsomi állapot az ijesztő és megdöbbentő hódmezővásárhelyi hidegzuhany után azonban meginogni látszott. A hatalom mindenáron történő megtartása érdekében aztán bevetettek mindent, amit csak lehetett; légyen az tisztességes, vagy tisztességtelen. Az esti eredmények „kiszivárogtatásának” beindulásáig így is lerítt az itt-ott felbukkanó prominens Fidesz-személyiségek arcáról a nyugtalanság. Aggodalmuk érthető és megalapozott volt, hiszen – egy, a hivatalában feladatát esküjének megfelelő szakmaisággal ellátó, nem Fidesz-elkötelezettségű, Polt Pétert váltó legfőbb ügyész esetében –, bizony könnyen kinyílt volna néhány cellaajtó… S nem elégtétel céljából, hanem csupán a törvényes igazságszolgáltatás miatt. A késő esti eredmények megismerése után azonban nagyot változott a kép. Mindannyiunk számára életre szóló élmény marad, ahogy a Fidesz képviseletében felsorakozott alkalmi kórus szemmel láthatóan megkönnyebbült, sugárzó tekintetű, mosolygós tagjai rázendítettek. A kocsmai hangulatot árasztó önfeledt, mámorító nótázás („Kossuth Lajos azt üzente…”) mintha csak nekünk is üzent volna valamit: Győztünk! Megúsztuk!

2018.04.23 08:33

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38