Gyorsvázlat az önhittségről

Untermann nélkül nagyot lehet zuhanni. Példa erre az örmény Szerzs Szargszján, aki 2008-tól az alkotmány által lehetővé tett két ötéves cikluson át volt államfő. Egy 2015-ös alkotmánymódosítással megágyazott annak, hogy idén, elnöki mandátumának lejártakor a miniszterelnök kezébe menjen át a főhatalom. Akkor megígérte ugyan, hogy az elnöki palotából nem fog átköltözni a kormányfőibe, de most nem volt képes ellenállni a csábító lehetőségnek, a minap miniszterelnökké választatta magát.

Talán a Putyin-Medvegyev orosz páros mutatványa lebegett a szeme előtt: 2000 óta - 2008 és 2012 közötti megszakítással - Putyin látja el az orosz elnöki tisztséget. A megszakítás idején Medvegyev volt az államelnök, aki most a miniszterelnök. Függetlenül a tisztség elnevezésétől, mindig Putyin dirigált, de untermannként mindig ott volt neki Medvegyev. Szargszján segítőtárs nélkül vállalkozott az „itt a piros, hol a piros, mindig nálam a hatalom” játékra – és vesztett: a tömegek felháborodása, a 11 napon át tartó utcai demonstrációsorozat egyszerűen elsöpörte uralmát.

Szargszján számos súlyos hibát követett el, ebből kettőt Nikol Pasinján ellenzéki vezető terhére, illetve javára. Egyfelől átmenetileg őrizetbe vétette Pasinjánt, másfelől viszont később leült vele tévévitára – úgy, hogy a közhivatalvállalásra vonatkozó szószegés vádjával szemben egyetlen épkézláb ellenérve sem volt. Szargszján a vitában három perc alatt kiütéses vereséget szenvedett.

Örményországnak súlyos, etnikai vonatkozású területi konfliktusa van a szomszédos Azerbajdzsánnal. Az örmény ügyek szakértői szerint az eddigi vezetés igen erősen hozzákötötte az ország szekerét Oroszországhoz. Az ellenzék emellett felpanaszolja a mindent átható korrupciót. A bajokkal sokan tisztában voltak eddig is, de az volt az általános vélemény, hogy az ellenzék végletesen megosztott. Fel tud-e most nőni a hirtelen előállt feladathoz? Erről szól a következő felvonás.

Szerző
2018.04.26 08:07

Tovább dagad Mészáros médiagömböce

Publikálás dátuma
2018.08.21 13:15

Fotó: MTI-Népszava/
Három megyei napilappal bővül Orbán kedvenc oligarchájának a portfóliója.
A Mediaworks után Heinrich Pecina másik médiacégét is bekebelezi Mészáros Lőrinc érdekeltsége: úgyhogy az Inform Média Lapkiadó Kft.-t is bekebelezi a Mediaworks Hungary Zrt., írja a Zoom.hu. A fúzió várhatóan ősszel zajlik le. (A napilapok tartalmában látható jelei vannak a készülő átvételnek, a horoszkóp már egy ideje a Mediaworks kiadványoktól érkezik, illetve több dizájnelemet is átvettek a lapok. Ami pedig a tartalmat illeti, a kormányt támogató, az ellenzéket lejárató propagandacikkek ugyanabban a formában, ráadásul egy időben jelentek meg a kiadványokban. Ezek alapján csak idő kérdése volt, hogy Mészáros mikor kebelezi be a keleti végeket )
20-50 ezer
példányt vásárolnak naponta az olvasók a megyei napilapokból, ezért is volt sokkal fontosabb a megyei napilappiac megszerzése a kormánypárt számára. A 18 megyei napilapból 13-at a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks birtokol, valamint öt lapon Andy Vajna és a Népszabadságot bezárató Heinrich Pecina osztozik. (Utóbbi kitétel rövidesen múlt idő).
Az Informnak jelenleg három napilapja van, az Észak-Magyarország (BAZ megye), a Kelet-Magyarország (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) és a Hajdú-bihari Napló (Hajdú-Bihar megye). Ezeknek megfelelően három megyei hírportál is a portfólióhoz tartozik, a Boon, a Haon és a Szon.      Egyébként Mészáros Lőrinc bólintása nélkül Pecina senkinek nem értékesíthette volna médiaportfólióját, ugyanis hitelezőként a szintén az oligarcha tulajdonában álló MKB Bank bocsátotta rendelkezésére Pecinának azt az összeget, amiért az Inform Médiát megvásárolta. Következésképp a cégre az MKB Bank zálogjogot jegyeztetett be - ez pedig annyit jelent, hogy a pénzintézet engedélye nélkül a kiadó nem adható tovább újabb tulajdonosnak.
2018.08.21 13:15

Szél Bernadett lemondott a társelnökségről és a frakció vezetéséről

Publikálás dátuma
2018.08.21 12:56

Fotó: Népszava/ Vajda József
A pártot egyelőre egy személyben a másik társelnök, Keresztes László Lóránt vezeti.
Marad képviselő és az LMP képviselőcsoportjának tagja, de nem vezeti tovább a frakciót, és a társelnökségről is lemond Szél Bernadett. Aki lényegében nem hajlandó egy fegyelmi harcokba süllyedt pártot tovább irányítani. Emlékeztetőül: magának szélnek is fegyelmit adott a párt etikai bizottsága, és egy féloldalas határozattal eltiltotta attól, hogy bárminemű párttisztségért induljon három éven, miközben abban semmi kivetnivalót nem talált, hogy kitöltse társelnöki mandátumát. Mivel az LMP másfél évente tart tisztújítást, rögvest megindultak a találgatások arról, miszerint az etikai bizottság így akarja elejét venni annak, hogy Széllel futhasson rá a párt a 2022-es parlamenti választásokra. Hogy leköszönése után a párt választ-e társelnököt, vagy átáll az elnöki rendszerre, az egyelőre kérdéses. Ahogy az sem eldöntött, ki vezeti majd a frakciót. Információink szerint két név van a kalapban: az egyik a "talpon maradt" Keresztes László Lóránté, a másik Ungár Péteré. 
2018.08.21 12:56
Frissítve: 2018.08.21 13:21