Megúszták!

El kell ismernünk, a Fidesz-kormányzat valóban szabadságharcot folytatott a választásokat megelőző hónapokban. Csakhogy nem a nép, az istenadta nép oldalán. 2018-ban ők már javában Mikola István elhíresült, 2006-os választások előtti beszédében vizionált jövőben érezték magukat: „… mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, 20 évre! minden eldőlne ebben az országban!” Ez a paradicsomi állapot az ijesztő és megdöbbentő hódmezővásárhelyi hidegzuhany után azonban meginogni látszott. A hatalom mindenáron történő megtartása érdekében aztán bevetettek mindent, amit csak lehetett; légyen az tisztességes, vagy tisztességtelen. Az esti eredmények „kiszivárogtatásának” beindulásáig így is lerítt az itt-ott felbukkanó prominens Fidesz-személyiségek arcáról a nyugtalanság. Aggodalmuk érthető és megalapozott volt, hiszen – egy, a hivatalában feladatát esküjének megfelelő szakmaisággal ellátó, nem Fidesz-elkötelezettségű, Polt Pétert váltó legfőbb ügyész esetében –, bizony könnyen kinyílt volna néhány cellaajtó… S nem elégtétel céljából, hanem csupán a törvényes igazságszolgáltatás miatt. A késő esti eredmények megismerése után azonban nagyot változott a kép. Mindannyiunk számára életre szóló élmény marad, ahogy a Fidesz képviseletében felsorakozott alkalmi kórus szemmel láthatóan megkönnyebbült, sugárzó tekintetű, mosolygós tagjai rázendítettek. A kocsmai hangulatot árasztó önfeledt, mámorító nótázás („Kossuth Lajos azt üzente…”) mintha csak nekünk is üzent volna valamit: Győztünk! Megúsztuk!

2018.04.23 08:33

Játékok

Eddig sem jellemezte tömeges részvétel a nyári időközi választásokat, aligha valószínű, hogy a tendencia éppen most változna meg. Pedig négy helyen is szavazhatnak. Felcsúton, Balmazújvárosban és Sorkikápolnán polgármestert, Pásztón pedig mellette még képviselőket is választanak.
Meglehet - ne legyen igazunk -, éppen azért tették augusztus második vasárnapjára, a nyaralási szezon és a kiszámítható kánikula tetőzésére a voksolásokat, hogy ne is menjenek el sokan. Minden úgy jó, ahogy van, a hatalom erősen tartja magát, az ellenzék szenved, nem kell megzavarni az emberek fejét, netán felborítani a status quót. 
Így aztán örömködhetünk, vagy éppen bosszankodhatunk - ahogy tetszik -, hogy Orbán Viktor falujában két azonos nevű jelölt indul a polgármesteri tisztségért. Mindketten a nagy vagyonszerzésbe nyilván belefáradt eddigi vezető, Mészáros Lőrinc névrokonai. A Fidesz-KDNP az eddigi alpolgármesterben, Mészáros Lászlóban látja az érdemes férfiú utódát, mire a Kétfarkú Kutya Párt talált egy másik Mészáros Lászlót, aki kész versenyezni, bár úgy véli, a győzelemre nincs esélye. Legfeljebb abban az elmés videojátékban, amely a Super Mario mintájára készült, és választani lehet, hogy SuperMészárossal (azaz Lőrinccel) játszunk, vagy pedig az igazi Mészárossal (azaz a kétfarkúak támogatottjával). 
Mindez azt is megmutatja, mennyire kell komolyan venni a választást. Kedvünket tovább rontja, hogy a pásztói voksolás előtt mindenesetre a pártunkhoz és kormányunkhoz közeli portálok még megpróbálták befeketíteni az újra induló korábbi polgármestert. Ott azért is kell most választani, mert a testület nem volt hajlandó együttműködni Dömsödi Gáborral, aki ellen most a karaktergyilkosság jól bevált módszerét is alkalmazzák. 
Még űzik a demokráciának nevezett játékokat, ahelyett, hogy kihirdetnék: mindörökké Fidesz.
2018.08.11 08:37

Orosz-grúz konfliktus: Tiltakozik a Fidesz

Publikálás dátuma
2018.08.09 00:00

Fotó: /
Oroszország nem vette észre: a kommunista gyarmatosítás ideje lejárt, és visszavonulást hazudik a világnak, miközben tovább támad
Visszatért a kommunizmus szelleme – egyebek közt erről beszélt Deutsch-Für Tamás az orosz nagykövetség előtt tartott demonstráción.
A beszédekben többször is elhangzott, hogy Oroszország nem vette észre: a kommunista gyarmatosítás ideje lejárt, és visszavonulást hazudik a világnak, miközben tovább támad egy független és demokratikus országot.
Szijjártó végül feltette a kérdést, miért nincs határozott véleménye a magyar kormánynak az orosz agresszióról: „Talán egy zsíros állás van a háttérben?”

 Népszava 2008. augusztus 16.
2018.08.09 00:00
Frissítve: 2018.08.09 08:32