Hozomány a Mezőség kincseiből

Publikálás dátuma
2018.04.30 07:46

Fotó: /
Hozomány – Erdélyi népzene régen és most címmel jelent meg a nagyszerű énekesnő, Herczku Ágnes új dupla albuma, amely a tervek szerint egy sorozat nyitánya.

Herczku Ágnes évek óta szeretett volna egy „balladás” lemezt megjelentetni. „Emlékeztem rá, hogy az erdélyi gyűjtőútjainkon milyen sok szép balladát sikerült rögzíteni, ezért azzal kezdtem a munkát, hogy módszeresen végighallgattam a gyűjtéseket” – meséli. „Ekkor merült fel bennem – mivel annyi a jó énekes és a gyönyörű dal –, hogy ezt érdemes lenne közkinccsé tenni. Először egyszerűen ki akartam tenni a Youtube-ra. Aztán eszembe jutott, hogy amíg a népzene iránt érdeklődők ennek biztosan nagyon örülnének, addig az »adatközlők» csak hálás gondolatokkal lennének gazdagabbak. Van ugyan állami szintű elismerés a Népművészet Mestere cím adományozásával, de jóval több Mester van, mint akiket az állam anyagilag is tud dotálni. Így körvonalazódott az az ötletem, hogy az egykori gyűjtések szerkesztett változatát és egy arra épülő revival-lemezt is tartalmazó dupla CD-sorozatot kellene útjára indítani, aminek a bevételét a szokásostól eltérően nem mi, zenészek, hanem az adatközlő Mestereink kapják. Tisztában vagyunk azzal, hogy a mai zeneipari viszonyok közt ebből meggazdagodni senki nem fog, de nekünk fontos volt, hogy a köszönet mellett valahogy így is kifejezzük a hálánkat és a tiszteletünket a Mesterek tudásáért és önzetlenségéért.”

A Fonó Budai Zeneház kiadásában induló sorozat címe: Hozomány – Erdélyi népzene régen és most. Az első kiadvány a 2005-ös visai gyűjtőútra épül, ahol Papp Andrástól, Nagy Amáliától, Fodor Juliskától és Lovász Annától vannak felvételek. Nem véletlen, hogy a Mezőséggel kezdték a sorozatot: folklórkincse különösen gazdag, és Herczku Ágneshez személyesen is közel áll. „Szívesen mentem Kalotaszegen belül Magyarvistára is, a Gergely Erzsi nénivel kialakult személyes kapcsolat okán. Sajnos már nincs közöttünk. Mint ahogy a mezőségi, magyarszováti Maneszes «Láli» Józsefné Tóth Mariska sincs, a másik nagy kedvencem. Mennek el az öregek – ijesztő gyorsasággal. A visai Nagy Amália is... Amikor két éve megtudtam, hogy Papp András bácsi is meghalt, eldöntöttem, hogy Visával fogom kezdeni a Hozomány sorozatot, hogy legalább Amáli néni lányainak, Fodor Juliskának és Lovász Annának még életükben oda tudjuk adni ezt az albumot.”

A kiadvány második CD-je, a Revival is autentikus népzenei lemez. Falusi népzene – városi előadóktól. „Nem törekedtem koncerten is frappánsan előadható számok szerkesztésére – mint például a Tüzet viszek című lemezemnél” – mondja Herczku Ágnes. „Azt szerettem volna, hogy a lemez főszereplője ne én, hanem maga a gyönyörű visai zene legyen. Ezért kértem meg a Bandám tagjai – Hegedűs Máté, Fekete Márton Kispuma és Molnár Péter – mellett a mezőségi népzenét verhetetlenül játszó Koncz Gergelyt és Fekete Antal Pumát, hogy egy olyan zenekar játsszon visai népzenét, amire az ottaniak is azonnal felpattannának táncolni. És azért sem énekelek olyan sokat a Revival lemezen, mert férfi énekest is szerettem volna a lemezre. Németh Ferencet hívtam meg, akivel csaknem húsz éve ismerjük egymást, a Naplegenda című előadásban ennyi ideje énekelünk együtt. Nagyon szeretem Feri hangszínét, orgánumát.”

A hitelességre való törekvés azonban sohasem egy bizonyos felvétel kopírozását jelenti. „A stílus a részletekben rejlik. A részleteket pedig több előadó sok-sok felvételéből, illetve a személyes megtapasztalásból lehet megismerni. Az általam énekelt katonakísérőben legalább négy ember dallamvezetése, hanghordozása, díszítési technikája érhető tetten. Ebből kreáltam egy saját verziót, ettől lett az enyém” – vallja Herczku Ágnes, aki az új sorozatot erdélyi gyűjtőútjaik állandó szakmai „tanácsadója”, Kallós Zoltán emlékének ajánlja.

