Simicskó "spirituális értelemben" is példát mutatna Európa nyugati felének

Publikálás dátuma
2018.04.23. 14:01
Illusztráció/ Tisztjelöltek hadgyakorlata tankokkal szigorúan a lelkiség és példamutatás jegyében - Fitó: Németh András Péter

A visegrádi országok (V4) közötti együttműködés erősebb, mint valaha, de fontos, hogy a katonai, politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatokon túl lelki együttműködésüket is erősítsék - az MTI tudósítása szerint ezt mondta Simicskó István hétfőn Budapesten, a V4-országok tábori lelkészi szolgálatainak konferenciáján.

A miniszter szerint a mostani, kihívásokkal teli időszakban a V4 országainak spirituális értelemben is példát kell mutatniuk Európa nyugati felének. Európának, a nyugati civilizációnak lelki és szellemi megújulásra van szüksége, ezért egyfajta missziós tevékenységet kell elvégeznünk, és ehhez a legfőbb segítséget a történelmi egyházak adhatják - fogalmazott a miniszter.

Szerző

A lőrinci azbesztmérgezések jogszabályi változást hozhatnak

Publikálás dátuma
2018.04.23. 12:34
A selypi azbesztcementgyár romjai. Fotó: Tóth Gergő
Több alapjogi visszásságot észlelt a lőrinci volt azbesztcementgyár bontása körüli botrány, a tömeges megbetegedések kapcsán folytatott közös vizsgálata során az alapvető jogok biztosa, Székely László és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese, Bándi Gyula. Jogszabályi változásokat kezdeményeznek.

A jogszabályi hiányosságok és ellentmondások, a hatóságok hatásköri vitái, a gazdasági szereplők jogkövetését kikényszeríteni hivatott szankcionálás gyengesége, a környezeti károk elhárítását szolgáló források szűkössége veszélyeztette a térségben lakók egészségét - olvasható az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

A vizsgálat megállapítása szerint a felszámolási eljárásról szóló jogszabályok elvben ugyan rendelkeznek a volt üzemi területeken visszamaradt környezetszennyező anyagok, így a veszélyes hulladékok okozta környezeti károkkal kapcsolatos felelősségről - ezt azonban a hatóságok képtelenek érvényesíttetni.

Megfelelő garanciális szabályok híján a felszámolási eljárásban egymást követő tulajdonosok kibújhatnak a kármentesítés felelőssége alól. Azt végső soron az államra hagyják, amely azonban a hatóságok nehézkessége miatt, illetve források hiányában gyakran évtizedes késéssel, csak a súlyosbodó egészségügyi és környezeti károk hatására számolja fel a szennyezéseket - mutattak rá.

A jogi anomáliák és az aktív hatósági közreműködés elmaradása, késlekedése sértheti az élethez, az egészséghez és az egészséges környezethez való alapvető jogok érvényesülését, miközben a beavatkozás költségeit is többszörösére növeli.

Szerintük a visszás helyzet egyik fő oka, hogy a hazai jogi szabályozás a környezeti felelősség átvállalása kapcsán nem követel meg pénzügyi biztosítékot, holott azt a környezetvédelmi törvény már elfogadása óta, két évtizede előírja. A kormány azonban mindmáig nem alkotta meg a környezetvédelmi biztosítékadási, illetve biztosítási kötelezettséget előíró szabályokat, ezért a "szennyező fizet" alapelv sok esetben nem érvényesíthető. Ehhez járul a felszámolási eljárás elégtelen jogi környezete, amely lehetővé teszi az eljárás lezárását anélkül, hogy a környezeti következmények érdemi feltárása és különösen felszámolása megtörténne - írták.

Kitértek arra is, hogy a selypi gyártelep esetében az is növelte a környezeti és egészségkockázatot, hogy a terület új tulajdonosai az engedélyektől eltérve, az azbesztmentesítési kötelességet figyelmen kívül hagyva bontották el az üzemi épületeket. Ezt részben az is lehetővé tette, hogy az azbesztmentesítési munkák esetében mind a jogi szabályozás, mind a hatósági rendszer megosztott. A megkeresett szervek válaszai szerint a komplex hatósági vizsgálat garanciáit a hatósági eljárások integrálása teremtheti meg - írták hozzátéve, hogy a lőrinci esetben azonban külön kockázatot jelentett, hogy a bontáshoz már nem is kell minden esetben hatósági engedély, így a környezetvédelmi hatóságot sem vonják be, ezért a környezetvédelmi követelmények esetenként meg sem jelennek.

Rámutattak: a hatóságok együttműködési nehézségei, vitái is hozzájárultak ahhoz, hogy az előírások kikényszerítése, a teljesítés ellenőrzése nem volt kielégítő. Megfelelő lakossági tájékoztatás hiányában a potenciálisan veszélyeztetett polgárok nem voltak tudatában az egészségi kockázatoknak, ezért a biztos és helyettese felhívta a figyelmet a környezeti és egészségügyi veszélyhelyzetekben a megfelelő hatósági tájékoztatás fontosságára.

Közölték, Székely László és Bándi Gyula az egészséges környezethez való jog érvényesülése érdekében a visszás helyzetet orvosló jogszabályi változásokat kezdeményez.

Szerző

Patyi: egyetlen szavazókörben sem lesz újraszámlálás

Publikálás dátuma
2018.04.23. 11:28
Illusztráció: Tóth Gergő
Nincsenek tényeken alapuló bizonyítékok - nyilatkozta Patyi András, az NVB elnöke -, így egyetlen szavazókörben sem rendelte el a szavazatok újraszámolását.

A benyújtott fellebbezések alapján a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyetlen választókerületben sem rendelte el a szavazatok újraszámlálását - közölte az NVB elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán, írja az Euronews. Patyi András azt mondta, az újraszámlálás elrendeléséhez tényeken alapuló bizonyítékra vagy "magas szintű valószínűsítésre alapot adó körülmények" bemutatására van szükség.

A testülethez mintegy 180 fellebbezés érkezett be, közölte. Az NVB elnöke szerint azért ilyen sok, mert lényegében minden választókerületi eredményt, ahol nem az ellenzék nyert, megtámadtak. Ezzel Patyi azokra az észrevételekre utal, kissé szemérmesen, hogy például több szavazókörben csak a Fidesz listája kapott érvényes szavazatot - annak ellenére, hogy van, aki biztosan állítja, nem a Fideszre ikszelt. Összesen 746 szavazókörben feltűnően magas, akár 20-30 százalék is volt az érvénytelen szavazatok száma, míg ez az arány máskor 1 százalék körül mozog. És a kamupártokhoz is átvándorolt itt-ott néhány száz szavazat az ellenzéktől.

Patyi András hozzátette, sokan kifogásolták azt is, hogy a szavazás napján meggyengült az NVB honlapja. Patyi hangsúlyozta, ez nem befolyásolta a szavazás eredményét, hiszen nem az oldal az eredmények forrása, hanem a források alapján kerülnek fel az eredmények a honlapra.

Szerző