Politikai botrány a brit kisfiú halála miatt

Publikálás dátuma
2018.04.30. 07:33
Európa-szerte emlékeztek az elhunyt kisfiúra Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

Az utóbbi napokban kissé háttérbe szorultak a koalíciós tárgyalások Olaszországban. A közvélemény egy súlyos neurológiai betegségben szenvedő kisfiú, Alfie Evans sorsért aggódott. A gyermek 23 hónapos korában szombaton halt meg a liverpooli Alder Hey gyermekkórházban, esete a belpolitikára is hatással volt. „Megszakad a szívünk. Mindenkinek köszönjük a támogatást” – írták a gyermek szülei, Kate james és Thomas Evans a Facebookon.

A kisfiút életben tartó lélegeztető gépeket még hétfőn kapcsolták le. Ezt követően azonban továbbra is magától vette a levegőt, s életfunkciói – az orvosok legnagyobb meglepetésére - nem mondták fel a szolgálatot percek alatt. A szülők, amikor úgy érezték, nagy a baj, szájon át lélegeztették gyermeküket. Kedden aztán az orvosok úgy döntöttek, visszateszik a gépekre, ám a kisfiú szervezete ekkor már a halállal küzdött.

A szülők hónapokon át jogi úton követelték a kórháztól, tartsák életben a kisfiút, ám nem jártak sikerrel. Az orvosok szerint agyának nagy része megsérült egy megmagyarázhatatlan betegség következtében. A gyermek 2016 decemberében került a liverpooli kórházba, az orvosok azonban úgy látták, a kisfiú állapota annyira súlyos, hogy nem érdemes gépeken tartani. Az eset az olaszokat is lázban tartotta, mert a Vatikán jelezte: befogadná a kisfiút a Bambino Gesú klinikára.

Az olasz hatóságok valóban mindent megtettek azért, hogy semmiféle jogi akadálya sem legyen a kisgyermek Olaszországba szállításának. Paolo Gentiloni miniszterelnök gyorsított eljárásban olasz állampolgárságot adományozott a gyermeknek. Ferenc pápa pedig arra kérte a hatóságokat, legyenek tekintettel a szülőkre, s részesítsék további ellátásban a gyermeket. Az egyházfő másfél hete a Vatikánban fogadta Alfie édesapját, s azt közölte, csak Isten dönthet arról, mikor érünk életünk végére. „Mindent meg kell tennünk az élet védelméért” – hangoztatta Ferenc pápa. Mariella Enoc, a Bambino Gesu igazgatója múlt hétfőn Liverpoolba utazott, hogy – az olasz légierő segítségével - előkészítse a kisfiú Rómába szállítását. Kedden Olaszország Londonba akkreditált nagykövete azt közölte, a gyermeket akár azonnal az olasz fővárosba szállíthatják.

A kórház azonban nem volt hajlandó teljesíteni a kérést. Az orvosok azt állították, a kisfiú nincs szállítható állapotban. Hasonlóképpen vélekedett egy brit bíróság is, amely a szülők kérése ellenére nem engedélyezte a szállítást arra hivatkozva, a gyermek gyógyulását nem tenné lehetővé, ha máshol kezelnék. A szülők a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál emeltek panaszt, a testület azonban gyorsított eljárásban úgy döntött: nem foglalkozik beadványukkal.

Az olasz politikai életet is felkavarta az eset. Matteo Salvini, az Északi Liga elnöke a Twitteren azt közölte, nem érti, hogy a szülők kérése ellenére miért vették le a gépekről a kisfiút. Múlt szerdán Andrzej Duda lengyel elnök is azt írta, meg kell menteni Alfie Evanst. „Bátor kis teste megmutatta, hogy az élet csodája erősebb a halálnál” – fejtette ki. Nikolas Haas német gyermekkardiológus élesen bírálta a liverpooli orvosok eljárását és a brit igazságszolgáltatást. Bár a gyermek nem gyógyulhatott volna meg, de érthetetlen, miért nem teljesítették a szülők kérését – mondta el a német dpa hírügynökségnek. „Mi lehet veszélyesebb annál, mint hogy hozzájárulnak egy gyermek életfunkcióinak leállításához?” – tette fel a költői kérdést. A német szakember – szemben a brit orvosokkal – úgy vélte, nem lett volna veszélyes Olaszországba szállítani Alfie Evanst. Nikolas Haas szerint a háttérben nem orvosi, hanem egészen más okok keresendőek. Úgy véli, a britek attól tartottak, hogy a szállítás komoly költségeket rótt volna a brit egészségügyi ellátó rendszerre, az NHS-re. A britek mindenesetre nem értenek egyet a nemzetközi bírálatokkal, úgy vélik, a lehető legjobban cselekedtek.

Európában sokakat megindított Alfie tragikus története. A Szent Péter téren múlt csütörtökön több százan imádkoztak Alfie-ért. Gyertyákat gyújtottak érte.