Névjegy
Herczku Ágnes 1998-ban került a Honvéd Együttes tánckarába, s itt kezdődött el hivatásos énekesi pályafutása is. Nyolc évig a Fonó zenekar tagja, két évig a Szalonna és Bandája énekese volt. 2002-től 2016-ig a Magyar Állami Népi Együttes szólistája. Nikola Parovval a Naplegenda című produkció megszületése (1999) óta folyamatosan dolgozik; sokáig a Nikola Parov Quartetben, majd saját zenekarában, a 2012-ben alakult Herczku Ági és a Banda formációban. Számos szakmai elismerés után 2016-ban Liszt-díjjal tüntették ki.

2018.04.30 07:46

Ismét a klímakatasztrófáért felelős erőműveket hozná helyzetbe Trump

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48

Fotó: AFP/ Pete Saloutos
Megszűnhet a szén-dioxid-kibocsátást egyszer már jelentősen korlátozó Tiszta Energia Terv.
A Környezetvédelmi Hivatal (EPA) kedden terjesztette elő az erőművek szén-dioxid-kibocsátásának újraszabályozására vonatkozó terveket - írja az MTI. 
A Trump-adminisztráció ezzel megszüntetné az előző elnök, Barack Obama klímaváltozással kapcsolatos erőfeszítéseinek egyik fő elemét, az úgynevezett Tiszta Energia Tervet.
A Környezetvédelmi Hivatal új szabályozása lehetővé tenné, hogy a tagállamok a maguk belátása szerinti szabályokat dolgozzanak ki szénerőműveikre. Sőt, ha úgy látják jónak, akár engedélyt is kérjenek a szén-dioxid-kibocsátás korlátozásának megszüntetésére.
A javaslat ismét jelentősen megnövelné a szén-dioxid-kibocsátás egyszer már korlátozott mértékét, és lehetőséget teremtene a tagállamoknak arra, hogy a környezetet kevésbé szennyező gáz-, szél-, és napenergia felhasználása helyett a szénerőművek fejlesztésére összpontosítsanak.
Az EPA egyelőre vitára bocsátja a tervezetet, és várhatóan jövő év elején dönt a végleges formájáról, majd a bevezetéséről.
2018.08.21 17:48

Elmaradt a fieszta Athénban

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48

Fotó: AFP/ IAKOVOS HATZISTAVROU
A megváltás napjának nevezte kedden Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, hogy hazája hétfőn kikerült a hitelmegállapodás hatálya alól. Az összes jelentősebb görög televíziós csatorna által közvetített megszólalásában azt is közölte, megérte küzdeni a görög népnek.
A beszéd Ithakában hangzott el, a színhely megválasztása nem véletlen: a leleményes Odüsszeusz ide tért vissza vándorlásai során, így a sziget egyfajta happy end jelképe is. Boldog végről azonban korai beszélni, s a nagy ünneplés el is maradt. Nem csak azért, mert Görögországnak gigantikus hitelt kell visszafizetnie, amely a gazdasági teljesítmény majdnem 180 százaléka. Ne feledjük, az országnak a három mentőcsomaggal összesen 289 milliárd eurót fizettek ki a hitelezők. A visszafogottság oka az volt, hogy a görög hatóságok csődöt mondtak a 96 halálos áldozatot követelő erdőtüzek megfékezésénél, így a hangulat az országban nem éppen felhőtlen. 
A fieszta amiatt is túlzás lenne, mert Athén valójában még addig élvezheti a hitelező trojka – az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) triumvirátusa – kivételes figyelmét, amíg vissza nem fizeti az utolsó eurócentet is. Ennek azonban legkorábbi időpontja 2066. Elvileg ugyan Görögország most már visszatérhetne a nemzetközi piacokra, valójában azonban erre egy ideig nem lesz lehetősége, hiszen a befektetők továbbra sem bíznak a fényes pénzügyi és gazdasági jövőben. Pedig Athén mintegy 20 milliárd dolláros tartalékkal rendelkezik, ami elég lenne arra is, hogy két évig működtessék az államot. Ezt a pénzt azonban nem kívánják felhasználni, de a mindenkori kormányok számára nagy kísértést jelent majd, hogy egy meggondolatlan ígéret teljesítéséért ne nyúljanak e tiltott gyümölcshöz. Ciprasz most ünnepelteti magát, nem is alaptalanul, a választók azonban a jövő évben, a parlamenti választáson mondanak majd ítéletet munkájáról. A kilátások nem jók, a Sziriza felmérések szerint 13 százalékkal marad el a konzervatív Új Demokrácia mögött. A véleményét többször megváltoztató kormányfőről pedig 67 százalék alakított ki negatív véleményt.
2018.08.21 17:48