Kerek világ

Nagyon megnyugtató, hogy minden a legteljesebb rendben volt az április 8-i választáson. Legalábbis annyira, hogy a Nemzeti Választási Bizottság sehol sem tartotta szükségesnek a szavazatok újraszámlálását. A testület elnöke ezzel - áttételesen - méltó választ is adott azoknak a tüntetőknek, akik sokan és sokfelé az utcákra vonultak, mert - finoman fogalmazva - bizonyos rendellenességeket feltételeztek. Patyi Andrástól most már biztosan tudjuk, hogy ilyesmik nem voltak. Érkezett ugyan 180 fellebbezés, de azért ilyen sok, mert "megtámadtak minden választókerületi eredményt, ahol nem az ellenzék nyert".

Reálisan senki sem hihette, hogy alapvetően meg lehet változtatni a voksoláson kialakult eredményt. Pártunk és kormányunk törvényekkel körbebástyázva gondoskodott róla, hogy rendszere ne változhasson. Az egyoldalú kampánnyal pedig sok embert meggyőzött arról, hogy hatalomban maradása az egyetlen garancia édes hazánk további létére. Mindezek mellett valóban eltörpül, hogy a választás napján lehettek gyanús esetek, némi csalást feltételező történések.

De nem lehet feledni a most tökéletes rendről nyilatkozó Patyi korábbi megnyilvánulásait. Hogy amikor a választási bizottság - többséggel - a TV2 megbüntetéséről döntött, mivel műsorvezetői nyíltan közölték, ők bizony Orbán Viktorra szavaznak, akkor az elnök kényszeredetten megjegyezte: tőle bírságolhatnak, úgy vonul be a történelembe, mint "a bírságkirály". Ennek pedig egy másik - hasonlóan tréfás - megjegyzés volt az előzménye. Az a miniszterelnöktől származott, mivel a választási bizottság őt is megbüntette, mert egy óvodát használt kampánycélokra. Patyi akkor alig győzött szabadkozni, amiért Orbán "bírságbajnoknak" minősítette őt.

Most viszont helyretett mindent. Nyíltan, őszintén. Aligha kell tartania a miniszterelnök haragjától. Így kerek a világ.

Szerző
2018.04.24 08:07

Már meg is van a bírságbajnok utódja

Publikálás dátuma
2018.08.13 11:45
Rádi Péter, az NVB új póttagja (középen b) és Patyi András, az NVB új tagja az eskütételen az Országgyűlés plenáris ülésén 2013.
Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
A közszolgálati egyetem után a Nemzeti Választási Bizottság elnöki székéből is távozik Patyi András. Utódját már kedden megválasztják, Rádi Péter személyében. Maga az érintett nem kívánt nyilatkozni.
Rádi Péter lesz Patyi András utódja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) élén - értesült a Népszava. Mint arról beszámoltunk, a testület keddi ülésén – a napirend szerint – az eddigi elnök lemond és új vezetőt is választhatnak. Patyi már korábban távozott a Nemzeti Közszolgálat Egyetem rektori tisztségéből, az NVB éléről való lelépésével egy újabb akadály hárult el az elől, hogy a tervezett Közigazgatási Felsőbíróság élére kerüljön.
„Az NVB ügyeiben az ügyrend szerint csak a jelenlegi elnök, Patyi András nyilatkozhat”
– így hárította el érdeklődésünket Patyi lehetséges utódja, Rádi Péter.
Az MSZP által delegált NVB-tag, Litresits András nem érti a kapkodást, főleg, hogy holnap nem lesz minden tag jelen a voksoláson. „Az elnökválasztás annyira fontos esemény, hogy egy olyan időpontra kellene hagyni, amikor valamennyi tag jelen tud lenni. Patyi András tudomásul vehetné, hogy nem neki, mint elnöknek van egy bizottsága, hanem a bizottságnak van egy elnöke” – tette hozzá a HVG-nek. Rádi Péter ügyvédként dolgozik, korábban az NVB póttagja volt. 2015-óta választott tag, egy haláleset után ülhetett be a testületbe. Az idevágó törvény egyébként kimondja, az NVB elnöke csak a parlament által választott NVB-tag lehet. Így Rádin kívül, még Bozsóki Éva, Sasvári Róbert, Tóth Áronné Zentai Ildikó, Boda Pál valamint Fábián Adrián, továbbá, ha nem holnap lenne a szavazás az elnökről, akkor Patyi András helyére bekerülő, jelenlegi póttag Lugossy-Sági Krisztina lehetett volna esélyes.
2018.08.13 11:45
Frissítve: 2018.08.13 14:52

Lemond a „bírságbajnok” – Patyi András távozik az NVB éléről is

Publikálás dátuma
2018.08.13 09:05
Patyi András
Fotó: / Draskovics Ádám
Utódját már kedden meg is választják a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén.
„A Nemzeti Választási Bizottság elnöke lemondásának tudomásul vétele és új elnök megválasztása” - olvasható az NVB augusztus 14-i ülésének tervezett napirendjében. Patyi András ezzel – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori széke után – a választási bizottságot is otthagyja.
Kézenfekvő lenne azt gondolni, hogy mindez annak tudható be: a választási bizottság elnökeként áprilisban Patyi bírságot szabott ki a szabálytalanul kampányoló Orbán Viktorra. Orbán a győzelme után még egy videót is közzétett, amin végig gúnyolja a szerencsétlenül mosolygó elnököt. Többek közt „bírságbajnoknak" nevezte őt - mire Patyi, a független NVB elnöke bocsánatot kér tőle azért, amiért teljesítette kötelességét.
Valószínűbb azonban, hogy Patyi András felfelé mozdul eddigi pozícióiból: a Közigazgatási Felsőbíróság elnöke lehet belőle, ami a Kúria elnökével azonos szint. Ez bizalmi pozíció lesz, hiszen az általa vezetett szervezethez tartozik majd szinte minden olyan per, amelyben az állam valamelyik szerve az egyik fél.
2018.08.13 09:05