Cseh kormányra várva

Publikálás dátuma
2018.04.30. 07:32
Babis mindig számíthat Zeman elnökre Fotó: AFP/Michal Cizek
Bár még nem látni, mikor jön létre az új kabinet, minden jel szerint Andrej Babis pártja a szociáldemokratákkal és a kommunistákkal szövetkezik.

Csehországban mintha megállt volna az idő. A tavaly októberi parlamenti választás óta nincs az országnak a törvényhozás által elfogadott kormánya. Andrej Babis kabinetje egyszer már elvesztette a bizalmi szavazást a parlamentben, miután azonban az elnökválasztást megnyerő Milos Zeman ismét őt jelölte miniszterelnöknek, újrakezdődött a közélhúzás a pártok között. A két populista politikus szövetséget kötött egymással, bár az eltelt hetekben Babis – Zemannal szemben – viszonylag józanul kezelte az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseket.

Milos Zeman elnök azt szerette volna elérni, hogy Andrej Babis a szélsőjobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SDP) nevű párttal lépjen koalícióra, ez a megoldás azonban Babisnak igen kínos lett volna. A kinevezett miniszterelnök ezért azzal a szociáldemokrata párttal kezdett koalíciós tárgyalásokat, amellyel a milliárdos politikus által fémjelzett ANO már együttműködött az előző kormányzati ciklusban. Azután, hogy a tavalyi parlamenti választáson siralmasan szerepelt CSSD élére Jan Hamáceket választották meg, úgy látszott, semmi akadálya sem lehet az ANO és a szociáldemokraták együttműködésének. Csakhogy akadt egy bökkenő. Babis ellen az ügyészség korábban eljárást indított az Európai Csalás Elleni Hivatal ajánlása alapján uniós pénzek szabálytalan felhasználása vádjával, így a CSSD jelezte: Babis adja át a kormányalakítási megbízást másnak, vagy ha nem hajlandó erre, a szociáldemokraták kapják meg a belügyi tárcát, hogy biztosíthassák a kinevezett kormányfő elleni eljárás függetlenségét. Illetve ha a kormányfőt elítélnék az ügyben, akkor lépjen vissza, s a szociáldemokrata miniszterek lemondása a teljes kabinet bukását jelentse.

Babis elutasította a követelést, mondván: egy a választáson 7,3 százalékot szerzett politikai erő nem kaparinthatja meg az egyik legfontosabb tárcát. Április elején úgy látszott, kútba esnek a tárgyalások, s minden jel arra vallott, előrehozott választást kell kiírni az országban. Aztán a kinevezett kormányfő közbelépett, s mégis felajánlotta a belügyminisztérium irányítását a CSSD-nek.

A helyzetet bonyolítja, hogy múlt héten újabb vádakkal illették Babist. A csehszlovák titkosszolgálat egykori tagja, Ján Sarkocky azt állította, hogy a miniszterelnök az StB tagja volt. Bár hasonló vádakkal már korábban is előálltak Babissal szemben, a kinevezett kormányfő jelezte, beperli az interjút közlő Novy Cas című szlovák lapot.

Egyelőre patthelyzet alakult ki Prágában. A kommunisták jelezték: amennyiben az ANO megállapodna a CSSD-vel, kívülről támogatnák az új kabinetet. Ez a megoldás azonban sokaknak nem tetszik, hiszen 1990 óta először fordulna elő, hogy a kommunistáktól függ a prágai kabinet sorsa.

S akad még egy bökkenő. Miután az Egyesült Államok által irányított koalíció rakétatámadást intézett a kelet-gútai Dúmában vegyifegyvert bevető szíriai rezsimmel szemben, Andrej Babis a Twitteren azt írta, elkerülhetetlen volt a beavatkozás a damaszkuszi rezsim ellen, amely saját népe ellen intézett támadást. Ezen megsértődtek az Egyesült Államokat nem éppen kedvelő kommunisták, akik jelezték, még egyszer felülvizsgálják, hajlandóak-e egyáltalán a következő kormány támogatására.

A szappanopera májusban folytatódik. Az ANO, a CSSD, valamint a kommunisták megegyeztek abban, hogy némi szünet után folytatják majd az egyeztetéseket. Egyelőre semmit sem lehet biztosra venni, ám a jelek szerint Prágában mintha senkit sem zavarna az, hogy rohan az idő.

Csütörtökön dől el Itália sorsa

Publikálás dátuma
2018.04.30. 07:31
A művészeket is megihlette Berlusconi, Salvini és Di Maio különös hármasa Fotó: Fanny Carrier/AFP
Olaszországban minden korábbinál nagyobb az esély arra, hogy sikerül megállapodni a következő kormánykoalícióról, de még bármi megtörténhet.

