Orbán Viktor és a nők

Habár Orbán Viktor nem foglalkozik nőügyekkel, most mégis kormányprogramjának a középpontjába állította őket. „Én szeretnék a magyar nőkkel, a magyar hölgyekkel kötni egy megállapodást a magyar jövőről” - nyilatkozta nemrég. A megállapodás afféle szerződés, amelyben a felek rögzítik, mit várnak, és cserében mit kínálnak. Mit remél a miniszterelnök? Hát „csak” azt, hogy a magyar nők teleszülik a Kárpát-medencét. Ez ugyanis már nemcsak a gyakran hirdetett Kárpát-medencei hegemóniához szükséges, de ahhoz is, hogy elkerüljük Európa gazdasági hanyatlását és – ahogy „elvtársaival” fogalmazni szokott - „elmuszlimosodását”, valamint a Kelet-Európát fenyegető „kihalási katasztrófát”.

Nos, mi az ajánlat? A körvonalazódó program sarokpontjai: a kétgyermekesek családi adókedvezményének további emelése, a gyed felső határának növelése, a gyermek születése után járó egyszeri állami támogatás (egyszeri anyasági támogatás) növelése, a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítése, a családbarát munkahelyi környezet kialakítása, a gyermekvállalás erőteljesebb elismerése a nyugdíjrendszerben. Ezek mind fontos tényezők, ám az ajánlat hátterében egy sajátos modell bukkan elő: a nő egy olyan szerkezet, egy olyan önreprodukáló automata, amelybe felül bedobnak néhány millió forintot, alul kipotyog egy – vagy szerencsés esetben akár két - gyerek.

Az, hogy valamit tenni kell, nyilvánvaló. Egész Európa az alacsony termékenység problémájával küszködik, ebből pedig egész sor jövőbeli probléma adódik. A viszonylag alacsony gazdasági növekedés, a növekvő térségi egyenlőtlenségek, a nyugdíj-rendszer fenntarthatatlansága és a hagyományos nemzeti kultúra sérülékenysége.

Egy évszázaddal ezelőtt a társadalmak még a magas születésszám és a magas gyermekhalandóság gondjaival küszködtek. Az 1970-es évekre azonban már – amikor az én gyermekeim is születtek – a körülmények viszonylag civilizálódtak: könnyebbé vált a lakáshoz jutás, az egészségügyi- és a gyermekintézmények kiépültek, a gyermektámogatás megnőtt, és a gyermeknevelés költségeiből a társadalom kezdett részt vállalni. Sőt győzögetni kezdték a férfiakat: tekintsd a párodat embernek! Az eredmény nem is maradt el: a termékenység megnőtt, bár a mértéke még mindig nem érte el a népesség újratermeléshez szükséges 2,1-es arányt.

Ám átlépve a XXI. századba, a szerződő félnek tekintett nők elvárásai alapvetően megnőttek. Lehet ezen búslakodni, bár én személy szerint örülök ennek: de akárhogyan van is, nem tanácsos figyelmen kívül hagyni a megváltozott igényeiket. Ha tehát meg akarsz velük állapodni, légy kész tekintetbe venni ezeket, mert különben, nincs megállapodás.

Mit is várnak el a nők a XXI. században? Szinte ijesztő felsorolni: egyenrangúságot és egyenlő jogokat. Egyenlő hangot a társadalomban, az otthoni és a családi beszélgetéseknél. Egyenlő esélyeket, egyenlő előrelépést a gazdaságban, a társadalomban és a politikában egyaránt. Egyenlő bánásmódot és egyenlő megbecsülést. Egyenlő béreket, azaz egyenlő munkáért, egyenlő kötelezettségeket jelentő szerződésekért egyenlő jövedelmeket. Egyenlő teherviselést otthon, a családban, a munkahelyen és a közösségben.

De, hogy félreértés ne legyen: ezeket az igényeket nemcsak a magyar nők támasztják, hanem így van egész Kelet-Közép-Európában. Az a tény pedig, hogy egész régiónk – némi túlzással - a „kihalás” gondjaival küszködik, arra utal, hogy a férfiakból összetevődő hatalmi elitek ezt még nem fogták fel. A legszexistább kijelentések éppen a Fidesz prominensei szájából hangzanak el.

FOTÓ: ORBÁN VIKTOR FACEBOOK OLDALA

FOTÓ: ORBÁN VIKTOR FACEBOOK OLDALA

Orbán Viktor a nőkkel megkötendő - nagy zajjal beharangozott, de egyelőre kevés konkrétumot felmutató - szerződésével tehát ugyanaz a baj, mint az összes többi, a társadalmat, a gazdaságot és a politikai rendszert illető víziójával: a XIX. század gondolatvilágát tükrözi. Ez az oka, hogy a felkínált szerződés – hogy finoman fogalmazzunk - kevéssé csábító egy XXI. századi nő számára. Ez a vízió már száz évvel ezelőtt – amikor a női egyenjogúság hívei harcolni kezdtek – elégtelen lett volna a megnyerésükre. Ma egy a politika iránt nem igazán érdeklődő, átlagos magyar hölgy, ha végigolvassa a miniszterelnöki ajánlatot, azt bizony elég szegényesnek minősíti. Ha szerződést akar kötni, majd keres valaki mást, aki azt nyújtja, amire vágyik, és amit elvár. Azokkal próbál tehát egyezkedni, akik a XXI. században természetes igényeit nem értetlenséggel és lekicsinylő elutasítással, hanem jószándékú egyetértéssel, sőt bátorítással fogadják. S ha ezt Magyarország nem kínálja neki, majd keres egy olyan környéket, ahol boldogan fogadnak egy ambiciózus, alkalmazkodni és tanulni is hajlandó, családszerető, a saját magába, családjába és társadalma jövőjébe akár a gyerekvállalással is befektetni szándékozó fiatal hölgyet.

