Orbán Viktor és a nők

Habár Orbán Viktor nem foglalkozik nőügyekkel, most mégis kormányprogramjának a középpontjába állította őket. „Én szeretnék a magyar nőkkel, a magyar hölgyekkel kötni egy megállapodást a magyar jövőről” - nyilatkozta nemrég. A megállapodás afféle szerződés, amelyben a felek rögzítik, mit várnak, és cserében mit kínálnak. Mit remél a miniszterelnök? Hát „csak” azt, hogy a magyar nők teleszülik a Kárpát-medencét. Ez ugyanis már nemcsak a gyakran hirdetett Kárpát-medencei hegemóniához szükséges, de ahhoz is, hogy elkerüljük Európa gazdasági hanyatlását és – ahogy „elvtársaival” fogalmazni szokott - „elmuszlimosodását”, valamint a Kelet-Európát fenyegető „kihalási katasztrófát”.

Nos, mi az ajánlat? A körvonalazódó program sarokpontjai: a kétgyermekesek családi adókedvezményének további emelése, a gyed felső határának növelése, a gyermek születése után járó egyszeri állami támogatás (egyszeri anyasági támogatás) növelése, a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítése, a családbarát munkahelyi környezet kialakítása, a gyermekvállalás erőteljesebb elismerése a nyugdíjrendszerben. Ezek mind fontos tényezők, ám az ajánlat hátterében egy sajátos modell bukkan elő: a nő egy olyan szerkezet, egy olyan önreprodukáló automata, amelybe felül bedobnak néhány millió forintot, alul kipotyog egy – vagy szerencsés esetben akár két - gyerek.

Az, hogy valamit tenni kell, nyilvánvaló. Egész Európa az alacsony termékenység problémájával küszködik, ebből pedig egész sor jövőbeli probléma adódik. A viszonylag alacsony gazdasági növekedés, a növekvő térségi egyenlőtlenségek, a nyugdíj-rendszer fenntarthatatlansága és a hagyományos nemzeti kultúra sérülékenysége.

Egy évszázaddal ezelőtt a társadalmak még a magas születésszám és a magas gyermekhalandóság gondjaival küszködtek. Az 1970-es évekre azonban már – amikor az én gyermekeim is születtek – a körülmények viszonylag civilizálódtak: könnyebbé vált a lakáshoz jutás, az egészségügyi- és a gyermekintézmények kiépültek, a gyermektámogatás megnőtt, és a gyermeknevelés költségeiből a társadalom kezdett részt vállalni. Sőt győzögetni kezdték a férfiakat: tekintsd a párodat embernek! Az eredmény nem is maradt el: a termékenység megnőtt, bár a mértéke még mindig nem érte el a népesség újratermeléshez szükséges 2,1-es arányt.

Ám átlépve a XXI. századba, a szerződő félnek tekintett nők elvárásai alapvetően megnőttek. Lehet ezen búslakodni, bár én személy szerint örülök ennek: de akárhogyan van is, nem tanácsos figyelmen kívül hagyni a megváltozott igényeiket. Ha tehát meg akarsz velük állapodni, légy kész tekintetbe venni ezeket, mert különben, nincs megállapodás.

Mit is várnak el a nők a XXI. században? Szinte ijesztő felsorolni: egyenrangúságot és egyenlő jogokat. Egyenlő hangot a társadalomban, az otthoni és a családi beszélgetéseknél. Egyenlő esélyeket, egyenlő előrelépést a gazdaságban, a társadalomban és a politikában egyaránt. Egyenlő bánásmódot és egyenlő megbecsülést. Egyenlő béreket, azaz egyenlő munkáért, egyenlő kötelezettségeket jelentő szerződésekért egyenlő jövedelmeket. Egyenlő teherviselést otthon, a családban, a munkahelyen és a közösségben.

De, hogy félreértés ne legyen: ezeket az igényeket nemcsak a magyar nők támasztják, hanem így van egész Kelet-Közép-Európában. Az a tény pedig, hogy egész régiónk – némi túlzással - a „kihalás” gondjaival küszködik, arra utal, hogy a férfiakból összetevődő hatalmi elitek ezt még nem fogták fel. A legszexistább kijelentések éppen a Fidesz prominensei szájából hangzanak el.

