Süket duma

Marhára unom azt a süket dumát, amivel az ellenzéki pártok és publicisták az elvesztett választás után etetnek. Először egymásnak estek, de aztán rájöttek, hogy sokkal kifizetődőbb és főleg jóval kényelmesebb a vereségért a külső körülményeket hibáztatni. Mindenekelőtt a választási rendszert, de megkapja a magáét a népbutító fideszes kommunikáció és az úgymond választási csalás is.Ráadásul, miközben magyarázzuk a bizonyítványt, megfeledkezünk a lényegről.

Arról, hogy a Fidesz minden botránya, korrupciógyanús ügye, úrhatnámsága ellenére kormányzóképes alakulatnak tűnik, míg az ellenzékről ugyanez a legjobb akarattal sem mondható el. Egyetlen célkitűzésük Orbán elkergetése volt, ezen kívül semmilyen mondanivalójuk nem volt az emberek számára. Az, hogy a személyi ambíciókkal terhelt, teljesen ellentétes filozófiát valló ellenzéki pártok hogyan képzelték el a közös kormányzást, az ő titkuk maradt. Teljesen egyértelmű, hogy a csupán matematikai számításokra épülő együttműködés 2014 után másodszor is kudarcot vallott. De a vesztesek láthatóan ismét semmit nem tanultak a történtekből.

A bűnbakkeresés mellett máris folyik az újabb matekozás. Pedig most nem az a lényeges, hogy az uniós választásokra egy látszategységet hozzanak létre vagy hogy Budapestet megszerezzék, hanem hogy végiggondolják, mit hibáztak el és hogyan lehet az emberek – elsősorban saját elvesztett szavazóik – bizalmát visszaszerezni. Jó lenne, ha rájönnének, hogy nem az az ellenség, aki rámutat a hibáikra, aki komoly szellemi tevékenységet, hiteles és megvalósítható programot vár el tőlük, hanem az, aki álomvilágba ringatja őket, és aki mindenre talál mentséget. Aki a vereség valódi okainak feltárása helyett most is csak a süket dumát nyomja.

2018.04.24 08:25

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38