Az új kabinet életre hívásról szóló tárgyalásokkal megbízott parlamenti elnök, Roberto Fico múlt héten azt közölte, valamiféle pozitív előrelépés tapasztalható a megbeszélések során, ám – Európa megkönnyebbülésére – nem a két populista párt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali radikális Északi Liga köthet koalíciót egymással, hanem az M5S és az eddig kormányzó szociáldemokrata Demokrata Párt (PD).

Sokáig minden jel arra vallott, hogy az M5S kormányfőjelöltje, Luigi Di Maio a bevándorlásellenes Matteo Salvinivel, a LN vezetőjével lép koalícióra. Ez amolyan horror forgatókönyvvel ért volna fel az EU szempontjából. A parlament és a szenátus elnöki tisztségéről sikerült is megállapodniuk, amivel felsejlett egy euroszkeptikus populista koalíció rémképe. Salvini egy ízben meg is jegyezte, többet beszél telefonon Di Maióval, mint a saját édesanyjával. Ám a megbeszélések során számos akadály merült fel. Elsősorban nem is ideológiaiak, függetlenül attól, hogy az M5S egy tradicionálisan baloldali irányvonalat követ, az LN pedig inkább áll közel a szélsőjobbhoz, mint a jobbközéphez. Az alapvető probléma az volt, hogy mindkét politikus ragaszkodott a miniszterelnöki tisztséghez. Salvini arra hivatkozott, azért illeti meg őt a kormányfői bársonyszék, mert a jobboldali pártszövetségből az ő politikai ereje szerepelt legjobban. Di Maio viszont azzal érvelt, hogy a pártok közül az M5S kapta a legtöbb voksot a március 4-én megrendezett választáson.

A másik ellentét szintén személyi okok miatt merült fel. Di Maio minden követ megmozgatott azért, hogy Salvini szakítson a „csillagosokat” folyamatosan bíráló Silvio Berlusconival. Az Északi Liga elnöke azonban nem volt hajlandó erre. Miután a két kérdésben nem tudtak közös nevezőre jutni, Di Maiónak be kellett látnia: nincs értelme tovább tárgyalni Salvinivel. A két párt közötti egyeztetésekkel megbízott szenátusi elnök, Maria Casellati pedig közölte a köztársasági elnökkel: ez az opció végérvényesen zátonyra futott. Ezután bízta meg az államfő Ficót a kormányalakítási egyeztetésekkel a PD és az M5S között.

Az M5S listavezetője számára egyáltalán nem rossz hír, hogy mégis a PD felé kellett fordulnia. Di Maio ugyanis már a parlamenti választást követően jelezte, hogy elsődlegesen a Demokrata Párttal kíván koalícióra lépni. Csakhogy a voksoláson siralmasan szerepelt PD lemondott elnöke, Matteo Renzi volt miniszterelnök elutasította a párt részvételét egy következő kormánykoalícióban. „Ellenzékbe vonulunk és nincs is lehetőség a megegyezésre” – hangzott Renzi mantrája. Elvben maga mögött tudhatja a PD frakciójának nagyobbik fele és a párt vezetésének támogatását. Az olasz belpolitika alighanem legtekintélyeseb személyiségének tartott Sergio Mattarella elnök azonban a parlamenti elnök Fico révén arról próbálta meggyőzni Renziéket: ha elutasítják az együttműködést, akkor előrehozott választást kell kiírni, s egy új voksolás sem változtatna a jelenlegi erőviszonyokon. A PD még valamit rontana is a felmérések szerint a voksoláshoz képest, az Északi Liga viszont erősödne 4-6 százalékkal.

A demokraták hasonló helyzetbe kerülhetnek, mint a német szociáldemokraták. Bár az SPD a tavaly szeptemberi német parlamenti választás után elutasította a nagykoalíció folytatását, mivel azonban egy előrehozott választással még nagyobbat bukott volna, ezért újfent az uniópártokkal való kormányzati együttműködés mellett döntött. S az is hasonlóság, hogy Németországban szintén sokat tett a hivatalban lévő elnök, Frank-Walter Steinmeier az SPD koalíciós szerepvállalásáért. A PD vezetőségének most mérlegelnie kell, mennyit veszíthet akkor, ha kikényszerítené az idő előtti voksolást. A demokraták ideiglenes elnöke, Maurizio Martina múlt héten azt közölte, komoly ellentétek vannak az M5S és a PD között, ám azt is hozzátette, segíteni akarnak Itáliának ebben a roppant kényes helyzetben.

E hét csütörtökjén dől el a következő olasz kormány sorsa. A Demokrata Párt vezetése ekkor tanácskozik arról, mégiscsak hajlandó-e koalícióra lépni az M5S-szel. Ha új választást rendeznének, arra nem kerülne sor október előtt. Ám az is elképzelhető, hogy akár hosszú hónapokig szakértői kormány áll majd az ország élén. Csütörtök mindenesetre Európa szempontjából is rendkívül fontos nap lesz.