Török választás: börtönből indul az ellenzék

Publikálás dátuma
2018.04.27. 11:39
A HDP egy támogatója, háttérben pedig a párt két bebörtönzött politikusának képe. Fotó: YASIN AKGUL / AFP
Júniusra tűzték ki az előrehozott török elnök és parlamenti választásokat. Az elnökválasztás kiszámíthatónak tűnik, de hozhat meglepetést a kurd HDP szereplése a parlamenti választáson - írja a Mérce.hu. A baloldali párt teljes vezetése, 8 képviselője, 80 polgármestere ül börtönben, mégis elérhetik a 10 százalékos parlamenti küszöböt. Ez pedig Erdogan pártjának a többség elvesztésébe is kerülhet.

Illiberális államhoz képest nagy a mozgás a török politikában - írja a Mérce. Tavaly év végére a szélsőjobboldali kurd ellenes MHP lényegében betagozódott Erdogan pártjába és együtt indulnak a választásokon. Ellenben az MHP-ból tavaly év végén kivált Jó (İYİ) párt is indul a választásokon, sőt elnökjelöltje a pártvezető Meral Akşener a legesélyesebb jelölt Erdogan megszorítására - legfrissebb felmérések szerint a furcsa módon megmaradt második fordulóban csupán 5 százalékkal kapna ki. Ő egyébként a Kemalista Köztársaság párt támogatásával tud egyáltalán elindulni a választásokon: a Kemalisták 15 parlamenti képviselőjüket átültették a Jó frakciójába, hogy így a párt adhasson egy elnökjelöltet.

Az elnökválasztásnál meglepőbb eredményt hozhat a parlamenti választás, méghozzá a 10 százalékos abszurdan magas parlamenti küszöb miatt. Bár a Jó párt valamennyivel a küszöbb fölött áll, és a Köztársaság Párt biztosan megugorja azt, kérdéses a kurd-újbaloldali párt, a HDP szereplése.

A most 10 százalékos küszöbön táncoló HDP amikor 2015-ben először került be a parlamentbe, Erdoganék el is vesztették a többségüket. Ezután indult el az erdogani lavina a független médiatermékek ellen, és nyerte meg a török elnök pártja az előrehozott választásokat novemberben. Majd 2016-ban jött a puccs, és Erdogan a maradék média, és a másként gondolkodók mellett leginkább a kurd-újbaloldali HDP-vel kezdett leszámolni, terrorizmus támogatásával vádolva a pártot és vezetőit. Börtönbe került a párt teljes vezetése, 8 parlamenti képviselője, 80 polgármestere, és több ezer aktivistája, így a párt egyik társelnöke, Selahattin Demirtas is.

Demirtas, aki  jelenleg is előzetes letartoztatásban ül, bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson. Ennek pillanatnyilag nincs jogi akadálya - persze kérdéses, így marad-e ez: a kurd politikus következő tárgyalása április 30-án lesz. Az indulásra egyébként nincs sok esélye, a szimbolikus gesztus inkább a török szavazókorú népesség 18 százalékát adó kurdok mobilizálására lehet jó.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző

"Főállású gengszterek alkotják a kormányt"

Publikálás dátuma
2018.04.27. 11:00
Deniz Yücel - AFP fotó

Főállású gengszterek alkotják a török kormányt, állítja Deniz Yücel, német-török újságíró, aki egy évet töltött börtönben azért, mert a kormány szerint cikkeivel támogatta a terroristákat. Yücel a Cumhuriyet című független napilap munkatársa volt, tizenhat munkatársával együtt ítélték el. Szabadulása után a német állami televízióban, Maybrit Illner politikai újságíró műsorában beszélt a börtönben töltött időszakról.

"Törökországot főállású gengszterek vezetik - jelentette ki Yücel, aki 367 napot töltött rács mögött. - A börtönben jöttem rá, mennyire fontos a barátság, a szerelem. Bent az egyedüllét, az elszigeteltség érzésének feldolgozása a legnehezebb, illetve a tudat, hogy el akartak hallgattatni. Rengeteg erőt adott, hogy tudtam, nem vagyok egyedül, és a falakon kívül nagyon sokan állnak mellettem, és tesznek erőfeszítéseket a kiszabadulásomért."

Az újságíró a börtönben sem hagyta abba az írást, igaz, a körülmények nem voltak ideálisak, kilenc hónapot magánzárkában töltött, ahol naponta tíz percre kapcsolták fel a villanyt.

"Megtanultam villával írni, az ételhez kapott mártás volt a tinta, muszáj volt leírni a gondolataimat - emlékezett Yücel, aki később szerzett egy tollat magának. - Nagyon fontos, hogy az újságírók ne hallgassanak, kritizáljanak, hívják fel a figyelmet a visszásságokra, mert csak így lehet jobbá tenni a világot." (Stern

Szerző

Görög szabadságnapi parádé - Fotók

Publikálás dátuma
2018.04.27. 09:59

A vonuláson több ezren vettek részt az amerikai nagyvárosban, sokan hagyományos görög viseletben.

KATTINTSON A KÉPRE A TÖBBIÉRT! - FOTÓK: LUIZ RAMPELOTTO/EUROPANEWSWIRE/AFP

A görög szabadságharc (1821–1831) a görög nemzet sikeres felkelése volt, amelynek során kivívták szabadságukat az Oszmán Birodalomtól. Ezzel a görögök voltak az elsők, akik képesek voltak elszakadni és függetlenné válni. 

Szerző