Szlovákia;Peter Pellegrini;Denisa Saková;

A lemondatott belügyminiszter helyét "jobb keze" veszi át

Denisa Sakovát, a belügyi tárca jelenlegi államtitkárát jelölte a belügyminiszteri pozícióba a Smer. Andrej Kiska köztársasági elnök délután fogadja majd Sakovát - írja az Új Szó. A pozsonyi sajtó a márciusban lemondani kényszerült korábbi tárcavezető, Robert Kalinák jobb kezének tartja a jelöltet az MTI értesülései szerint.

A jelölésről a Smer-SD szűkebb vezetése döntött, de a végleges döntést a párt elnöksége hozta meg. Ezzel kapcsolatban tárgyalni fog a Koalíciós Tanács is, amely szintén kedd délután ülésezik a parlament épületében. A Smer-SD arra hívta fel a figyelmet, hogy az államfőnek ki kell neveznie azt a jelöltet, amelyet a kormányfő előterjeszt.

A belügyminiszteri funkció Tomáš Drucker lemondásával üresedett meg, aki azért távozott, mert úgy döntött, hogy nem váltja le Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt. A tárcát átmenetileg Peter Pellegrini kormányfő vezeti.

A közgazdász végzettségű Saková több mint tíz éve került a belügyminisztériumba, ahol azóta több különböző poszton dolgozott, írja az MTI. Belügyi államtitkár a 2016-os parlamenti választások után lett. A pozsonyi sajtó a márciusban lemondani kényszerült korábbi tárcavezető, Robert Kalinák jobb kezének tartja az új jelöltet.

Saková várhatóan még a héten elfoglalhatja a - tisztséget csupán néhány hétig betöltő, Tomás Drucker múlt heti távozásával megüresedett - belügyminiszteri posztot.

Szlovákiában két hónapja - változó intenzitással folyó - belpolitikai válsághoz vezetett, hogy február végén menyasszonyával együtt meggyilkoltak egy fiatal szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot, aki a kormányig érő maffiaszálak feltárásán dolgozott. Az újságíró-gyilkosság miatt az országban a rendszerváltozás óta példátlan nagyságú tüntetések kezdődtek.A válság hatására később több miniszteréhez - köztük Robert Kalinák belügyminiszterhez - hasonlóan távozni kényszerült Robert Fico korábbi kormányfő. A kabinet széleskörű átalakításon esett át, az új miniszterelnököt, Peter Pellegrinit március végén nevezték ki. A folytatódó tüntetések hatására az új kabinet belügyminisztere - Tomás Drucker - néhány hét után lemondott, másnap pedig bejelentették, hogy Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány május végén távozik tisztségéből. A főkapitány távozása az előző hetek tüntetéseinek egyik fő követelése volt.