FOTÓ: ORBÁN VIKTOR FACEBOOK OLDALA

FOTÓ: ORBÁN VIKTOR FACEBOOK OLDALA

Orbán Viktor a nőkkel megkötendő - nagy zajjal beharangozott, de egyelőre kevés konkrétumot felmutató - szerződésével tehát ugyanaz a baj, mint az összes többi, a társadalmat, a gazdaságot és a politikai rendszert illető víziójával: a XIX. század gondolatvilágát tükrözi. Ez az oka, hogy a felkínált szerződés – hogy finoman fogalmazzunk - kevéssé csábító egy XXI. századi nő számára. Ez a vízió már száz évvel ezelőtt – amikor a női egyenjogúság hívei harcolni kezdtek – elégtelen lett volna a megnyerésükre. Ma egy a politika iránt nem igazán érdeklődő, átlagos magyar hölgy, ha végigolvassa a miniszterelnöki ajánlatot, azt bizony elég szegényesnek minősíti. Ha szerződést akar kötni, majd keres valaki mást, aki azt nyújtja, amire vágyik, és amit elvár. Azokkal próbál tehát egyezkedni, akik a XXI. században természetes igényeit nem értetlenséggel és lekicsinylő elutasítással, hanem jószándékú egyetértéssel, sőt bátorítással fogadják. S ha ezt Magyarország nem kínálja neki, majd keres egy olyan környéket, ahol boldogan fogadnak egy ambiciózus, alkalmazkodni és tanulni is hajlandó, családszerető, a saját magába, családjába és társadalma jövőjébe akár a gyerekvállalással is befektetni szándékozó fiatal hölgyet.

2018.04.26 08:03

Bejelentette Mourinho utódját a Manchester United

Publikálás dátuma
2018.12.19 10:54

Fotó: AFP/ SVEIN OVE EKORNESVAAG
A csapat egykori legendája veszi át az együttes irányítását, a norvég miniszterelnök is gratulált neki.
Bár Erna Solberg norvég kormányfő később törölte Twitter-bejegyzését, valójában Ole Gunnar Solskjaernek gratulált. A Manchester United ugyanis bejelentette: a klub egykori Bajnokok Ligája-győztes norvég játékosa lesz a kedden kirúgott Jose Mourinho utódja. A BBC cikke szerint ideiglenesen, a szezon végéig irányítja a MU-t.
Solskjaer kinevezésének hírét már kedden kirakták a klub honlapjára, aztán törölték. A hivatalos bejelentés végül szerdán délelőtt történt meg. A volt United-játékos mellett előzőleg egy másik egykori manchesteri focista, a világ- és Európa-bajnok Laurant Blanc neve is felmerült, de Solskjaer lett a befutó.
2018.12.19 10:54

Ördögök

Nem hiába van Kovács Zoltánnak CEU-s diplomája. Az államtitkár, aki most épp a nemzetközi kommunikációért felel, olyan szociológiai elemzést rittyentett ugyanis a budapesti tüntetésekről, amit Max Weber is megirigyelne. Vizsgálódása – melyet megosztott a The New York Times-szal – arra jutott, hogy a tiltakozásnak nincs társadalmi támogatottsága és (figyelem!) aktivista celebek (netán celebaktivisták), illetve elkeseredett ellenzéki képviselők szervezik, nem az átlagemberek. 
Vegyük észre Kovács elemzésének finomságát, szó sincs itt Hollik István szóvivő szubjektív előítéleteiről, az agresszív, lefizetett Soros-aktivistákról, akik „nem tisztelnek senkit és semmit”, csak az egzakt tudományról, a társadalmi támogatottság hiányáról és a nyilván emiatt elkeseredett ellenzéki képviselőkről. Azt nem tudom, hogy az aktivista celebek is el voltak-e keseredve, Kovács erre nem tért ki, valószínűleg azért, mert a Nézőpont Intézet nagymintás felmérése erre nem kérdezett rá. 
Nem is lennék most az intézetet vezető Mráz Ágoston Sámuel helyében, hisz a legerősebb érveket amúgy is elhallgatta Kovács elől. Pedig „a marrákesi migránspaktum részleges kudarcát” és a „brüsszeli elit pozícióféltését” megjelölni a „koncentrált kormányellenes és országlejárató támadás” egyik okaként, Mráz érdeme.
Az viszont, amit Latorcai János vetett fel, még az ördögi Sargentininek sem jutott az eszébe; a tüntetők az Országgyűlés alelnöke szerint „keresztényellenesek, gyűlölik a karácsonyt és nem tisztelik a kis Jézust”. Csak Gulyás Gergelyt tudom idézni: „Isten óvja Magyarországot” ettől a nyílt kereszténygyűlölettől. Könnyű persze Latorcainak, egy igazi kereszténydemokrata kilométerekről és szagról – még ellenszélben is – kiszúrja a keresztényellenes tüntetőket, a kis Jézust nem tisztelőknek pedig nagyon korán kell kelniük, hogy a nemzet karácsonyfáját meg tudják rongálni. 
Olcsó magyarnak híg a leve, de egy elkeseredett, Soros által fizetett kereszténygyűlölő, akinek még társadalmi támogatottsága sincs, mégis, mit tegyen így, karácsony előtt?
2018.12.19 09:25
Frissítve: 2018.12.19 09:29