Jégkorong-vb - Magyarország-Olaszország 3-2

Publikálás dátuma
2018.04.23. 23:50
Fotók: Tóth Gergő
A képre kattintva galéria nyílik!

Harmadszorra csak sikerül!

A magyar jégkorong-válogatott szurkolói legalábbis nagyon reménykedtek, hogy kedvenceik végre legyőzik az olasz válogatottat egy budapesti világbajnokságon, ha már 2011-ben és 2013-ban éppen a taljánokon bukott el a feljutás a legmagasabb osztályba. Előbb hosszabbításban, utóbb egy szűk, 2-1-es vereségen múlt a nagy álom, mely természetesen ebben az esztendőben is téma a magyar csapattal kapcsolatban. Még akkor is, ha a nyitónapon a kazahoknak gólt sem sikerült lőnie – három kapott ellenében – a finn Jarmo Tolvanen dirigálta válogatottnak, miközben az olaszok 3-1-re legyőzték a lengyeleket. Akik aztán hétfőn a vasárnap a britek ellen is zakózó, amúgy éppen az A- csoportból érkező szlovénok ellen javítottak, vagyis, aki előzetes esélyekről és papírformáról értekezett a vb kapcsán, máris új elméleteket gyárthatott.

A magyar csapattal kapcsolatban például többen emlegették, hogy míg az utolsó felkészülési meccsen az ukránok ellen kilenc percre veszítette el a fonalat – és kapott egy négyest -, addig a kazahok ellen már csak négyre – ebből lett, ugye, a mínusz három -, vagyis a matematika azt diktálta volna, hogy ezen a találkozón már ne legyen üresjárat, persze a jégen a számtani sorozatoknak kevés a jelentőségük. Sokkal inkább az kellett a sikerhez, hogy a elöl és hátul is eredményesebb legyen a válogatott, azaz sikerüljön végre gólt lőni, illetve eladott korongokkal ne hozza felettébb kellemes helyzetbe az ellent. Az előbbi érdekében Tolvanen kicsit belenyúlt a sorokba, Galló Vilmos és Chris Bodo helyet cseréltek az első két sorban. Szintén a reményeket táplálta, hogy a magyar csapat az elmúlt három évben rendre legyőzte az olaszokat, ráadásul a 2015-ös vébén éppen egy kazahok elleni, a vasárnapinál is súlyosabb vereséget követően…

Ehhez képest alig öt perc elteltével máris hátrányba került a hazai csapat, ugyanis Simon Kostner kékvonalas lövése olyan szerencsétlenül pattant meg a kapu előtt eleső Tommaso Traverse korcsolyáján, hogy Vay Ádám feje felett a kapu jobb sarkába hullott. A magyar válogatott szinte azonnal válaszolhatott volna, ám a túloldalon Andreas Bernardnak sokkal nagyobb szerencséje volt a megpattanó pakkokkal. Ahogy Vaynak is egy zúgó kapuvasnál, és az Egyesült Államokban pallérozódó kapusnak amúgy is akadt dolga bőven, hiszen az olaszok minden szögből lőttek, az első harmadban éppenséggel négyszer annyit – 16 alkalommal – próbálkoztak, mint a magyarok.

Vélhetően erre hívta fel a figyelmet Tolvanen is az első szünetben, ugyanis támadásban pörgősebb hokira váltott a hazai csapat, s ennek hamar meg is lett az eredménye: Sofron István bombáját ugyan bernard kitornászta, a kipattanót azonban Andy Sarauer bevágta – a vébé 82. percében megszületett az első magyar gól! Mely láthatóan átszakított egy gátat, s innetől lőttek is rendesen a mieink, már csak az irányzék hibádzott. Mégis az ellenfél talált be, ráadásul ismét egy hulló korong lett majdnem Vay veszte, szerencsére a bírók szabálytalanságot láttak. Aztán mégis elnémult a lelátó, ugyanis szabályos gólt is szereztek az olaszok, ráadásul emberhátrányból… Ezúttal azonban nem örülhettek sokáig, ugyanis még ugyanabban a fórban sikerült az egyenlítés Vas Jánosnak köszönhetően. A játékrész végén előbb egy hazai pergőtűzön lelkesedett, majd egy kiállításon háborgott a nagyérdemű, mely annyiban örülhetett, hogy kedvenceik végre megnyertek egy harmadot – annak már kevésbé, hogy a kapura lövési arány 14-33-ra változott. Persze oda.

