Ukrajna szigorúbban lép fel a kettős állampolgárok ellen

Publikálás dátuma
2018.04.23 07:33
Porosenko büntetné az elhajlókat Fotó: AFP/Mehmet Ali Ozcan
Fotó: /

Megszüntetné azok ukrán állampolgárságát, akik részt vesznek más országok választásain, illetve ki- és belépéskor az országhatáron, valamint Ukrajna területén külföldi útlevelet használnak az a törvénytervezet, amelyet pénteken sürgősségi eljárással terjesztett a parlament elé Petro Porosenko ukrán államfő - számolt be a Kárpátalja.ma hírportál. A törvénytervezetet részletesen ismertette több ukrán lap is, köztük a Zakarpattya Online valamint az Ukrajinszka Pravda (UP).

A Petro Porosenko elnök által jegyzett tervezet értelmében a jövőben alapul szolgálna az ukrán állampolgárság megszüntetéséhez, ha valaki él a külföldi állampolgárság által biztosított választó- vagy egyéb jogával, teljesíti a külföldi állampolgárságból fakadó kötelezettségeit, amit alátámasztanak az adott ország állami vagy helyi önkormányzati szerveinek publikus nyilvántartásaiban vagy hivatalos kiadványaiban és weboldalain szereplő adatok.

Az országhatár átlépése külföldi útlevéllel, vagy az úti okmány felhasználása Ukrajna területén szintén eredményezhetné az ukrán állampolgárság elvesztését, ha ezt rögzítené a határőrszolgálat vagy más ukrán állami szerv.

A jogszabálytervezet célpontjai mindenekelőtt azok a krími lakosok, akik részt vesznek az oroszországi választásokon, ám az UP és a Zakarpattya Online is hangsúlyozza, hogy elfogadása esetén a törvény Ukrajna valamennyi külföldi állampolgársággal rendelkező lakosára vonatkozna, köztük azokra a kárpátaljaiakra is, akik részt vesznek a magyarországi választásokon, illetve akik igénybe veszik magyar útlevelüket külföldi utazásaikhoz.

Ukrajna jogrendje eddig sem engedélyezte a kettős állampolgárságot, de nem is szankcionálta, mint teszi azt Szlovákia.

Szerző
2018.04.23 07:33

Kémjátszma: Moszkva is kiutasított egy szlovák diplomatát

Publikálás dátuma
2018.12.13 11:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az oroszok szerint teljesen elfogadott gyakorlat, hogy ha hazaküldik egyik lebuktatott hírszerzőjüket, ők is kiutasítanak valakit.
Moszkva nemkívánatos személynek nyilvánította Szlovákia egyik katonadiplomatáját, akinek két napon belül el kell hagynia Oroszországot - jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.
A szóvivő elmondta, ez válaszlépés volt arra, hogy Pozsony november 22-én kiutasított egy orosz katonadiplomatát. Zaharova a szlovák intézkedést barátságtalan lépésnek nevezte, a szlovák diplomata távozásra való felszólítását pedig az általánosan elfogadott diplomáciai gyakorlat szellemében megtett, a kölcsönösségen alapuló válaszlépésnek.
A szóvivő szerint a szlovák nagykövet kedden kapta meg a kiutasításról szóló orosz jegyzéket. Pozsony az orosz katonadiplomata december 5-én bejelentett kiutasítását azzal indokolta, hogy az érintett a szlovák katonai hírszerzés információi szerint olyan, Szlovákia és a NATO érdekeivel szembeni hírszerzési tevékenységet folytatott, amely nem volt összeegyeztethető a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel.  Szlovákia tavasszal nem csatlakozott azokhoz az európai országokhoz, amelyek a Szkripal-ügy kapcsán orosz diplomatákat utasítottak ki, azonban konzultációra hazahívta moszkvai nagykövetét - írja az MTI.
2018.12.13 11:16
Frissítve: 2018.12.13 11:17

Olyan, mint a heroin

Publikálás dátuma
2018.12.13 11:00

Fotó: Shutterstock/
Világszerte több mint kétszáz millióan jelentkeztek be a Fortnite nevű internetes videojátékba, miközben kétségbe esett szülők kénytelenek rehabra utalni gyerekeiket.
Az Egyesült Államokban járványszerűen terjed a Fortnite-függőség, amelyet szimpla szülői eszközökkel már nem lehet orvosolni. A gyakran napi 12 órát is játszó tizenéveseket egyre többször bízzák a kétségbeesett szülők szakemberekre, akik speciális videójáték-elvonókúrák és rehabilitációs programok keretében - alvás, csoportterápia, egészséges étkezés - próbálják visszazökkenteni a normális kerékvágásba a fiatalokat. Az Epic Games cég számára milliárd dolláros üzletté vált játék, amelyben fegyvereket és erőforrásokat kell keresni egy posztapokaliptikus világban, és a végső cél, utolsónak állva maradni.   - Olyan mint a heroin, ha egyszer elkapott, nem hagy szabadulni - mondja Lorrine Marer viselkedésspecialista, aki függővé vált gyerekekkel foglalkozik. A videójáték-addikció nem új, de az az elterjedtség, ami a Fortnite velejárója, szélesebb körű fenyegetést jelent éppen akkor, amikor egyre nő az okostelefonok és a szociális média korlátok nélküli használatának veszélye. A játék azért is vonzó, mert az egyik változat ingyenes, és sokféle elektronikus eszközön hozzáférhető, a mobiltelefontól a játékkonzolokig. Ugyanakkor a játékban lehet bizonyos kiegészítőket – fegyvereket, ruházatokat venni – és ez sok szülőnek okozott már tetemes anyagi veszteséget, ha gyerekeik bankkártyája összeköttetésben volt játékkonzoljukkal.  - A játékot szándékosan úgy programozták, hogy amikor az ember veszít, az esetek többségében érezhetően körülbelül egy-öt lépésnyire legyen a győzelemtől. Amikor pedig nyer, zúduljon rá a ponteső, amitől úgy érzi, hogy ő egy született tehetség. Ez a manipulációs eljárás tulajdonképpen egy, a szerencsejátékoktól kölcsönzött technika – írta a Fortnite működéséről Király Orsolya, az ELTE Pszichológiai Intézet Addiktológiai Kutatócsoportjának munkatársa a GameStarban idén szeptemberben megjelent cikkében. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ez évben nyilvánította betegséggé a videójáték-függőséget, megkönnyítve a szülők számára, hogy biztosítóktól kártérítést kaphassanak. A WHO szerint „a viselkedésmintázat elég súlyos ahhoz, hogy a személyes, családi, szociális, oktatási, munkahelyi vagy más fontos működési területeket jelentősen károsítsa. A játékmenet folyamatos vagy visszatérő jellegű."   

Nem csak a gyerekek körében terjed

A Fortnite-ot 2017 szeptemberében dobták piacra, és nem csak a gyerekek körében okoz problémát. Egy Egyesült Királyságbéli válóperes szolgálat szerint 200 beadványban hivatkoztak erre, vagy valamilyen más játékra válóokként. Más esetben egy baseball csapat sztár elkapójának csuklójával voltak problémák a túlzásba vitt játék miatt, nem tudott pályára lépni. 

2018.12.13 11:00
Frissítve: 2018.12.13 11:00