Kim Dzsong Un vendégségbe megy

Publikálás dátuma
2018.04.27 07:33
A phenjani vezető a tárgyalások közben ebédelni visszatér északra Fotó: AFP/Korea Summit Press

Amennyiben minden a várakozások szerint alakul, történelmi napként lehet elkönyvelni a mait, hiszen Kim Dzsong Un az első észak-koreai vezető, aki délre látogat a koreai háború vége óta.

Mun Dzse In dél-koreai elnök reggel fél tízkor fogadja Kimet és kilencfős delegációját a határ közelében, s onnan a panmundzsomi Béke Házába mennek, ahol fél tizenegykor kezdődnek a tárgyalások. Az ebédet külön fogyasztják el – a BBC beszámolója szerint az északiak visszamennek a határ túloldalára –, majd délután közösen elültetnek egy fenyőfát, a két ország földjének és vizének felhasználásával. A ceremónia után ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, majd a történelmi esemény egy közös sajtótájékoztatóval, és a megállapodás szignálásával ér véget.

A pontos forgatókönyv ellenére rengeteg a kérdőjel. A legnagyobb bizonytalanságot az övezi, hogy vajon Kim hajlandó lesz-e felhagyni az atomprogramjával, amelyre létezése és túlélése egyik alapköveként tekint. A szöuli vezetés is elismerte, a legnehezebb és egyben legkiszámíthatatlanabb pontja a tárgyalásnak az lesz, hogy rávegyék Phenjant a denuklearizációra.

Az világosnak tűnik, hogy mi a legfontosabb Dél-Korenak és a nemzetközi közösségnek, ám kérdés, hogy mit tud ajánlani cserébe. Az AP szerint Kim Dzsong Unt rendkívül zavarja a közel 30 ezres amerikai katonai jelenlét Dél-Koreában, valamint az is, hogy formálisan – békemegállapodással – a mai napig nem sikerült lezárni a koreai háborút. Ez utóbbi azért is fontos, mert Phenjan erre hivatkozva állítja, hogy a két ország között olyan kiélezett a háborús feszültség, amely megköveteli részükről a nukleáris fegyverkezést.

Annak kicsi az esélye, hogy mindkét fél megkapja, amit szeretne – olvasható a The Washington Post elemzésében. Ám már a kisebb sikerek is előrelépést jelenthetnek, így például az is, ha Phenjan – amely aligha lesz hajlandó feladni a nukleáris arzenálját – befagyasztja az atomprogramját, és ennek garanciájaként beengedi az országba az ENSZ ellenőreit.

A mai találkozó tele lehet meglepetésekkel, ám a kimenetele, hangvétele nagyban meghatározza Donald Trump és Kim Dzsong Un májusra tervezett találkozójának sikerét.

Szerző

Theresa May már biztosra menne

Publikálás dátuma
2019.03.22 22:02

Fotó: AFP/ TOLGA AKMEN
A brit miniszterelnök utalást tett arra, hogy többség nélkül nincs újabb szavazás a megállapodásról.
A brit miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy csak akkor terjeszti ismét az alsóház elé szavazásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, ha megvan a többség az eddig kétszer is elutasított egyezmény elfogadásához. Theresa May péntek este közzétett levelében az MTI összefoglalója szerint tájékoztatta az alsóházi képviselőket az EU-csúcsértekezletről, amelyen döntés született a Brexit halasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e az EU-val tavaly novemberben elért Brexit-megállapodást. May levelének megfogalmazása szerint azonban „ha úgy tűnik, hogy nincs elégséges támogatás az egyezmény jövő heti újbóli beterjesztéséhez”, vagy ha a ház ismét elveti a megállapodást, akkor kérhető a Brexit további halasztása a megállapodás életbe lépésének elmaradása esetére meghatározott április 12-i határidőn túl, de ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
A huszonhetek és az Egyesült Királyság által egyaránt elfogadott megállapodás értelmében a korábbi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lesz az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a kétszer már leszavazott kiválási szerződést. Újabb elutasítás esetén pedig a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

„Kedveli Kim elnököt” – Észak-Korea elleni szankciókat vont vissza Trump

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:01

Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok elnöke mely büntetőintézkedésekre célzott.
Donald Trump amerikai elnök pénteken elrendelte a kormánya által Észak-Korea ellen életbe léptetett legújabb szankciók visszavonását. Az elnök Twitter-bejegyzésben közölte:
„az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy további, széleskörű szankciókkal bővíti a már érvényben lévő szankciókat Észak-Korea ellen. Utasítást adtam az újabb szankciók visszavonására”.
A Fehér Ház nem válaszolt az újságírók részleteket firtató kérdéseire, így nem világos az sem, hogy az Egyesült Államok elnöke mely szankciókra célzott. Sarah Huckabee Sanders szóvivő csupán annyit mondott: Donald Trump
„kedveli Kim elnököt és nem gondolja, hogy ezek a szankciók szükségesek”.
Az amerikai kormány csütörtökön két kínai hajózási vállalat ellen hozott büntetőintézkedéseket, azzal vádolva a cégeket, hogy segítenek Észak-Koreának kibújni az érvényben lévő szankciók alól. A döntést azzal indokolták, hogy fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un feladja atomfegyver-programját.
Szerző