Ismételt választást követel a DK

Megtámadja a Demokratikus Koalíció (DK) választási csalásokra hivatkozva az országgyűlési választás listás eredményét a Kúrián, és az országos voksolás "európai kontroll melletti", lehető legkorábbi megismétlését követeli.

Rónai Sándor, az ellenzéki párt helyettes szóvivője szombaton, Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteken annak ellenére fogadta el a parlamenti választás listás eredményeit véglegesítő határozatát, hogy számtalan esetben kiderült, teljes szavazókörökben tűntek el az ellenzéki pártok listájára leadott szavazatok.

Kiemelte, több olyan körzetben is nulla szavazat szerepel az ellenzéki pártok listája mellett, ahol ellenzéki egyéni jelöltek akár több száz voksot is kaptak. A csalások legtipikusabb példájaként említette, hogy újpesti jelöltjük, Varju László 244 egyéni szavazatot kapott, a DK listájára ugyanakkor nem érkezett szavazat.

Egyedül a Fideszt nem érintik az eltűnő szavazatok, ezért ezeket az eseteket nem lehet véletlen hibákként kezelni- jelentette ki, majd úgy fogalmazott, "nagyon úgy tűnik, a Fidesz nem a választást, hanem a szavazatszámlálását nyerte meg".
Rónai Sándor közölte, ez a választás nemcsak, hogy nem volt szabad és tisztességes, hanem rendszerszintű, országos választási csalás gyanúját veti fel, ezért szerinte Orbán Viktor miniszterelnök a következő években hiába hivatkozik majd az emberek döntésére.

A DK helyettes szóvivője aláhúzta, nemcsak magukért, hanem a többi ellenzéki pártért is küzdenek.

Szerző

Jobbik - Első körben Sneiderék győztek

Publikálás dátuma
2018.04.28. 14:27
FOTÓ: Facebook

Ahogyan azt megírtuk, a Jobbik szombati kongresszusán a párt alapszabályának módosítása volt napirenden, két hét múlva pedig jön a tisztújítás. Abból, hogy a küldöttek elfogadják-e az elnökség által javasolt konstrukciót, következtetni lehet a tisztújítás eredményére is.

A legfontosabb kérdés az volt, a kongresszus rábólint-e arra az indítványra, hogy Vona Gábor lemondása után a pártelnök mellett elnökhelyettesi tisztség is legyen a Jobbikban. A személyre szabott elképzelés alapján Sneider Tamás lenne az elnök, Gyöngyösi Márton pedig a helyettese. Az elnökjelöltségért szintén induló Toroczkai László nem támogatta az elnökhelyettesi poszt bevezetését.

A kongresszuson újságírók nem vehettek részt. A rendezvény után az egyik résztvevőtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a küldöttek túlnyomó többsége, több mint 80 százaléka megszavazta az „elnök-elnökhelyettes” szisztémát. Mirkóczki Ádám szóvivő megerősítette értesülésünket.

Szintén nagy többséggel a kongresszus úgy döntött, hogy az elnöknek megmarad a vétójoga: Vona Gábor korábban ezzel a lehetőséggel élve akadályozta meg, hogy Novák Előd és mások bekerüljenek az elnökségbe.

A kongresszust Szabó Gábor pártigazgató vezette, felszólalások nem voltak. Az alapszabály mostani módosításával már nem csak a szomszédos országokban működő „külhoni” jobbikos szervezetek, hanem a más államokban, jellemzően Nyugat-Európában létrejött csoportok is képviseltethetik magukat a párt választmányában és a kongresszuson.

Szerző

Kiderült: az étcsoki nem csak finom, gyógyít is

Publikálás dátuma
2018.04.28. 14:12
Illusztráció: pexels.com
Két kutatás is bizonyította, a magas kakaótartalmú édességek csökkentik a stresszt, javítják a közérzetet, sőt a memóriát is - írja a HVG.

A San Diegóban rendezett, Experimental Biology 2018 elnevezésű kongresszuson két olyan kutatást is ismertettek, amely a magas kakaótartalmú csokoládé jótékony hatásairól szólt. A kutatások vezetője elmondta, eddig a cukortartalom szempontjából vizsgálták az étcsokoládé hatásait, de most, hogy a nagy koncentrációjú kakaót kutatták, arra jutottak, hogy minél több van a csokoládéban, annál jobban támogatja a kognitív működést, a memóriát, a hangulatot és a védekezőrendszert.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Az egyik tanulmányban idegsejtek elektromos aktivitást vizsgáló EEG-készülékkel mérték meg az idegrendszer működését 48 gramm 70 százalékos étcsokoládé fogyasztása után fél órával, majd két órával és azt találták, hogy növekedett az úgynevezett neuroplaszticitás, vagyis az agy képlékenységre való képessége. A másik tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogyan hat a 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása az emberi immunsejtek génkifejeződésére, különös tekintettel a gyulladást segítő és gátló citokin jelzőmolekulákra. Kiderült, a kakaó hatására fokozódik a T-immunsejtek aktiválása, a sejtes immunválasz, valamint az érzékelésben részt vevő gének működése.

Szerző