Az eredmény viszont 3-2-re ide, rögtön a záró periódus elején, Sebők Balázs ugyanis pimasz csel után kilőtte a bal alsót, ami természetesen az ellent paprikázta fel, így a magyar csapat hosszú percekig saját harmadába szorult, ám Vay rendíthetetlennek bizonyult. Pedig ekkor az olaszoknál már egyre többet voltak jégen a honosított tengerentúliak, akik erőltették a fizikális hokit, s megpróbáltak kiállításokat kiprovokálni, ám a hazaiak, ha egyre fáradtabban is, de rendkívül fegyelmezetten tették a dolgukat, így szépen fogyott az idő. Fél perccel a vége előtt már állt az egész lelátó, az ellenfél pedig levitte a kapusát, de ez sem segített, így a második magyar meccsen megszületett az első győzelem.

Harmadszorra csak sikerült!

Magyarország megérkezett a vébére.

Divízió 1-es világbajnokság, Budapest:

Magyarország-Olaszország 3-2 (0-1, 2-1, 1-0)

Gól: Sarauer (Sofron, Galló, 22.), Vas J. (Sebők, Galló, 33., emberelőny), Sebők (Wehrs, 42.), illetve Traverse (S. Kostner, Zanatta, 5.), Larkin (S. Kostner, Deluca, 32., emberhátrány).

Kiállítás: 6, illetve 6 perc.

További eredmény: Lengyelország-Szlovénia 4-2 (1-0, 2-1, 1-1)

Szerző

Volt játékosára cserélte Bódogot a DVTK

Publikálás dátuma
2018.04.23. 20:12
Fotó: Molnár Ádám

A labdarúgó NB I legutóbbi, 27. játéknapján a Puskás Akadémia elleni 1-0-s vereséggel sorozatban harmadszor kapott ki a DVTK, amely azzal, hogy a tavaszi idényben lejátszott nyolc mérkőzéséből csak egyet nyert meg, a kiesőzóna közelébe sodródott, ráadásul a negyeddöntőben kiesett a Magyar Kupából is. Mindezt nem nézte tovább tétlenül a klubvezetés, a bajnokság kilencedik helyén álló egyesület honlapja ugyanis hétfő délelőtt arról számolt be, hogy felbontotta szerződését a szakmai igazgatói posztot is betöltő Bódog Tamással. „A DVTK játékoskerete jobb, mint amit a tabellán elért helyezése mutat. Hat fordulóval a bajnokság vége előtt azért szükséges a váltás, mert a jelenlegi felállásban nem látjuk biztosítottnak a csapat élvonalbeli tagságának megtartását” – így a hivatalos indoklás. Sajtóhírek szerint telefonon közölték a feladatát 2017 márciusa óta ellátó Bódoggal a döntést, ezt azonban maga az érintett nem erősítette meg, ugyanis mobiltelefonján lapzártánkig nem volt elérhető.

Délután egyébként már a lehetséges utódról írt a Nemzeti Sport Online, a portál értesülése pedig igaznak bizonyult: a klub korábbi játékosa követi Bódogot a kispadon. Az a Fernando (teljes nevén Fernando Fernández Escribano), aki 2012 márciusa és 2013 júniusa között összesen 36 élvonalbeli mérkőzésen öltötte magára a diósgyőriek mezét, pályafutása befejezése után elvégezte a pro licences tanfolyamot, legutóbb pedig egy spanyol alacsonyabb osztályú gárdánál dolgozott. Az öt évvel ezelőtt – éppen Diósgyőrből – visszavonuló spanyol kedden tartja az első edzését, szakmai stábjának kialakítása még folyamatban van.

A szurkolókat megosztotta a klubvezetés reakciója, többségben voltak azok, akik nem értettek egyet a menesztéssel. Az egyik szurkolói honlap alig egy órával a Bódog távozását bejelentő hivatalos hír megjelenése után máris szimpátiatüntetést szervezett, a drukkerek 18 órától demonstráltak az edzőközpont előtt.

