Városliget;Ligetvédők;

Nyomoznak a városligeti összecsapás miatt

Garázdaság vétség és súlyos testi sértés gyanújával indított nyomozást a Budapesti Rendőr-Főkapitányság (BRFK) a szerda este, a városligetben történt összecsapás ügyében. A 168 óra videójából derült ki, hogy a Fidesz-közeli Valton biztonsági cég emberei rátámadtak azokra a ligetvédőkre, akik egy bejelentett tüntetésen próbálták blokkolni a fák átültetését végzőgépeket.

A videón az látszik, hogy az aktivisták és a 20-25 biztonsági őr előbb csak szóváltásba keveredik, majd dulakodás alakul ki. Volt olyan ligetvédő, akit a dulakodás hevében fojtófogással szorítottak a földre a biztonságiak. Az egyik valtonos őr leütötte a társa segítségére igyekvő, hátulról belé kapaszkodó ligetvédőt, Antal Nikolettát. Egy másik aktivistát pedig – szintén hátulról – fejbe rúgott egy kisteherautó platóján álló biztonsági ember. Érdemes kiemelni: noha a helyszínen több rendőr is volt, egy időre "eltűntek", és sokáig nem avatkoztak közbe, hagyták, hogy a valtonosok dulakodjanak az aktivistákkal.

A rendőrség lapunk kérdéseire nem válaszolt, a Magyar Naranccsal viszont annyit közöltek: egy embert kihallgattak az ügyben. A BRFK a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva arról hallgatott, hogy kivel szemben folytatnak eljárást. Arra a kérdésünkre sem válaszoltak: miként történhetett meg, hogy egy közterületen, előre bejelentett tüntetésről rövid időre eltűntek az eseményt biztosító rendőrök, alkalmat adva ezzel az őröknek az erőszakos fellépésre?

A Valtont alkalmazó Városliget Zrt. lapunk érdeklődésére azt közölte: a városligeti tiltakozók köre egy „kis létszámú, politikailag motivált, garázda” csapat, amely az évek során szerintük számos provokációt követett el. Ugyanakkor a cég közleményében elhatárolódott „minden erőszakos cselekménytől”, és elítélik azt, „kövesse el a tiltakozó, vagy a Liget Budapest Projekt munkálataiban közreműködő alvállalkozó”.

Az eset nyomán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), közleményében hangsúlyozta: csak a rendőrség és az állami erőszakszervezetek alkalmazhatnak jogszerűen erőszakot az állampolgárokkal szemben, magán biztonsági cég nem. Az előre bejelentett tüntetés esetén a rendőrség köteles megelőzni azt, hogy egy tüntetésen hasonló esetek forduljanak elő: meg kell védenie a rendezvény résztvevőit.

Telefonon elértük Antal Nikolettát, aki elmondta: szerda reggel kilenc órakor jelentette be a BRFK-nak írásban, hogy demonstrálni kívánnak a Városligetben. Elmondása szerint a rendőrségnek azt is jelezte, hogy akadályozni fogják a fák átültetését végző gépeket. Antal Nikoletta szerint ugyanis a Városliget Zrt. súlyosan szakszerűtlenül végzi a fák átültetését, így például nem a madarak tavaszi fészkelési ideje alatt kellene kiemelni a fákat a helyükről. Antal elmondta: a rendőrség tudomásul vette a bejelentését, majd egész nap biztosították a demonstrációt, amelynek során a ligetvédők kiültek a városligeti építési terület kapuja elé.

Estefelé azonban a rendőrök hirtelen eltűntek, majd ekkor több tucat valtonos rontott ki az építkezésről és ellökdösték a kapun kigördülő munkagépek elől a ligetvédőket. A dulakodás közben leütött Antal közölte: agyrázkódást szenvedett és most egy darabig nyakmerevítőt kell viselnie. Ugyanakkor az aktivista jelezte, csütörtök este is megpróbálják megakadályozni a faátültető gépek mozgását.