Bioritmus;gerinc;tartás;derékfájdalom;

Álljunk végre két lábbal a földön!

Minden derékbajunk forrása, hogy „elferdülünk” - mondta a Népszavának  Bicskei Izabella edző. Ha kicsit oda tudnánk figyelni, hogy két lábbal álljunk a földön, már sokat tennénk azért, hogy ne fájjon a hátunk.

Sok gondunk megszűnne, ha a súlyunkat nagyrészt három pontra – a nagy-, illetve a kislábujj alatti csonttőhöz és a sarkunkra - egyenletesen terhelve, két telitalppal állnánk a földön. Ekkor a csípőnket nagyobb eséllyel tudnánk magunk alá billenteni, amivel meggátolhatnánk, hogy a fölső háti szakasz kinyíljon és púpos legyen a hátunk.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A kismamáknak különösen fontos lenne a két lábon állás, hogy megelőzzék, hogy szétnyíljon a hasizmuk, de telefonálás közben sem helyes, ha csak az egyik lábra tesszük a testsúlyt. Ezeknél a pozícióknál terheljük ugyanis leginkább, ráadásul egyoldalúan a testünket. Az sem jó, hogy ülés közben keresztbe tesszük a lábunkat, az egyik ülőgumóra terhelve a testsúlyunkat. Divatba jött a rollerozás, ami örvendetes, de fontos, hogy ne csak az egyik lábunkkal hajtsuk, mert teljesen „elferdülünk” - mondta az edző.

Bicskei Izabella hangsúlyozta, ha csak ezen a féloldalasságon tudunk változtatni, már megakadályozhatjuk a hátfájdalmak nagy részét. Ehhez tudatosság kell, figyelmeztessük magunkat a két lábon állásra, mert különben még az edzés sem ér semmit.