A hétfői volt az ötödik edzőcsere az élvonalbeli bajnokság mostani szezonjában: korábban a Haladás változtatott kétszer, valamint a Mezőkövesd és a Budapest Honvéd egyszer-egyszer.

Szerző

Miért mondták le Alföldit? - Elértük a pécsi direktort

Publikálás dátuma
2018.04.23. 19:38
Forrás: Facebook/Igenis, miniszterelnök úr FOTÓ: MÉSZÁROS CSABA
"Hiába is mondanék bármit, nem hinnének nekem" – erre hivatkozva nem válaszolt a sajtót és a kérdéseket napok óta kerülő Vincze Balázs, a pécsi Zsolnay Kulturális Központ vezetője tudósítónknak arra a kérdésére, hogy miért mondták le váratlanul azt a darabot, amelyben szerepel a köztudottan ellenzéki gondolkodású Alföldi Róbert.

Mint arról írtunk, a fővárosi Átrium Színház május 27-ére meghirdetett előadására, az „Igenis, miniszterelnök úr!” című komédiára már elkelt a jegyek java, amikor április 17-én Vincze Balázs indoklás nélkül levette a műsorról a tisztes bevételt hozó produkciót. Tegnapig hiába kerestük Vinczét, telefonját nem vette fel, a kulturális központ pedig nem volt hajlandó megadni az okát az előadás lemondásának. A pécsiek mindebből arra következtettek, hogy a kormánypárti vezetésű város nem szeretné, ha Alföldinek sikere lenne az önkormányzat kulturális intézményében, ezért vagy a városvezetők utasították Vinczét a produkció lemondására, vagy Vincze magától is tudta, „mi a dolga”.

Hétfőn végre sikerült telefonon szót váltani Vincze Balázzsal. A Harangozó-díjas táncművész most sem akarta elárulni, miért döntött így. Úgy vélte, értelmetlen, hogy bármit is mondjon. Győzködtem, hogy mégiscsak kellene indokát adni a döntésnek, mert így marad az a hipotézis, hogy a fideszes vezetésű város száműzni kívánja a vele egyet nem értő művészek produkcióit. Vincze azt felelte, erről szó sincs. De amikor azt kérdeztem, hogy akkor miről van szó, ő azt válaszolta: hiába is mondana bármit, nem hinnének neki. Azzal is érveltem, hogy Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa (EKF) volt, annak köszönhetően épült meg a Zsolnay központ is, és az EKF címet a baranyai megyeszékhely egy olyan pályázattal nyerte, amiben hangsúlyos szerepet kapott, hogy a város milyen multikulturális hatások alatt formálódott és él ma is – már pedig ezzel az üzenettel bántóan szembemegy az, ha a Fidesszel egyet nem értő művészek mostantól nem kívánatosak lesznek Pécsett. Vincze erre azt felelte, hogy a Zsolnayban évente 2700 eseményt rendeznek, s a műsorkínálat igenis multikulturális. Megkérdeztem, hogy volt-e korábban olyan produkció, amit indoklás nélkül mondott le a Zsolnay vezetése - Vincze nem tudott ilyet említeni. Később még hozzátette, hogy egyszer talán elárulja döntése hátterét, de most, ebben a légkörben semmiképp. Megjegyeztem: ebben az esetben ezt a gyanakvó légkört épp az okozta, hogy indoklás nélkül kidobtak egy sikeresnek ígérkező produkciót. A légkör elmúlna, ha hallanánk egy logikus magyarázatot. Vincze Balázs azonban hajthatatlan volt.

Amúgy az Átrium Színház komédiáját május 27-én mégis bemutatják Baranyában, hisz Szigetváron az önkormányzat kulturális intézménye, a Vigadó befogadta a produkciót. Két előadásban több mint hatszázan láthatják Alföldiéket, a jegyek ugyanis egy nap alatt elfogytak. Tegyük hozzá, hogy Zrínyi városát nem kormánypárti vezetés irányítja, hisz az önkormányzat testületében egy helyi civil szervezet, a Szigetvári Emberekért Egyesület képviselői vannak többségben.

Szerző