2018.04.26 08:03

Döntetlent játszott a Debrecen és az MTK

Publikálás dátuma
2018.08.17 22:21
Bódi Ádám, a Debrecen és Myke Bouard Ramos, az MTK játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 5. fordulójában játszott Debreceni VSC – M
Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
A hosszabbítás utolsó percében harcolta ki az egyenlítést, így továbbra is veretlen a DVSC.
Továbbra is veretlen a DVSC, miután hazai pályán 3-3-as döntetlent játszott az újonc MTK Budapest gárdájával a labdarúgó OTP Bank Liga ötödik fordulójának pénteki nyitómeccsén – írja az MTI. A találkozó hat perccel később kezdődött, Berke Balázs játékvezető ugyanis a kezdés előtt leparancsolta a pályáról a DVSC védőjét, Cikost, akinek gyűrű volt az ujján. Mivel az ékszert több módszerrel sem sikerült levenni a szlovák jobbhátvéd kezéről, a helyén végül Kusnyír Erik kezdett. A mérkőzés első perceiben két nagy helyzetet is kialakítottak a hazaiak, az első negyedóra végén azonban a vendégek szereztek vezetést. A folytatásban is többet támadó DVSC a félidő hajrájában szabadrúgásból egyenlített, ám nem sokáig örülhettek a debreceni szurkolók, mivel egy perccel később már újra az MTK-nál volt az előny. A szünet után is a Debrecen birtokolta többet a labdát, mezőnyfölényben játszott a hazai együttes, ám sokáig komoly gólszerzési lehetőséget nem tudott kialakítani. Az MTK kontratámadásokra rendezkedett be, és ezek egyikéből tovább növelte előnyét. A Loki a hajrában mindent egy lapra feltéve támadott, és előbb szépített, majd miután kihagyott egy százszázalékos helyzetet és lőtt egy kapufát is, a hosszabbítás utolsó percében Szatmári fejesével kiharcolta az egyenlítést. OTP Bank Liga, 5. forduló: Debreceni VSC–MTK Budapest 3-3 (1-2) Nagyerdei Stadion, 4002 néző, v.: Berke gólszerzők: Bódi (41.), Takács (87.), Szatmári (95.), illetve Kanta (15.), Lencse (42., 75.) sárga lap: Kusnyír (58.), Kinyik (91.), illetve Szelin (17.), Ikenne-King (39.), Kicsak (68.), Pintér (74.), Kanta (82.), Torghelle (90.), Gengeliczki (95.)  Debreceni VSC: Nagy S. - Kusnyír, Kinyik, Szatmári, Barna (Könyves, 52.) - Tőzsér - Varga K., Haris, Bódi (Bereczki, 84.), Ferenczi - Avdijaj (Takács, 74.) MTK Budapest: Kicsak - Ikenne-King, Pintér, Gengeliczki, Szelin - Vass Á. - Farkas (Schäfer, 55.), Bognár, Kanta, Ramos (Gera D., 84.) - Lencse (Torghelle, 77.)
2018.08.17 22:21
Frissítve: 2018.08.17 22:21

Fucsovics búcsúzott Cincinnatiben

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:45
Fucsovics Márton
Fotó: AFP/ CHRISTOPHE SIMON
A magyar játékos ennek ellenére is karrierje legjobbjaként a 40. hely környékére jön előre a világranglistán.
Fucsovics Márton két szettben kikapott Stan Wawrinkától az egyesült államokbeli Cincinnatiben zajló keménypályás tenisztorna férfi versenyének nyolcaddöntőjében – írja az MTI. A két játékos idén már kétszer is megmérkőzött egymással: Fucsovics a múlt héten nagy csatában, négy meccslabdáról kapott ki Torontóban, májusban viszont a genfi salakpályás versenyen a magyar legyőzte háromszoros Grand Slam-bajnok riválisát. Cincinnati mérkőzésük többszöri halasztás után még csütörtökön kezdődött, ám akkor Wawrinka 2:1-es vezetésénél, Fucsovics adogatásánál az eső miatt be kellett befejezniük a játékot. A pénteki folytatásban az első szett hajrájáig mindkét teniszező hozta az adogatását – igaz, Fucsovicsnak kétszer is bréklabdát kellett hárítania –, majd a svájci 5:4-es vezetésnél fogadóként kétszer is játszmalabdához jutott, és a másodikat ki is használta. A második felvonásban a világranglistán 48. magyar játékos Wawrinka 3:2-es előnyénél veszítette el adogatását, a svájci pedig ezt követően szerváinál mindössze két pontot engedélyezett Fucsovicsnak, aki így 1 óra 23 pernyi játékot követően kiesett. A nyíregyházi teniszező – aki először jutott ezres versenyen a 16 közé – ennek ellenére is karrierje legjobbjaként a 40. hely környékére jön előre a világranglistán. Eredmény: férfiak, nyolcaddöntő (6,3 millió dollár összdíjazás): Stan Wawrinka (svájci)-Fucsovics Márton 6:4, 6:3
2018.08.17 21:45
Frissítve: 2018.08.17 21:45