Nem tartják veszélyesnek az antiszemitizmust

Publikálás dátuma
2018.04.28 07:33
Neonácik és ellentüntetők Ostritzban FOTÓ: DAVID SPEIER/NURPHOTO
Fotó: /

Németországban a társadalom egy része nem tartja nagy problémának az antiszemitizmust. Illetve kortól függ, miként viszonyulnak az ország polgárai a zsidógyűlölethez – derül ki a YouGov felméréséből. A 18-24 év közöttiek 42 százaléka véli az antiszemitizmust rendkívül súlyos társadalmi problémának. Átlagban azonban a megkérdezettek 61 százaléka látja így, a 65 év felettieknél pedig az arány 68 százalék.

Az internetes felmérésből kiderül továbbá az is, hogy a legfiatalabb vizsgált korcsoportnál 40 százalék nem tartja különösebb problémának az antiszemitizmust. Átlagosan ez az arány a 2000 megkérdezettnél 27 százalékos volt, a legidősebb korcsoportban pedig 22 százalék.

Nemcsak a korcsoportok esetében figyelhetőek meg jelentős anomáliák, a tekintetben is jelentősek a véleménykülönbségek, hogy ki mit sorol a zsidógyűlölet kategóriájába. A megkérdezettek 73 százaléka szerint antiszemita megnyilvánulásnak tekinthetőek a holokausztról szóló viccek. Ugyanakkor a zsidóvicceket már csak 48 százalék véli ennek. Igaz, ez a megkérdezettek nagyobbik felének számít, mert 34 százalék adott hangot annak a véleményének, hogy ezek nem nevezhetőek antiszemitának. Azt a kijelentést ugyanakkor, amely szerint a zsidók jó üzletemberek, a megkérdezettek mindössze 17 százaléka tartja dehonesztáló megjegyzésnek, 65 százalék ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg.

A felmérés szerint a válaszadók kétharmada (pontosan 65 százaléka) antiszemitának tartja azokat, akik megkérdőjelezik Izrael létezését. Ugyanakkor csak 18 százalék sorolja ebbe a kategóriába az izraeli kormány lépéseit bíráló megjegyzéseket. Összességében a megkérdezettek 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet súlyos gondot jelent. A megkérdezettek többsége, 49 százaléka nem tartja problémának a homofóbiát, 31 százalék fogalmazott meg ezzel ellentétes véleményt.

Angela Merkel a hét elején úgy fogalmazott, a menekültekkel az antiszemitizmus új formája jelent meg Németországban. Az izraeli 10-es csatornának adott interjújában azonban hozzátette azt is, „sajnálatos módon az antiszemitizmus már a menekültek megjelenése előtt is jelen volt az országban”. Kifejtette, egyetlen zsidó óvoda, iskola, zsinagóga sem maradhat rendőri védelem nélkül. „Ez pedig nyomaszt bennünket” – tette hozzá a német kancellár.

Szerző
2018.04.28 07:33

Már 73 halálos áldozata van a mexikói vezetékrobbanásnak

Publikálás dátuma
2019.01.20 11:42

Fotó: AFP/ FRANCISCO VILLEDA
A legfrissebb információk szerint 74 ember megsérült. Egyelőre senkit sem tartóztattak le az ügyben.
73-ra emelkedett a megcsapolt üzemanyag-vezetéknél pénteken történt robbanás halálos áldozatainak száma. Az eset során a legfrissebb információk szerint 74 ember megsérült, köztük heten 18 évnél fiatalabbak, egyikük pedig csupán 12 éves – írja a CNN. A robbanás Mexikó központi részén történt, a Mexikóvárostól száz kilométerre északra fekvő Tlahuelilpan településen. A keletkezett tüzet csak órákkal később sikerült eloltani. A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közölte, a vezeték néhány órával azt követően robbant fel, hogy tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta és helybéliek vödrökben gyűjteni kezdték a szétfolyó üzemanyagot. Alejandro Gertz Manero főügyész szerint egyelőre senkit sem tartóztattak le az ügyben, de vasárnap kihallgatások lesznek. A helyszínen jelenleg is dolgoznak a mentőcsapatok.
A helyszínről készült korábbi felvételeken a vezetékből a levegőbe sugárban feltörő üzemanyagot lehetett látni, és embereket, akik vödrökkel próbálták a folyadékot begyűjteni. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák láthatók.
2019.01.20 11:42

Két ember meghalt, amikor tűz ütött ki egy francia síközpontban

Publikálás dátuma
2019.01.20 11:24
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az embereket létrák segítségével próbálták kimenteni a többszintes épületből a tűzoltók.
Tűz ütött ki vasárnap hajnalban Franciaországban, a Courchevel síközpontban, egy idénymunkásoknak szállást adó épületben. A tűzesetben két ember életét vesztette és 22-en megsérültek, közülük négyen súlyos állapotban vannak – írja a BBC. A cikk szerint a lángok összesen három épületre terjedtek ki. Egyelőre nem tisztázott, hogy mi okozta a tüzet, az esettel kapcsolatban vizsgálatot indítottak. A helyszínen hetven tűzoltó dolgozott a tűz megfékezésén, és az embereket létrák segítségével próbálták kimenteni a háromszintes épületből. Három embert mentőhelikopterrel vittek kórházba.
2019.01.20 11:24